in

U radovima na karlovačkoj Zvijezdi više se neće koristiti talpe

U radovima na karlovačkoj Zvijezdi više se neće koristiti talpe
Slatka-Tajna.Eu
U radovima na karlovačkoj Zvijezdi više se neće koristiti talpe

Radovi u Zvijezdi

Foto: Kristina Stedul Fabac / Pixsell

U nastavku radova u karlovačkoj Zvijezdi više se neće koristiti tehnologija zaštite građevinske jame talpama, nego će se primijeniti mlazno injektiranje, izvijestili su u ponedjeljak direktorica Vodovoda i kanalizacije Katarina Malenica i karlovački gradonačelnik Damir Mandić.

Gradonačelnik Karlovca je poručio da “talpe više nisu opcija”, a kritičari su primjenu te metode vidjeli kao uzrok oštećenjima na okolnim objektima, poglavito za izvođenja radova u Kraševoj ulici u sklopu projekta “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac Duga Resa”. 

Projekt je vrijedan više od 67 milijuna eura, a provodi ga karlovačka gradska tvrtka Vodovod i kanalizacija.

Objašnjeno je da će radovi u Gambonovoj i Bencetićevoj započeti nakon blagdana Velike Gospe i da će se koristiti metoda mlaznog injektiranja koja nije mogla biti korištena u Kraševoj zbog dubine građevinske jame i “bočnog spajanja na susjedne objekte”.

– Dubina jame je iznosila sedam metara i geomehanički nadzor je potvrdio da je korištenje talpi bila ispravna metoda, mada se izvodila u teškim uvjetima, rekla je direktorica Vodovoda i kanalizacije Malenica.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Državni inspektorat omogućio nastavak radova

Rečeno je i da je Državni inspektorat omogućio nastavak radova u karlovačkoj staroj gradskoj jezgri, Zvijezdi.

Upravo se rade kanalizacija u Karasovoj, vodoopskrba u Prešernovoj i Šimunićevoj te Frankopanskoj, priključci u Šimunićevoj, a u Draškovićevoj u susjednoj četvrti Gaza se planira odrediti nova i plića trasa od prijašnje te tamo neće biti potrebe zaštite građevinske jame.

Izrađuju se i dopune elaborata za sanaciju šest objekata i ti će elaborati biti temelj za projektni zadatak, odnosno “za izradu glavnog projekta koji će sadržavati geomehaničke radove za ojačanje temelja i tla, konstrukcijske radove na dijelu objekta te završne obrtničke radove”, rečeno je.

Započelo je i popločavanje Radićeve, središnje i najveće ulice u Zvijezdi, no samo jednog dijela i kako će radovi napredovati, tako će nastaviti s postavljanjem završnog sloja.

Od ukupno 24 ulice, 14 će biti popločeno, a ostale asfaltirane, objasnila je pročelnica Konzervatorskog odjela u Karlovcu Sonja Kočevar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Jajce domaćin rukometnog kampa u organizaciji Marka Panića

Jajce domaćin rukometnog kampa u organizaciji Marka Panića

Kako ekstremna vrućina utiče na vaš mozak?

Kako ekstremna vrućina utiče na vaš mozak?