in

Gospodarske implikacije ruskog otvaranja vatre na trgovački brod

Gospodarske implikacije ruskog otvaranja vatre na trgovački brod
Slatka-Tajna.Eu
Gospodarske implikacije ruskog otvaranja vatre na trgovački brod

Ruski brod Vasily Bykov prošao kroz Bospor i Dardanele

Foto: Yoruk Isik / Reuters

Ruski ratni brod u nedjelju je ispalio hice upozorenja na teretni brod u jugozapadnom Crnom moru dok se kretao prema sjeveru, što je prvi put da je Rusija pucala na trgovačke brodove izvan Ukrajine otkako je prošli mjesec izašla iz značajnog sporazuma o žitu uz posredovanje UN-a.

Rusija je u srpnju zaustavila sudjelovanje u crnomorskom ugovoru o žitu koji je Ukrajini omogućio izvoz poljoprivrednih proizvoda preko Crnog mora, a Moskva je upozorila da smatra da svi brodovi koji idu u ukrajinske vode potencijalno nose oružje.

Rusija je u priopćenju rekla da je njen patrolni brod Vasily Bykov pucao iz automatskog oružja na brod Sukru Okan koji plovi pod zastavom Palaua nakon što kapetan broda nije odgovorio na zahtjev da se zaustavi radi inspekcije.

Rusija je rekla da je brod plovio prema ukrajinskoj luci Izmail. Podaci Refinitiva o otpremi pokazali su da se brod trenutno nalazi blizu obale Bugarske i ide prema rumunjskoj luci Sulina.

– Da bi se brod prisilno zaustavio, otvorena je vatra upozorenja iz automatskog oružja, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Inspekcija izvršena pomoću helikoptera

Ruska vojska ukrcala se na plovilo uz pomoć helikoptera Ka-29, priopćilo je ministarstvo.

– Nakon što je inspekcijska skupina završila svoj posao na brodu, Sukru Okan nastavio je put prema luci Izmail, priopćilo je ministarstvo obrane.

Dužnosnik turskog ministarstva obrane rekao je da je čuo da se dogodio incident koji je uključivao brod koji je plovio za Rumunjsku i da Ankara to istražuje.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva obrane rekao je da dužnosnici još nemaju pojedinosti o incidentu, ali da je to “jasno još jedan neprijateljski čin” Rusije.

Reuters nije mogao odmah dobiti brod ili njegove vlasnike za komentar.

Crno more u ratu?

Pucanje na trgovački brod potaknut će ionako akutnu zabrinutost među brodovlasnicima, osiguravateljima i trgovcima robom o potencijalnim opasnostima upadanja u zamku u Crnom moru – glavnom putu kojim Ukrajina i Rusija koriste za izvoz poljoprivrednih proizvoda na tržište.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Rusija i Ukrajina dva su od najvećih svjetskih poljoprivrednih proizvođača i glavni igrači na tržištima pšenice, ječma, kukuruza, uljane repice, uljane repice, sjemenki suncokreta i suncokretovog ulja. Rusija je također dominantna na tržištu gnojiva.

Otkako je Rusija napustila crnomorski ugovor o žitu, i Moskva i Kijev izdali su upozorenja i izveli napade koji su uznemirili globalna tržišta robe, nafte i brodova.

Rusija je rekla da će sve brodove koji se približavaju ukrajinskim lukama tretirati kao potencijalna vojna plovila, a zemlje njihove zastave kao borce na ukrajinskoj strani. Rusija je također napala ukrajinska žitna postrojenja na Dunavu.

Ukrajina je odgovorila sličnom prijetnjom brodovima koji su se približavali ruskim ili ukrajinskim lukama koje drži Rusija. Ukrajina je također napala ruski naftni tanker i ratni brod u svojoj pomorskoj bazi Novorosijsk, u blizini glavne luke za žitarice i naftu.

Ukrajina i Zapad kažu da koraci Rusije predstavljaju de facto blokadu ukrajinskih luka koja prijeti prekidom protoka sjemenki pšenice i suncokreta iz Ukrajine na svjetska tržišta.

Rusija odbacuje tu interpretaciju i kaže da Zapad nije uspio provesti paralelni sporazum kojim se olakšavaju pravila za vlastiti izvoz hrane i gnojiva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Matora na javnom mjestu ispipkala Anitu

Matora na javnom mjestu ispipkala Anitu

Totalna transformacija Slobe Radanovića

Totalna transformacija Slobe Radanovića