in

subotu obilježile gužve na cestama

subotu obilježile gužve na cestama
Slatka-Tajna.Eu
subotu obilježile gužve na cestama

Posljednji je produljeni vikend na vrhuncu turističke sezone. Od jutra su velike gužve na većini cesta prema moru, ali i prema unutrašnjosti. Kolone automobila posebno su se stvarale na autocesti A1, najviše oko tunela Sveti Rok, ali i na Krčkome mostu i naplatnoj postaji Lučko kroz koju je danas u smjeru mora prošlo 36.000 vozila, a prema Zagrebu 12.500.

Iva Vukadin za HRT izvijestila je da je trenutačno najgora situacija na autocesti A1 oko Svetog Roka jer se tamo dogodila prometna nesreća u smjeru mora. Kolona automobila u jednom je trenutku bila dugačka čak 25 kilometara, ali očevid je završio. Gužva su se potom polako raščistila. 

Na naplatnoj postaji Lučko nema gužve, potpuno suprotno od današnjeg dana kada su se slijevale kilometarske kolone automobila iz smjera Buzina i iz smjera Jankomira. 

Do sada je na autocestu uključeno do 36 tisuća vozila, a u smjeru Zagreba prošlo je oko 12 i pol tisuća vozila. Ako govorimo o ostatku zemlje gužve su se stvarale posvuda. 

Zbog smjene turista u narednim danima očekuju nas velike gužve i u smjeru mora i unutrašnjosti, a najveće gužve prema unutrašnjosti očekuju se u utorak. 

Kod tunela Sveti Rok vozila su stajala u koloni zbog prometne nesreće. Dok su čekali, neki su se dosjetili kako skratiti vrijeme: 

Od ranog jutra kao da svi putovi vode na A1. Kilometarske kolone ispred naplatne postaje Lučko. Gužve prema moru, ali i unutrašnjosti.

Na naplatnoj postaji Rupa kao i na Krčkome mostu bile su nepregledne kolone automobila.

Hrvatski otoci pravi su mamac za strane turiste, pa je promet pojačan i u trajektnim lukama. U zadarskoj Gaženici, najpopularnija odredišta – Ugljan i Pašman. 

I u splitskoj luci mnogobrojni su turisti. Ovog vikenda očekuje se oko 90.000 putnika i 18 tisuća vozila.

A kroz pulsku zračnu luku ovog vikenda proći će oko 10.000 putnika. Turisti dolaze uglavnom iz europskih zemalja, a najviše je gostiju iz Velike Britanije.

I na kraju produljenog vikenda, upozorenje iz HAC-a – u utorak očekujte velike gužve na prometnicama prema unutrašnjosti. 

– Velike gužve se stvaraju od ranog jutra u smjeru mora, ali i prema unutrašnjosti. Trenutno je iz smjera Buzina kolona dugačka oko 4 km, a iz smjera Jankomir 7 km, javila je Iva Vukadin za Dnevnik u podne.

Što se tiče ostatka zemlje, gužve su gotovo posvuda. Na A1 je, dodala je, promet pojačan od ranog jutra, a trenutačno je najgore između Zadra i tunela Sveti Rok. Iz HAK-a napominju da se stvaraju povremeni zastoji i manje kolone uglavnom pred odmorištima. Upozoravaju vozače da drže sigurnosni razmak između automobila.

– Došli smo u razdoblje smjene turista i velike gužve nas očekuju i danas poslijepodne, ali i narednih dana, rekla je.

Na Krčkom mostu kolone duge 2 km

Gužve su i na Kvarneru. Kolone su na prilazima Krčkom mostu u oba smjera i pred naplatnom postajom Rupa. Svi koji preko Rupe putuju prema odredištima na obali i kvarnerskim otocima – trebaju imati strpljenja.

– Na naplatnim postajama Rupa kolona prema Krčkom mostu duga je oko 2 km. Na Krčkom mostu su u oba smjera kolone duge oko 4 km, javila je Danijela Minić. 

Gosti su većinom iz Italije, Njemačke, Nizozemske i dolaze na sjevernojadranska odredišta. 

Evo što kažu vozači o stanju u prometu:

Očekuju se gužve i u trajektnim lukama i pristaništima

Mnogi turisti koji sada voze našim autocestama, zaputili su se i prema otocima, pa se tijekom dana očekuje pojačan promet i u trajektnim lukama i pristaništima.

Naša zadarska ekipa posjetila je luku Gaženica. Zasad se na ukrcaj na trajekte ne čeka dugo. 

