in

Medvjedi koji su postali politički problem

Medvjedi koji su postali politički problem
Slatka-Tajna.Eu

Evo i novog slučaja problema sa životinjama. Ovog se puta radi o medvjedima u Rumuniji. Situacija je prilično ozbiljna, kritikuje se vlada i postoji mogućnost da te životinje postanu goruće pitanje na izborima koji će se održati iduće godine.

Procjenjuje se da je u toj zemlji između sedam i osam hiljada medvjeda. Statistike su prilično crne: u periodu između 2016. i 2021. godine 154 medvjeda napala su čovjeka, od čega je 158 ljudi bilo povrijeđeno, a 14 ih je preminulo.

Zbog toga se Tanoš Barna, senator i jedan od čelnika male stranke Demokratske unije Mađara, zalaže za lov na medvjede. On je lovac i nekadašnji ministar zaštite okoline, pa ne čudi da smatra kako bi povećana kvota odstrijela riješila problem. Njegovi kritičari smatraju da to predlaže iz dva razloga: jedan je prikupljanje političkih bodova u ruralnim županijama, u kojima ima prilično mnogo medvjeda, a drugi je otvaranje vrata ponovnom uvođenju lova na medvjede, koji je zakonom zabranjen 2016. godine.

Barna je kao ministar dozvolio ubijanje 500 medvjeda godišnje, ali sadašnja ministarka okoline Mirea Fehet smatra kako bi to trebalo smanjiti na 220, što je broj koji su odobrili stručnjaci. Ona je ta koja smatra da postoje i druga rješenja, a ne povećanje kvota – među njima je svakako edukacija ljudi.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










I dok Barna pokušava popularizovati svoju ideju, protiv njega su i članovi organizacija za zaštitu okoline.

“Politika pokušava uticati na ovo pitanje, što je zapravo loša ideja s obzirom na to da se oslanjamo na ograničeni opseg informacija. Nemamo pravi spisak populacije medvjeda u zemlji, tako da bi njihovo ubijanje trebalo biti strogo regulisano kako bi se osigurala dugoročna održivost populacije – kaže Kristian-Remus Pap iz organizacije WWF Rumunija za “Politico”.

Dok političari i stručnjaci raspravljaju, stanovništvo u ruralnim područjima te zemlje već je počelo borbu s medvjedima, navodi “Jutarnji list”. Ostavljaju otrov i postavljaju zamke, ističući da se brane od velikih životinja, ali tako dovode u opasnost i ljude i druge divlje životinje, koje bi mogle nastradati.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Milorada Dodika

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Milorada Dodika

JEZIVA SUDBINA PJEVAČA: Kada sam se rodio moj otac je rekao “daj Bože da krepaju oboje”

JEZIVA SUDBINA PJEVAČA: Kada sam se rodio moj otac je rekao “daj Bože da krepaju oboje”