in

Podnesena apelacija Ustavnom sudu BiH zbog učenja o Karadžiću i Mladiću u Republici Srpskoj

Podnesena apelacija Ustavnom sudu BiH zbog učenja o Karadžiću i Mladiću u Republici Srpskoj
Slatka-Tajna.Eu
Podnesena apelacija Ustavnom sudu BiH zbog učenja o Karadžiću i Mladiću u Republici Srpskoj

Pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine naći će se apelacija koju je podnijelo 13 poslanika Parlamenta Bosne i Hercegovine o izučavanju u novom nastavnom planu i programu Republike Srpske (RS) o Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske RS i Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku RS.

Apelacija je podnesena 16. septembra, a uslijedila je nakon što je na stranici Prosvjetno-pedagoškog zavoda RS objavljeno da će učenici devetih razreda u osnovnim školama u RS u novoj školskoj godini učiti više o ratnim bitkama iz devedesetih godina prošlog vijeka o stradanju srpskog naroda.

U programu se ne navode detalji, niti da će učenici učiti o genocidu i ratnim zločinima nad Bošnjacima i Hrvatima u RS za koje su na doživotni zatvor osuđeni Karadžić i Mladić.

Pored toga, poslanici opozicionih stranaka u Paralmentu BiH- Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF) i Narodnog evropskog saveza (NES) zatražili su i da Ustavni sud BiH prije donošenja ove odluke obustavi primjenu izmijenjenog programa istorije, naveo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Šerif Špago, predsjedavajući Kluba poslanika SDA u bh. Parlamentu.

“Tim programom je predviđeno da osnovci uče i o ratnim zločincima Karadžiću i Mladiću, te drugima, što je neprihvatljivo i u odnosu na Dejtonski mirovni sporazum i predstavlja dikriminaciju djece u odnosu na njihovo pravo na objektivno obrazovanje”, rekao je Špago za RSE.

Novi nastavni plan inicirali su tokom ove godine predstavnici demobilisanih boraca u RS, a ideju je podržala entitetska vlast na čelu sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNDS) proruskog lidera Milorada Dodika.

Nastavni plan je izmijenjen, odnosno proširen temom pod nazivom “Republika Srpska i Odbrambeno otadžbinski rat”, ali su udžbenici istorije za deveti razred ostali nepromijenjeni.

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) poručili su 4. septembra kako bi “takav nastavni plan i program produžio patnju žrtava svih etničkih grupa i njihovih porodica, educirao buduće generacije na lažnim iistorijskim narativima, potkopao napore u procesu pomirenja i ugrozio stabilnost BiH”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Šta stoji u udžbenicima istorije za deveti razred u RS?

Rat u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. u udžbeniku istorije za deveti razred osnovnih škola u RS predstavljen je kroz poglavlje “Građanski rat u BiH: Stvaranje Republike Srpske”.

Tako, među ostalim, piše da su u “građanskom ratu u BiH međusobno ratovale vojske Srba, Hrvata i muslimana”, kao i da je “iako malobrojnija, srpska vojska bila nadmoćnija, naročito u početku rata”.

Za Radovana Karadžića u opisu je navedeno da je imao “izuzetno važnu ulogu u stvaranju RS”, te da je 2019. osuđen na doživotni zatvor. Istovremeno, nema informacija o zločinima zbog kojih je osuđen u Haškom tribunalu.

Mladić je opisan kao general koji je “imao važnu ulogu u odbrani Srba u Hrvatskoj 1991. i da je od 1992. do 1996. bio načelnik Glavnog štaba vojske RS”.

Navodi se i da su Mladića vlasti Srbije 2011. godine isporučile Haškom tribunalu, bez podataka o ratnim zločinima za koje se teretio, a kasnije i osuđen.

Takođe, pobrojano je desetak naselja i gradova, kao mjesta masovnog stradanja, no nema dodatnog objašnjena šta se u tim područjima dogodilo tokom rata.

Među mjestima stradanja je i Srebrenica, ali nema spomena da je u tom gradu u julu 1995. godine Vojska RS ubila više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i da je međunarodnim presudama taj zločin okvalifikovan kao genocid.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Gasi se jedan od najtrofejnijih fudbalskih timova

Gasi se jedan od najtrofejnijih fudbalskih timova

Uzgajivači za najljepše konje ne štede novac, više od 10 miliona dolara za čistokrvne pasmine

Uzgajivači za najljepše konje ne štede novac, više od 10 miliona dolara za čistokrvne pasmine