in

U subotu pravi ljetni dan: pretežno sunčano i vruće

U subotu pravi ljetni dan: pretežno sunčano i vruće
Slatka-Tajna.Eu
U subotu pravi ljetni dan: pretežno sunčano i vruće

Pred nama su pravi ljetni dani – većinom sunčani i vrući, ali ne i posve stabilni. 

Od nedjelje, osobito sredinom idućeg tjedna, lokalno će biti pljuskova i grmljavine, moguće i izraženijih, a zbog daljnjeg porasta temperature u novome tjednu, na snazi opet upozorenje na toplinski val koji može utjecati na zdravlje. I na Jadranu od ponedjeljka upozorenje na vrućinu. Osim ponegdje vrlo vrućih dana, i noći će biti vrlo tople, osobito u urbanim središtima. Prevladavat će vedrina, samo povremeno uz umjeren sjeverozapadnjak, jugozapadnjak, za vikend i jugo, pa će i temperatura mora još malo porasti, mjestimice i iznad 26 stupnjeva.

U nastavku slijedi detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U subotu pravi ljetni dan: pretežno sunčano i vruće

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: ” U subotu će u naše krajeva pritjecati još malo topliji zrak s jugozapada, a na vrijeme će dominantno utjecati polje anticiklone sa središtem istočnije od naših krajeva. No temperatura će u idućem tjednu još porasti, ponegdje i na vrijednosti iznad 35 stupnjeva, pa će na snazi opet biti upozorenje na toplinski val koji može utjecati na zdravlje.

U subotu na istoku pretežno sunčano i vruće. Povremeno će puhati umjeren jugoistočni vjetar, a najviša dnevna temperatura bit će između 30 i 33 Celzijeva stupnja.

I u središnjoj Hrvatskoj pravi ljetni dan – obilje sunčanih sati, povremeno umjeren jugozapadnjak i popodnevna vrućina, odnosno najviša temperatura oko 30 stupnjeva, ali noć i dalje razmjerno ugodna uz najnižu temperaturu između 15 i 18.

I u gorskoj Hrvatskoj noću još razmjerno svježe, a ponegdje na obali i otocima temperatura se neće spustiti ispod 20 stupnjeva. Danju će prevladavati sunčano, na obali i vedro uz slab do umjeren jugozapadni i južni vjetar te najvišu temperaturu od 26 u gorju do 31 na sjevernom Jadranu.

U Dalmaciji ponegdje i do 33 Celzijeva stupnja. Uz vedro vrijeme, i UV indeks bit će vrlo visok stoga se ne zaboravite zaštititi od sunčeva zračenja. Puhat će mjestimice umjereno jugo, uz obalu i jugozapadni vjetar, a more uglavnom malo valovito.

I na jugu vedrina – topla noć i vruć dan tijekom kojega će puhati slabo do umjereno jugo i jugozapadni vjetar. Popodnevna temperatura zraka od 29 do 32, a osvježenje možete potražiti u moru temperature između 24 i 26 Celzijevih stupnjeva”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Početkom idućeg tjedna novi toplinski val

Emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

“Idućih dana uz obilje sunca i sve višu jutarnju i dnevnu temperaturu zraka, za još pokoji stupanj porast će i temperatura mora. No početkom novoga tjedna na snazi će opet biti upozorenje na toplinski val koji može utjecati na zdravlje.

I u unutrašnjosti od utorka upozorenje na vrućinu jer će popodnevna temperatura ponegdje biti i iznad 35 stupnjeva. I ovdje će prevladavati sunčano, no neće biti posve stabilno. Uz lokalno jači razvoj oblaka u popodnevnim satima vjerojatni su pljuskovi i grmljavina, moguće i izraženiji, osobito na sjeverozapadu zemlje te u Gorskoj Hrvatskoj”, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Emisija "Vrijeme"Emisija "Vrijeme"

Emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

JEDNA OD NAJPOZNATIJIH BH. INFLUENSERICA: Kćerka Sabine Tubić izrasta u pravu ljepoticu

JEDNA OD NAJPOZNATIJIH BH. INFLUENSERICA: Kćerka Sabine Tubić izrasta u pravu ljepoticu

BALKANSKI OTROV ZA ŽENE: Saša Kovačević nastupio na Jadranu, dame bacio u trans

BALKANSKI OTROV ZA ŽENE: Saša Kovačević nastupio na Jadranu, dame bacio u trans