in

U izraelskom napadu na objekt UN-a u Gazi poginulo 14 ljudi

U izraelskom napadu na objekt UN-a u Gazi poginulo 14 ljudi
Slatka-Tajna.Eu
U izraelskom napadu na objekt UN-a u Gazi poginulo 14 ljudi

Civilna zaštita u Gazi objavila je u srijedu da je četrnaest ljudi ubijeno u izraelskom zračnom napadu na školu pretvorenu u sklonište za Palestince raseljene zbog rata, a izraelska vojska je rekla da je ciljala “teroriste” Hamasa.

– Ima 14 mučenika i nekoliko ozlijeđenih nakon masakra u školi Al-Džuni u izbjegličkom kampu Nuseirat u središtu Pojasa Gaze, rekao je glasnogovornik Civilne zaštite Mahmud Basal.

Ranije je kazao da su među poginulima žene i djeca.

Medicinski izvor u ambulanti al-Avda u Nuseiratu, jednoj od dvije ustanove u koje su prebačeni mrtvi i ozlijeđeni, rekao je za AFP da je broj mrtvih 15 te da ima 44 ozlijeđenih.

AFP nije bio u mogućnosti neovisno provjeriti ta izvješća.

Izraelska vojska je u priopćenju rekla da su njezine zračne snage “izvele precizni napad na teroriste koji su djelovali unutar zapovjednog centra Hamasa” u školi Al-Džuni.

Tiskovni ured Hamasove vlade u Pojasu Gaze priopćio je da je u školi, koju vodi Agencija Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice (UNRWA), bilo smješteno oko 5000 raseljenih osoba u vrijeme udara.

Posljednjih mjeseci izraelska vojska je napala nekoliko škola u Pojasu Gaze, optužujući ih da skrivaju zapovjedne centre Hamasa, što palestinski islamistički pokret negira.

HRT iz užarenog Bliskog istoka

Ako ćemo biti iskreni, Tel Aviv večeras i prije godinu dana je nebo i zemlja. Ovdje se u gradu živi punim plućima, hoteli su polupuni, restorani i trgovine ponovno su vratile na uobičajeno radno vrijeme, rade do 23 sata, rekao je prilikom javljanja iz Tel Aviva novinar HRT-a Petar Vlahov.

Ako to uzmemo, kako kaže, kao cilj koji je htio ostvariti Benjamin Netanyahu, onda je on u svojoj kampanji uspio, bez obzira na sve kritike.

– Nakon vojne operacije koja je počela nakon 7. listopada, Izraelci su potisnuli teroriste Hamasa, zbili ih u područje Gaze te osigurali prostor odakle je Hamas prijetio raketama i topništvom odakle je dolazila opasnost za civile, kazao je.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Ustvrdio je kako Izraelci, ne mareći previše za žrtve – nastavljaju s akcijama prema jugu Libanona, Gazi i na Zapadnoj obali.

Dodao je i kako raste pritisak obitelji otetih na vlast u Izraelu da što prije potpišu sporazum o prekidu vatre.

U gazi najmanje 20 ubijenih

Istodobno, diljem pojasa Gaze ubijeno je najmanje 20 osoba, od kojih 16 žena i djece. Samo nadomak grada Khan Younisa najmanje je 11 žrtava izraelskog napada.

Izraelske obrambene snage objavile su snimku Hamasova tunela u naselju Tel al Sultan u Rafahu gdje su, kako tvrde, militanti ubili šestero izraelskih talaca 29. kolovoza.

Njihova su tijela pronađena dva dana poslije. Glasnogovornik izraelskih snaga objašnjava da se do 120 metara dugog tunela, koji je na dubini od 20 metara, dolazi kroz dječju sobu obiteljske kuće.

– Hamas se koristio ovim ljestvama za ulazak. Sve što su trebali učiniti je probiti pod, izaći kroz dječju sobu na ulicu i vratiti se u tunel. Tako je Hamas izgradio ovaj tunel. Ovdje je bilo žena. Ovo je njihova krv. Kamel, Almog i Alex bili su heroji. U ovom tunelu bili su tjednima ili danima. Saznat ćemo. No bili su ovdje u strašnim uvjetima, ovdje nema zraka, ne može se stajati. Preživjeli su to, ali teroristi su ih ubili. 101 talac, neki od njih su živi i u jednakim su uvjetima u tunelima kao što je ovaj u Gazi, rekao je kontraadmiral Daniel Hagari, glasnogovornik IDF-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Otkrivena jedna od najvećih zabluda o Nikoli Tesli

Otkrivena jedna od najvećih zabluda o Nikoli Tesli

Junajted pravi čistku: Tri igrača precrtana

Junajted pravi čistku: Tri igrača precrtana