in

Pet najboljih namirnica za čistu i zdravu kožu

Pet najboljih namirnica za čistu i zdravu kožu
Slatka-Tajna.Eu

Ako želite blistavu i zdravu kožu, vaša ishrana igra ključnu ulogu. Evo pet namirnica koje utiču da imate čistu i zdravu kožu.

Ako bi stanje naše kože zavisilo samo od nas, svi bismo birali najčistiju, najzdraviju i najblistaviju verziju svog lica. U potrazi za savršenstvom kože, svakodnevno nanosimo hidratantne kreme i serume i molimo bogove njege da usliše naše molbe. Međutim, često zaboravljamo jednu istinu: Hrana koju jedemo može značajno utjecati na kvalitetu naše kože, a malim promjenama u ishrani možemo povećati šanse za postizanje čiste i zdrave kože.

Da li određena hrana može pomoći kod kožnih problema?

Kratak odgovor? Da. Baš kao što određena hrana može pogoršati stanje naše kože, druga hrana može pomoći u ublažavanju kožnih problema, objašnjava registrovana dijetetičarka Carolina Schneider.

„Hrana bogata cinkom, kao što su bundeve sjemenke, leća, grah i kesten, takođe podržava zdravlje kože regulišući proizvodnju sebuma i smanjujući upale,“ objašnjava ona. Hrana bogata cinkom može biti posebno korisna za tretiranje neuravnoteženih hormona, koji često iritiraju kožu. „Cink igra ulogu u kontroli proizvodnje sebuma, jer smanjuje količinu muških hormona (androgena) koji mogu doprinijeti aknama i masnoj koži.“

Discoloracija i ožiljci se takođe mogu boriti hranom koju jedemo, posebno hranom bogatom antioksidansima, proteinima i vitaminom C.

„Hrana kao što su divlje borovnice, maline, kelj, špinat, brokoli i šargarepe smanjuje oksidativni stres, koji je povezan s poremećajima pigmentacije kože kao što je melazma,“ objašnjava Schneider.

Masna riba

Masne ribe – kao što su losos i sardine – bogate su antiinflamatornim sastojcima, objašnjava registrovana dijetetičarka Holiday Durham. „Omega-3 masne kiseline igraju ulogu u održavanju lipidne barijere kože, što može biti ključno za hidrataciju i zaštitu od oštećenja uzrokovanih okolinom,“ objašnjava ona. Bilo da se dodaju u salatu ili se sporo peku uz brokoli, masne ribe su odlična hrana za promovisanje čiste kože.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Paradajz

Paradajz nije samo ukusan i svestran – konzumiranje paradajza može poboljšati teksturu kože, kaže dermatolog Dr. Macrene Alexiades. „Likopen, koji se nalazi u paradajzu, dokazano poboljšava teksturu i kvalitet kože,“ objašnjava ona. Dok su naši organizmi podložni oksidativnom stresu, poznatom i kao neravnoteža antioksidansa, likopen može smanjiti fizičke nuspojave i poboljšati ukupno zdravlje kože.

Orah

„Orah je bogat omega-3 masnim kiselinama i cinkom, koji su ključni za zdravlje kože,“ kaže Durham. „Omega-3 masne kiseline mogu pomoći u održavanju barijere vlažnosti kože, dok je cink važan za zacijeljivanje kože.“ Takođe su lako prenosivi i savršeni za užinu u pokretu. Dodajte šaku oraha u svoj doručak, ručak ili večeru i primjetite kako se tekstura vaše kože s vremenom poboljšava.

Paprike

U organizmu postoji veliki broj kolagena, a u kombinaciji sa hranom bogatom vitaminom C, možemo doprinijeti njegovoj proizvodnji. U jednoj šolji iseckanih paprika ima više vitamina C nego što nam je potrebno dnevno, a prema Schneideru, koristi ne prestaju tu. „Karotenoidi u paprikama, kao što je beta-karoten, takođe pomažu u zaštiti od oštećenja uzrokovanih suncem, čime koža ostaje zdrava i živahna.“ Uživajte u njima kao užini, propržite ih u začinjenom sosu, ili ih jedite same kako biste iskoristili sve njihove koristi.

Sjeme suncokreta

Nutritivne namirnice ne samo da pomažu u postizanju čiste kože – one takođe štite našu kožu od oštećenja uzrokovanih okolinom. „Sjeme suncokreta je bogato vitaminom E, moćnim antioksidantom koji može pomoći u zaštiti kože od oštećenja uzrokovanih okolinom i podržava zacijeljivanje i regeneraciju kože,“ kaže Durham. Možete ih uživati sirove, pečene ili uključene u omiljene recepte.Pet najboljih namirnica za čistu i zdravu kožu.

(Ljepota&Zdravlje)

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

DIVNE VIJESTI IZ DOMA MARIJE ŠERIFOVIĆ! Samo devet mjeseci nakon što je dobila sina pjevačica OGLASILA NA SVA ZVONA

DIVNE VIJESTI IZ DOMA MARIJE ŠERIFOVIĆ! Samo devet mjeseci nakon što je dobila sina pjevačica OGLASILA NA SVA ZVONA

Rade Krunić je novo Zvezdino pojačanje!

Rade Krunić je novo Zvezdino pojačanje!