in

Majerović Stilinović: S planine je pogled na vlastiti život bistriji

Majerović Stilinović: S planine je pogled na vlastiti život bistriji
Slatka-Tajna.Eu
Majerović Stilinović: S planine je pogled na vlastiti život bistriji

Milan Majerović Stilinović

Foto: Planine / HRT

Gorski kotar, na samo pola sata od Kvarnera, a tek nešto više od sata vožnje od Zagreba, čarobna je divljina planinskih vrhunaca i šuma kojima šeću medvjedi, vukovi i sve češće ponovno risovi, po kojima je poznati Risnjak, naš nacionalni park od 1953. godine, i dobio ime. Nije ni čudo da je taj kraj očarao pisca i novinara Milana Majerovića Stilinovića, našega vodiča u posljednjoj epizodi HRT-ova serijala “Planine”.

Svaki put na planini nešto naučim. Gore dobru lekciju može dati svatko koga sretneš. S planine je pogled na vlastiti život bistriji. Ne idem na planinu da je osvojim, idem da me ona posvoji. Na dobar dan to se i dogodi, a gore nema lošeg dana.

Milan Majerović Stilinović

Prva i osnovna lekcija za svakog planinara je da planina određuje pravila, a ne mi. Tako je bilo i za Milanova posjeta Gorskom kotaru – iako mu je želja bila odmah krenuti na uspon na Risnjak, priroda je odlučila drugačije.

Zbog snijega i nepovoljnih vremenskih uvjeta, umjesto na Risnjak Milan se zaputio stazom Leska u podnožju planine. No to ga nije razočaralo jer, kako sam kaže, “lud je za Gorskim kotarom” – i to ne samo zbog netaknute prirode i životinjskog svijeta koji ga ostavljaju bez daha, nego i zbog divnih, zanimljivih ljudi koje ondje sreće.

Na Risnjak Milan odlazi barem jednom godišnje i ondje, dodaje, “prehoda svoje životne krize”, a hodajući prema kući prijatelja Željka Raukara Milan je naišao i na svježe tragove vuka.

Divlje zvijeri bliže nego prvi susjedi

Obitelj Raukar u Gorski je kotar stigla prije 300-tinjak godina, a Željko je ondje odrastao, odlazio i uvijek se vraćao, pa mu goranske zime i divlje životinje nisu nikakav problem.

– Ja se trudim živjeti po indijskom zakonu po kojem su sva živa bića jednakovrijedna i trudim se prema svima ponašati kao prema živim bićima koja zaslužuju poštovanje i ljubav, da ih se ne dira i pusti živjeti u prirodi, na način na koji ona žive, priča Željko.

Gorski kotar je mjesto susreta čovjeka i divljih životinja, koje su u Željkovu dvorištu uvijek dobrodošle:

– Ja imam jednu maksimu: prvi susjed je na dva kilometra, a prva divlja zvijer je puno bliže. Evo, jučer su dva vuka bila stotinjak metara od kuće, kaže Željko.

Nakon što mu se bračni život raspao, priroda ga je izliječila

Nastavljajući šetnju očaravajućom zimskom idilom goranskog kraja, Milan se zaputio i do Mladena Stipka Vitkovića, koji je gradsku vrevu zamijenio prirodom prije osam godina napustivši uspješnu karijeru građevinskog inženjera i život u Zagrebu zamijenio selom kraj Gerova.

– Jednog dana sam stajao na semaforu, slušao sam vijesti… Radio sam u Sesvetama, a živio na Trešnjevci… Trebalo mi je sat i 45 minuta do kuće. Na radiju je bila obavijest da je ledeno u Gorskom kotaru, da se ne može proći i da treba ljudima pomoć. Ja sam prelomio odluku i rekao da idem gore. Otišao sam očistiti i urediti staru kuću u kojoj je nekada živjela moja majka, prije baka i djed. Potrpao sam stvari u kombi i došao sa svim svojim stvarima. I to je bilo to, kaže Stipko ističući da sada “živi svoje snove”.

Novi život Stipku je donio mnoge izazove, ali i zacijelio rane – nakon što mu se u Zagrebu bračni život raspao, priroda ga je izliječila.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Planina je sloboda”

Zajedno sa Stipkom Milan se zaputio na Svetu Goru gdje je Stipko istaknuo da mu taj život u planini znači – slobodu:

– Najviše volim putove koji su neprohodni, koji nisu markirani, dakle, nešto što je novo. Ne možemo uvijek ići ucrtanim putom, niti životnim, niti planinarskim. Ono što nisam prije mogao savladati bilo je strpljenje, a to je nešto što treba imati u planini. Bez toga nema života. Treba biti strpljiv… Kad u Gorskom kotaru počne padati snijeg, treba čekati da se otopi, napominje Stipko. 

Svježi tragovi medvjeda

Dva tjedna nakon prvog dijela hodanja po Gorskom kotaru, vrijeme se Milanu i našoj ekipi osmijehnulo – uvjeti za uspon na vrh Risnjak, visok 1528 metara, ovaj su put bili povoljniji. Na usponu im se pridružio Tomislav Majnarić Gile, koji je šest puta osvojio titulu najboljeg planinara na natječaju jednog slovenskog planinarskog društva.

Dok je Milanu to bio tek treći pohod na Risnjak, Gile ih broji već troznamenkastim ciframa, a troznamenkasta je bila i kilaža medvjeda na čije su svježe tragove naišli naši planinari – Stipko je procijenio da ima oko 150 kilograma.

Planina – izlaz iz stresa svakodnevice

– Mislim da nema čovjeka koji nije pod stalnim stresom. Moraš naći neki izlaz… Moraš izići iz tog okvira svakodnevnice i napuniti se energijom. Ja ne znam drugi način, nego u prirodi, priča Gile za jedne od stanki tijekom uspona na Risnjak.

Iako su vremenski uvjeti povoljni, osvajanje vrha ne protječe sasvim glatko jer ispod snijega vreba sloj leda zbog kojeg Milan na jednoj dionici posrće i proklizava, no sve je to dio planinske antistres terapije – naravno, uvijek uz veliku dozu opreza, što im je na kraju i omogućilo da vrh uspješno osvoje.

Svaki put kad se popnem na vrh Risnjaka i ulovim se za taj volan, imam osjećaj kao da malo bolje držim svoj život u svojim rukama. Znam da nije tako. To je samo trenutak, jedan prekrasan trenutak, ali svi oni trenuci do tog trenutka i nazad čine život stvarno lijepim.

Milan Majerović Stilinović

Ako ste propustili posljednju epizodu “Planina”, možete je besplatno pogledati na našoj multimedijskoj platformi HRTi, gdje se nalaze i sve ostale epizode serijala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

SELMA BAJRAMI STALA UZ SEVERINU: I ja bih je zadavila

SELMA BAJRAMI STALA UZ SEVERINU: I ja bih je zadavila

Šta prijateljima i porodici donijeti sa putovanja?

Šta prijateljima i porodici donijeti sa putovanja?