in

ONI BI SAMO DA IM SE DIVE: Jordan blokira stranicu sa satiričnim vijestima AlHudood

ONI BI SAMO DA IM SE DIVE: Jordan blokira stranicu sa satiričnim vijestima AlHudood
Slatka-Tajna.Eu
FOTO: (MEE/illustracija)

Jordan je blokirao popularni sajt za satirične vijesti AlHudood u potezu koji je proglašen cenzurom i napadom na slobodu izražavanja.

Web stranica na arapskom jeziku, čije se ime prevodi kao “granice”, osnovana je 2013. godine i često se uspoređuje sa satiričnom američkom informativnom web-stranicom The Onion.

Jordanske vlasti još nisu objasnile zašto je web stranica blokirana u zemlji.

Komentirajući ovaj potez, osoblje iz AlHudood-a je istaklo sve veći nedostatak slobode u Jordanu i branilo web stranicu, rekavši da je tokom godina narasla da pokriva ne samo Jordan, već i čitav region Bliskog istoka i Sjeverne Afrike.

„Zaista je žalosno vidjeti da se slobode svih vrsta stalno pogoršavaju u Jordanu, i brinemo se o efektu koji će to imati, ne samo na nas kao publikaciju, već i na novinare, pisce i građane u pogledu onoga što mogu proizvesti i šta mogu konzumiraj”, rekao je član osoblja, koji je tražio da ostane neimenovan, za The New Arab.

Prema lokalnim medijima, osoblje AlHudood-a je prvi put upozoreno na problem kada su počeli da primaju komentare čitatelja u Jordanu koji su rekli da imaju poteškoća pri pristupu web stranici.

Nakon rada sa tehničkim stručnjacima, tim je otkrio da je njihova web stranica blokirana u zemlji.

Tačni razlozi zbog kojih je web stranica blokirana nisu objavljeni.

Praćenje kraljevskog vjenčanja

Međutim, mnogi nagađaju da je to zbog AlHudoodovog izvještavanja o jordanskom kraljevskom vjenčanju koje se održalo prošlog mjeseca.

Jordanski prestolonaslednik Husein oženio je svoju saudijsku nevestu Rajvu al-Saif na raskošnoj ceremoniji.

Ova prilika je opširno obrađena na web stranici AlHudood.

U jednoj od objava na web stranici objavila je poster s natpisom: “Jordanska vlada pokrenula je kampanju za kraljevsko vjenčanje: budi sretan, psu.”

U drugom postu, web stranica je postavila pitanje: “Odakle princu sav taj novac da pokrije troškove vjenčanja?”

Jedan od članaka objavljenih na web stranici također sugerira da će jordanske vlasti izreći novčane kazne i kazne onima koji nisu izrazili svoju sreću za kraljevsku porodicu tokom perioda vjenčanja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










PEN America, organizacija koja brani slobodu izražavanja i književnosti, osudila je Jordan zbog tog poteza.

“Blokiranje satirične web stranice od strane jordanske vlade pokazuje netrpeljivost tanke kože, a ne posvećenost slobodnom izražavanju. Jordanske vlasti bi trebale da ponište ovaj čin cenzure”, naveli su u tvitu.

Korisnici društvenih mreža također su brzo osudili odluku o cenzuri web stranice i pozvali da se ona poništi.

“AlHudood je smiješna satirična stranica koja političkim i društvenim kontradikcijama u regionu pristupa u šali, ali režimi su mrzovoljni i žele ugušiti svaki osmijeh, misleći da će ih to ojačati i vratiti im prestiž koji nikada nisu zaslužili”, novinarka Diana Moukalled je napisao na Tviteru.

“Sva solidarnost sa AlHudoodom i svim cinicima u regionu, od kojih su neki ubijeni, zatvoreni ili protjerani.”

Od svog osnivanja. AlHudood je postao popularan i sada ima tim od 19 pisaca. Stranica je objavila preko 6.000 satiričnih članaka i crtanih filmova, kao i videa i kratkih filmova, a na Instagramu ima preko 68.000 pratilaca.

Sebe opisuje kao “oblik organiziranog trača” i objavljuje sadržaj koji ističe probleme u regionu kroz komediju i satiru na arapskom i engleskom jeziku.

Cenzura u Jordanu

Human Rights Watch (HRW) je ranije istakao ograničenja slobode izražavanja u Jordanu.

U izvještaju objavljenom ranije ove godine navodi se da jordanski zakon kriminalizira govor koji se smatra kritičnim prema kralju, stranim zemljama, vladinim zvaničnicima i institucijama, kao i klevetnički govor.

HRW je također dokumentirao kako jordanske vlasti koriste nejasne i široke krivične zakone da kriminaliziraju slobodu govora. U izvještaju je utvrđeno da se broj slučajeva u 2020. godini koji se odnose na ove optužbe gotovo udvostručio u odnosu na prethodnu godinu.

AlHudood je ranije bio meta u drugim zemljama, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate, zbog izvještavanja o ljudskim pravima, korupciji i slobodi govora.

(TBT, MEE)

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Snažno nevrijeme praćeno ledom u dijelu Bosne i Hercegovine

Snažno nevrijeme praćeno ledom u dijelu Bosne i Hercegovine

NOVI IZGLED, POBOLJŠANI OKUS – NOVO VRIJEME, NOVI SK

NOVI IZGLED, POBOLJŠANI OKUS – NOVO VRIJEME, NOVI SK