U pulskoj Zračnoj luci danas se očekuje oko 5000 putnika

Na našem najvećem poluotoku trenutačno boravi više od 300.000 gostiju, a većina njih na odmor dolazi automobilima. Kakav je promet u špici sezone u pulskoj Zračnoj luci, provjerila je Senka Mošnja.

– Danas je u pulskoj Zračnoj luci prilično živo, kao i svake subote tijekom ljetne sezone. Promet nije ni blizu onome prije pandemije, no mjerodavni kažu da stalno raste, rekla je Mošnja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Danas možemo očekivati oko 5000 putnika, rekao je Ilija Koroman, koordinator prometa u Zračnoj luci Pula.

Većinom prevladavaju, rekao je, niskobudžetne aviokompanije. Putnici dolaze uglavnom iz Europe, prevladavaju gosti iz Velike Britanije.

Promet još nije na razinama kao što je bio prije pandemije, Koroman kaže da se i dalje oporavljaju.

– Trenutno smo 8% bolji nego lani, dodao je.

Split u lukama ovog vikenda očekuje 140.000 putnika

Split drugog kolovoškog vikenda u trajektnoj i zračnoj luci očekuje 140 tisuća putnika, 205 zrakoplova i 18 tisuća vozila, doznaje se u Jadroliniji i splitskoj Zračnoj luci.

Jelena Ivulić

iz Jadrolinije Split rekla je da očekuju 90 tisuća putnika i 18 tisuća vozila. U petak su uvedene dvije izvanredne linije prema Supetru, a to se očekuje u subotu i možda nedjelju.

– S putnicima i vozilima smo na razini kao i prošle godine s povećanjem od dva do četiri posto ovisno o liniji, rekla je Ivulić, dodavši da i dalje bilježe gužve s otoka i kopna.

Zračna luka Split je prema riječima voditelja prihvata i otpreme Mate Melvana već oborila rekorde u dolascima putnika. Luka je u srpnju zabilježila 744.720 putnika, a ovog vikenda očekuju 205 zrakoplova s 50 tisuća putnika u oba pravca.

– Već smo sada, početkom kolovoza, prošli dva milijuna putnika i idemo prema onim brojkama iz 2019. godine, rekao je voditelj.

Rekao je da se promet vratio u normalu i da su sva tržišta prisutna.

Očekuje da će i kolovoz biti u skladu s pozitivnim porastom u odnosu na lani, te će se izjednačiti i vjerojatno biti bolji od 2019. 

HTZ dijeli turistima bočice vode u trajektnim lukama i na naplatnim postajama

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) i ove je subote organizirala akciju dijeljenja vode turistima na naplatnim postajama i u trajektnim lukama kako bi im olakšala vrijeme čekanja i izrazila zahvalnost na odabiru hrvatskih destinacija.

 

Planirano je tijekom subote turistima podijeliti 40 tisuća bočica, odnosno 20 tisuća litara negazirane prirodne mineralne vode s natpisom “Welcome to Croatia” na naplatnim postajama Rupa, Lučko i Bregana te u trajektnim lukama Split, Stari Grad i Supetar.

Direktor HTZ-a Kristijan Staničić rekao je da tim malim znakom pažnje, brojnim gostima koji strpljivo čekaju svoj red na naplatnim postajama i najfrekventnijim trajektnim lukama žele izraziti zahvalnost što su nam dali povjerenje i za odmor odabrali Hrvatsku.

– Brojni su putnici bili oduševljeni ovom gestom krajem srpnja kada smo na istim lokacijama također dijelili vodu s posebnom porukom dobrodošlice, odlično su reagirali pa smo ovu akciju odlučili ponoviti i u kolovozu, istaknuo je.

HTZ navodi da bočice, uz poruku dobrodošlice, na omotu imaju otisnut i QR kod koji vodi na stranicu Croatia.hr gdje su dostupne sve korisne informacije o hrvatskim destinacijama i ukupnoj turističkoj ponudi naše zemlje.

Akcija se provodi u špici turističke sezone tijekom koje u Hrvatskoj dnevno boravi više od 1,1 milijun gostiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

FCS predstavio 12 novih domaćih filmova koje ćemo gledati ove godine! – Film – Region – Vesti – Svet Plus

FCS predstavio 12 novih domaćih filmova koje ćemo gledati ove godine! – Film – Region – Vesti – Svet Plus

Slavko Sobin na crvenom tepihu: Film posvećujemo žrtvama iz Gradačca

Slavko Sobin na crvenom tepihu: Film posvećujemo žrtvama iz Gradačca