in

Lukavac Cement 50 rođendan slavi rekordnim poslovnim rezultatima

Lukavac Cement 50 rođendan slavi rekordnim poslovnim rezultatima
Slatka-Tajna.Eu
Lukavac Cement 50 rođendan slavi rekordnim poslovnim rezultatima
Imamo vrhunska postrojenja, među najmodernijim u Evropi, kaže Kumrić

Lukavac Cement ove godine obilježava značajan jubilej – 50 godina uspješnog rada i poslovanje. Kompanija koja je sa radom počela 1974. godine, uspješno je privatizirana od strane austrijskog investitora 2001. godine, a od decembra prošle godine Lukavac Cement je dio ugledne mađarske grupacije Talentis.  Godišnji kapaciteti proizvodnje Lukavac Cementa su 700.000 tona klinkera te više od 900.000 tona cementa, a od 2014. godine poslovanje je prošireno na segment gotovog betona te je pokrenuta vlastita proizvodnja u fabrikama betona u Sarajevu i Banjoj Luci. U kakvim uvjetima kompanija obilježava 50 godina rada, šta će se promijeniti sa novom vlasničkom strukturom, kako unaprijediti poslovno okruženje za Business Magazine govori Stjepan Kumrić, generalni direktor Lukavac Cementa.

BM: Šta je novi vlasnik donio novo u kada je u pitanju poslovanje Lukavac Cement?

KUMRIĆ: Kao što je već poznato, Lukavac Cement je od decembra 2023. godine članica mađarske Talentis Grupe, koja je u vlasništvu Lőrinca Mészárosa, jednog od najuspješnijih poduzetnika Mađarske i cijele CEE regije. Mészáros Grupa, koja uključuje i Talentis Grupu, ujedno je najveća privatna korporativna grupa u Mađarskoj i drugi najveći poslodavac nakon mađarske države, a što zapravo znači više od 40.000 radnih mjesta.

Mi se nalazimo u procesu integracije u jednu ovako veliku i snažnu grupaciju, što donosi mnoge novine. To znači da će ovim procesom u potpunosti biti iskorišteni prozvodni kapaciteti naše fabrike, otvoriti se nova tržišta. Bit će implementiran projekt koji će omogućiti dodatno povećanje udjela alternativnih goriva u proizvodnom procesu, ali se razmatraju i dodatna poboljšanja i razrađujemo projekte za hvatanje ugljika i primjenu solarne energije.

Apsolutno smo usmjereni na smanjenje ekološkog otiska i kreiranje održivih rješenja za buduće generacije.

BM: Gdje je Cementara Lukavac u godini u kojoj slavi 50 godina postojanja. Tehnološki, kadrovski, sa kapacitetima, u segmentu zaštite čovjekove okoline…

KUMRIĆ: Ovu jubilarnu 50. godinu postojanja Lukavac Cement dočekuje s vrhunskim postrojenjima, koja su među najmodernijim u Evropi. Naše zaposlenice i zaposlenici su stručni, educirani te imaju priliku učestvovati na brojnim domaćim i inozemnim usavršavanjima i školovanjima. Vrlo bitno je reći da su mnogi mladi obrazovani ljudi posljednjih godina postali dio naše kompanije i da mogu izraziti svoju inovativnost, kreativnost, predlagati poboljšanja i neka nova rješenja.

U segmentu zaštite čovjekove okoline smo sigurno jedna od ekološki najosvještenijih cementara u regionu, jer smo pioniri u upotrebi alternativnih goriva, što je zapravo izvrsno rješenje za problem otpada, smanjenje emisija stakleničkih plinova i očuvanje prirodnih resursa. Zato predano radimo i na dekarbonizaciji, poštivanju aktuelnih evropskih i svjetskih trendova i standarda, daljem povećanju upotrebe alternativnih goriva, razvijamo nove vrste cementa i betona. Apsolutno smo usmjereni na smanjenje ekološkog otiska i kreiranje održivih rješenja za buduće generacije.

A naš odnos i zalaganje za očuvanje životne okoline dokazuju i certifikati koje posjedujemo ISO 9001 : 2015, ISO 14001 : 2015, ISO 50001 : 2018, ISO 45001 : 2018 i ISO 37301 : 2021.

BM: Da li ste i u kojoj mjeri osjetili posljedice poremećaja na evropskom i svjetskom tržištu (od pandemije preko invazije Rusije na Ukrajinu, inflacije). Da li raste ili se smanjuje potražnja za proizvodima i uslugama Vaše kompanije na domaćem i izvoznim tržištima?

