in

Dario Pocedulić, najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik ove godine

Dario Pocedulić, najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik ove godine
Slatka-Tajna.Eu
Dario Pocedulić, najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik ove godine

Dario Pocedulić

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Proizvođač bezglutenskih prehrambenih proizvoda od heljde Dario Pocedulić iz Gornjeg Kućana u Varaždinskoj županiji u srijedu je u Splitu izabran za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika ove godine.

Pocedulić je proglašen najboljim u sklopu svečanog otvorenja 6. Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu u Split, a nagrađen je s 3.500 eura. Njegov OPG Pocedulić bavi se uzgojem heljde te proizvodi bezglutenske prehrambene i druge proizvode od te žitarice.

– Od samog početka mog poljoprivrednog puta fokusirao sam se na to kako pružiti lokalnoj zajednici kvalitetne prehrambene proizvode heljde, tradicijske namirnice mog kraja. Ne samo da smo s vremenom i registrirali prvu autohtonu sortu heljde – varaždinsku heljdu – već smo i povećali raznolikost naših proizvoda, potvrdili njihovu kvalitetu i proširili ponudu na cijelu Hrvatsku, rekao je Pocedulić. To priznanje, dodao je, potvrda mi je da kročim ispravnim koracima, u dobrom smjeru s razvojem mog OPG-a.

Drugoplasirani ratar iz Zlatara Andrija Škrlec nagrađen je s 2.000 eura, a trećeplasirani ratar iz Čađavice Darijo Sajko s 1.000 eura.

Čitatelji Jutarnjeg lista titulu najbolje mlade poljoprivrednice dodijelili su Ivoni Andrašić Presečan koja se bavi uzgojem povrća.

Svih 20 finalista bit će nagrađeno dvodnevnim putovanjem u Bruxelles i posjetom Europskom parlamentu u organizaciji zastupnice Sunčane Glavak koja je istaknula da današnji događaj ima snažnu poruku, posebno za sve mlade koji dvoje trebaju li se baviti poljoprivredom.

– Poljoprivredno-prehrambeni sektor jedan je od najvećih gospodarskih sektora u EU-u koji obuhvaća 10 milijuna poljoprivrednika i stvara oko 40 milijuna radnih mjesta. U Hrvatskoj djeluje 170 tisuća poljoprivrednih gospodarstava, a najviše OPG-ova registrirano je upravo u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Oko 70 posto nositelja su muškarci, no i to se polako mijenja, rekla je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Glavak, ambasadorica EPP-a za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj, je izvijestila da se ove godine na natječaj prijavilo oko 40 mladih poljoprivrednika te zahvalila mladim poljoprivrednicima na svemu što čine, što čuvaju hrvatski identitet i ostaju u ruralnim prostorima mijenjajući koncept bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom.

Otvarajući 6. Međunarodni kongres o ruralnom turizmu, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica rekla je da su finalisti kroz svoj predani rad postali poticaj drugima, a svojim idejama i inovacijama pridonijeli razvoju cijelog EU-a.

“Želimo podići udio mladih poljoprivrednika u Hrvatskoj”

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je zadovoljstvo rezultatima hrvatskih mjera i programa što je u posljednjih osam godina rezultiralo rastom broja mladih poljoprivrednika.

– Iako je udio mladih poljoprivrednika u Hrvatskoj viši od prosjeka EU-a, želimo podići njihov udio s 14 na 20 posto u narednom razdoblju. Investicije su najvažnija mjera za mlade poljoprivrednike, a u proteklih 10 godina upravo je kroz investicije dodijeljeno 82 milijuna eura, rekla je ministrica Vučković najavivši novi natječaj za mlade poljoprivrednike koji će, umjesto dosadašnjih 50 tisuća eura po korisniku, za svoje investicijske projekte moći ostvariti 75 tisuća eura.

Pobjednik devetog izbora za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika Dario Pocedulić predstavljat će Hrvatsku na izboru na europskoj razini koji će se krajem godine održati u Bruxellesu.

Kongres se održava do 13. travnja u organizaciji zastupnice u Europskom parlamentu Sunčane Glavak, Jutarnjeg lista i Ministarstva poljoprivrede.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Haris Džinović ugostio Cecu, ona poručila: “Ovako moja ljubav i ja slavimo Bajram”

Haris Džinović ugostio Cecu, ona poručila: “Ovako moja ljubav i ja slavimo Bajram”

Neymar kupuje i spašava svoj bivši klub?

Neymar kupuje i spašava svoj bivši klub?