in

Hoćemo li zbog viših cijena morati smanjiti broj šalica kave i jesti manje čokolade?

Hoćemo li zbog viših cijena morati smanjiti broj šalica kave i jesti manje čokolade?
Slatka-Tajna.Eu
Hoćemo li zbog viših cijena morati smanjiti broj šalica kave i jesti manje čokolade?

Bezalkoholna pića u Hrvatskoj su 27 posto skuplja od prosjeka Europske unije, u posljednjih godinu dana na vrhu smo i po rastu cijena kave. Na godinu kućanstvo potroši četiri kilograma kave, a pojede se i pet kilograma čokolade – koja je još jedan luksuz koji je poskupio. Hoćemo li zbog viših cijena morati smanjiti broj šalica kave i jesti manje čokolade?

U nekoliko regija u Brazilu već četiri mjeseca nije pala obilnija kiša, a s istim je problemom suočen i drugi najveći proizvođač kave – Vijetnam.

Na formiranje cijena najviše utječu špekulanti na burzama, sve veći troškovi distribucije i radne snage.

U Hrvatskoj, zemlji u kojoj se po glavi stanovnika popiju dvije šalice kave na dan, pokazuju podaci Eurostata – od ožujka 2023. do ožujka 2024. cijena kave narasla je za 7,4 posto. Najviše u Europskoj uniji.

– Mi imamo i dosta visoki PDV, jedan od najvećih PDV-a u Europi. Znači nama je razlika i tu. Ta cijena u dućanu formirana je i na taj način. S druge strane trgovine imaju dosta visoke marže u Hrvatskoj i to već tradicionalno, poručila je savjetnica za poljoprivrednu i prehrambenu industriju Zvjezdana Blažić.

Iz Francka navode da je krajnje vrijeme za smanjenje poreznog opterećenja kave jer ovakva situacija potiče prekograničnu kupnju, destimulira potrošnju i rezultira nekonkurentnošću industrije kave u Hrvatskoj.

– Zaštita potrošača od drastičnog daljnjeg poskupljenja kave više je nego dobar razlog da država reagira i ranije ispravljajući poreznu nepravdu. Zasad su najveći teret enormnog porasta burzovnih cijena sirove kave podnijeli upravo proizvođači, ali to na dulji rok nije održivo, poručuju iz Francka. 

Rastu i cijene čokolade. Od svibnja prošle do svibnja ove godine kakao i čokolada u prahu u Hrvatskoj su poskupjeli za 15 i pol posto. U Europskoj uniji, veći rast bilježi samo Estonija.

Na svjetskom tržištu cijene su porasle jer je podbacio urod kakaovca, kulture na koju klimatske promjene utječu čak i više nego na kavu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Pogotovo se to odnosi na cijenu kakaovca, koja je s nekih uobičajenih dvije do tri tisuće dolara po toni na burzi skočila u jednom trenutku na 12 tisuća dolara po toni, rekao je agroanalitičar Robert Jurišić.

Zbog poremećaja prvenstveno na strani proizvodnje u zemljama zapadne Afrike, a onda posljedično što su se uključili i fondovi, odnosno špekulanti koji su iskoristili taj poremećaj da bi oni dodatno ostvarili neke svoje profite, a time su samo dodali ulje na vatru.

U Hrvatskoj je teško pronaći manju čokoladu ispod jednog eura i veću ispod 3.5 eura. Kako građani sve više gledaju na cijenu, uskoro bi mogli jesti manje čokolade.

Poskupljenja su komentirali i u Krašu.

– Uslijed enormnog rasta cijena kakao sirovina, odnosno kakao mase, maslaca i praha, i mi smo bili prisiljeni korigirati cijene svojih proizvoda koji sadržavaju kakaovac. Ovaj je potez nažalost bio neizbježan kako bismo očuvali stabilnost poslovanja i radnih mjesta za oko 2 000 zaposlenika Kraš grupe, naglašavaju iz Kraša o cijenama čokolade.

Jedno je sigurno, čokolada i kava u budućnosti će postati samo još veći luksuz.

U smanjenje njihovih cijena ne vjeruju više ni oni najoptimističniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Srpski teniser u polufinalu kvalifikacija za US Open

Srpski teniser u polufinalu kvalifikacija za US Open

Organizatori US Opena saopštili sa kim će Đoković trenirati

Organizatori US Opena saopštili sa kim će Đoković trenirati