KUMRIĆ: Sva dešavanja i poremećaji, izazvani pandemijom i ekonomskom krizom, stvarali su nam određene probleme i neizvjesnosti, ali smo se ipak uspjeli izboriti sa tim izazovima i pored svega, zabilježiti izvrsne, rekordne rezultate. Pokazali smo veliku fleksibilnost i prilagođavanje novonastaloj situaciji, tako da smo u 2023. ostvarili povećanje i u proizvodnji i prodaji cementa. I u ovoj godini očekujemo dalji rast, posebno, jer nam se sada kao članici Talentis Grupe otvara mađarsko tržište.

BM: Koliko Lukavac Cement danas zapošljava radnika i kakvi su planovi daljeg razvoja kompanije i da li oni uključuju nova zapošljavanja?

KUMRIĆ: Trenutno imamo više od 200 zaposlenika. S obzirom na buduće planove i naš napredak i razvoj, podrazumijeva se da to uključuje i nova zapošljavanja. Ovom prilikom bih se želio zahvaliti svim našim bivšim i sadašnjim uposlenicama i uposlenicima, jer zaslužuju posebno priznanje. Svojim zalaganjem i stručnošću jedan su od presudnih faktora za milione proizvednih tona cementa i 50 godina uspješnog poslovanja Lukavac Cementa.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










BM: Šta smatrate najvećom preprekom za uspješnije poslovanje Vaše, ali i drugih kompanija u BiH?

KUMRIĆ: Smatram da je jedna od najvećih prepreka spor proces uvođenja zelene i cirkularne ekonomije u BiH. Mnogo se govori o o toj temi, pokreću inicijative, održavaju brojne konferencije, zaista se puno priča, ali se malo toga primjenjuje u praksi. Sporo se napreduje u tom segemntu, a EU traži od BiH da se procesi ubrzaju, stalno se uvode dodatne mjere za postizanje ugljično neutralnog, ekološki održivog, netoksičnog i potpuno kružnog gospodarstva do 2050. godine. Cirkularna ekonomija, kao regenerativni ekonomski sistem, bi nam, između ostalog, pomogla u smanjenju količina otpada i sačuvala prirodne resurese.

BM: Ranije ste radili veliki broj projekata koji se odnosi na zaštitu životne sredine. Da li će se taj trend nastaviti i koji su ključni projekti u ovom segmentu?

KUMRIĆ: Da, radili smo i radit ćemo na projektima koji direktno utječu na zaštitu životne sredine. Potpuno smo odlučni da imamo pozitivan utjecaj na svoje radno, društveno i prirodno okruženje. Kako sam već ranije pomenuo, razrađuju se projekti u skladu sa svjetskim trendovima o hvatanju ugljika i primjeni solarne energije. Fokus nam je i nadalje na povećanju udjela alternativnih goriva, ali su nam istovremeno vrlo važni i projekti društvene odgovornosti koji su namijenjeni djeci i mladima, jer smatramo da se je to pravi put ka boljoj i zelenijoj budućnosti. Želimo stvarati nove vrijednosti, biti proaktivna kompanija, te ispunjavati obaveze održivog razvoja u skladu sa Agendom 2030.

BM: Kako ćete obilježiti 50. godina poslovanja Lukavac Cementa?

KUMRIĆ: Naš zlatni jubilej ćemo obilježiti kako nam i priliči, velikim rođendanskim koncertom koji će se održati  6. juna, u 20 sati na platou ispred Centra za kulturu Lukavac, na dan kada je 1974. naša fabrika puštena u rad.

Na koncertu će nastupiti bh. muzičke zvijezde Divanhana i Dubioza Kolektiv za koje smatramo da simboliziraju zajedništvo, kulturu i proslavu života, a što su vrijednosti koje su u ovih prvih 50 godina postojanja obilježile i poslovanje Lukavac Cementa.

Kao lider u proizvodnji i prodaji cementa u BiH i regionu nastojali smo biti posebni i drugačiji, ključni partner u podršci lokalnoj zajednici, kulturi i umjetnosti. Nastavljamo tu tradiciju i ovaj rođendanski koncert je naš poklon građankama i građanima Lukavca, ali i svima onima koji žele sa nama proslaviti ovu važnu obljetnicu.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

SLJEDEĆE GODINE PRAVE SVADBU: Zorica i Kemiš otkrili svoje velike planove

SLJEDEĆE GODINE PRAVE SVADBU: Zorica i Kemiš otkrili svoje velike planove

Novaku slijedi ključni pregled: Možda odustanem

Novaku slijedi ključni pregled: Možda odustanem