in

Uskoro poznati kandidati za državne tajnike

Uskoro poznati kandidati za državne tajnike
Slatka-Tajna.Eu
Uskoro poznati kandidati za državne tajnike

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić

Foto: HTV / HRT

U Banskim dvorima završio je sastanak vladajuće većine. Među glavnim je temama imenovanje državnih tajnika, što zahtijeva dogovor među koalicijskim partnerima. 

Bačić: Danas nismo ulazili u kvote

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić nakon sastanka dao je kratku izjavu. Bačić je naglasio kako se na sastanku raspravljalo o nizu aktivnosti, koje se odnose na rad Vlade i Sabora.

U petak će Sabor glasovati o guverneru HNB-a, zamjeniku guvernera, te jednom viceguverneru. Razgovaralo se i o natječaju za izbor ustavnih sudaca. Javni poziv traje do 15. srpnja. Jedna od tema sastanka je bila i visina dužnosničkih plaća.

Imenovanje državnih tajnika, također je bila jedna od tema koalicijskog sastanka.

– Predsjednik je dao jedan okvir, prema kojem bi mi trebali kroz desetak dana utvrditi prijedlog kandidata za imenovanje državnih tajnika u svim ministarstvima, poručio je Bačić.

Dodao je kako danas nisu ulazili u kvote, te se nada da neće doći do povećanju broja državnih tajnika.

– Ne želimo povećanje broja državnih tajnika. Imamo veći broj ministarstava, pa će automatski doći i do tog povećanja, kaže Bačić.

Ministar je dodao kako ministarstva funkcioniraju, jer u većini resora su ostali isti ministri i državni tajnici, a u resorima gdje je potrebno imenovati nove, to će se riješiti u narednih petnaestak dana.

O uvođenju rodnih studija: Treba vidjeti što kaže resorno ministarstvo

Bačić je istaknuo da danas na sastanku nije bilo riječi o uvođenju rodnih studija na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

Istaknuo je kako treba vidjeti što kaže resorno ministarstvo, pa će se onda zauzeti stav prema tom studiju.

– Na to ne mogu odgovoriti dok ne vidimo prijedlog samo sveučilišta, poručio je Bačić.

Rekao je i kako su sve što misle o rodnoj ideologiji rekli, kada je usvojena Istanbulska konvencija i interpretativna izjava.

Zakon o pobačaju nije još pripremljen

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine osvrnuo se i na pitanje pobačaja.

Istaknuo je kako je zakon donesen prije četrdesetak godina, a on nije protivan Ustavu, ali ga je potrebno osvježiti.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Ustavni sud je dao jedan pravni okvir kako bi taj zakon trebao izgledati. Mi smo se o tome u dva navrata očitovali, dodao je.

Rekao je da zakon još nije pripremljen i da tadašnja vladajuća većina nije mogla uspostaviti konsenzus oko normi koje bi taj zakon odredio i regulirao.

O dužnosničkim plaćama

Bačić je komentirao i dužnosničke plaće.

– Za narednu sjednicu ministar pravosuđa bi trebao pripremiti okvir o visini dužnosničkih plaća. Osnovicu bi uredbom utvrdila Vlada, a koeficijenti bi se uskladili nakon prolaska kroz redovitu saborsku proceduru, rekao je Bačić.

Ministar financija Marko Primorac govorio je izmjeni Zakona o igrama na sreću. 

Dogovor najkasnije do sredine idućega tjedna

HRT-ov reporter Šime Vičević kazao je za podnevni Dnevnik HTV-a kako razgovori intenzivno traju.

– Hoćemo li već danas imati popis imena i resora, to je teško predviđati. Međutim, dogovor svakako mora biti postignut najkasnije do sredine idućega tjedna, s obzirom na to da 17. srpnja, dakle točno dva mjeseca od formiranja Vlade, istječe zakonski rok koji se odnosi na imenovanja, razrješenja, ali i na preuzimanje dužnosti, poručio je Vičević. 

Moguć veći broj državnih tajnika?

HDZ razgovara sa svim koalicijskim partnerima, iako je posljednjih dana posebice u fokusu Domovinski pokret, kao novi partner u Vladi Andreja Plenkovića.

Naime, u Domovinskom pokretu računaju na otprilike 10 do 15 državnih tajnika iz svojih redova.

– Međutim, premijer Plenković još je jučer rekao da taj broj ipak treba biti realan, s obzirom na to da je državnih tajnika inače višestruko manje, nego primjerice izabranih saborskih zastupnika.

Trenutno u sustavu imamo 46 državnih tajnika, a kako doznajem nije nemoguće da taj broj u konačnici bude i veći, prije svega zbog činjenice što ova aktualna Vlada ima više ministarstava, nego što ih je imala ona prethodna, dodao je Vičević. 

Imenovanja u dva puta

Što se tiče pak Domovinskog pokreta, moguće je također da će dio državnih tajnika iz njihove kvote biti imenovan sada, a dio tek na jesen s obzirom na to da postoji određen broj potencijalnih kandidata za mjesto državnih tajnika, koji zbog svojih profesionalnih poslovnih ili privatnih obaveza mogu tu dužnost preuzeti tek na jesen.

– U svakom slučaju, Vlada će također izvršiti službena imenovanja, hoće li to biti već na ovoj tjednoj sjednici ili možda tek idućega tjedna, naravno, ovisit će o razgovorima i o postizanju dogovora, istaknuo je HRT-ov reporter. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Uz pomoć navijača do pobjede

Uz pomoć navijača do pobjede

“Za 2 dana uzmem cijelu platu, đe to ima” (VIDEO)

“Za 2 dana uzmem cijelu platu, đe to ima” (VIDEO)