in

Novi sastav Europske komisije – Šuica povjerenica za Mediteran i demografiju

Novi sastav Europske komisije – Šuica povjerenica za Mediteran i demografiju
Slatka-Tajna.Eu
Novi sastav Europske komisije – Šuica povjerenica za Mediteran i demografiju

Dubravka Šuica

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstavila je u Strasbourgu svoju novu ekipu povjerenika u kojoj će hrvatska predstavnica Dubravka Šuica biti zadužena za Meditaran.

Sektor Mediterana je posve novi sektor u Komisiji i Dubravka Šuica dobit će posebnu upravu za Mediteran što znači da će imati više alata za djelovanje. Predsjednica EK očekuje od Šuice da će više vremena provoditi u toj regiji i da će sudjelovati u operativnom dijelu politike prema migracijama. Konkretno se govori o nadzoru granice, borbi protiv organiziranog kriminala, krijumčarenja ljudima i terorizma, izvijestio je za Dnevnik HTV-a Vibor Vlainić.

Šuica će u svom radu morati surađivati s visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Kajom Kallas na politici prema Bliskom istoku te stvaranju plana za pomoć palestinskoj samoupravi i obnovi Gaze.

Procedura je takva da svi povjerenici moraju proći saslušanja pred odborima u Europskom parlamentu. Potom će o svima u ‘paketu’ odlučivati parlament. To bi se trebalo dogoditi 1. studenoga, što priželjkuje Ursula von der Leyen. Međutim, iznenađenja su uvijek moguća i veća je vjerojatnost da će se to dogoditi 1. prosinca, ako ne i kasnije, zaključio je Vlainić. 

– Dubravka Šuica bit će povjerenica za Mediteran. Bit će odgovorna za za šire južno susjedstvo i surađivat će s Kajom Kallas i mnogim drugim povjerenicima za razvoj naših zajedničkih interesa u regiji. Bit će također odgovorna za demografiju, rekla je von der Leyen.

Šuica je u prvoj Komisiji Ursule von der Leyen bila potpredsjednica za demokraciju i demografiju, a sada je uz demografiju dobila još novi resor koji uključuje odgovornost za odnose s južnim susjedstvom.

Šuica je na društvenoj mreži X objavila kako se raduje novoj funkciji.

Šuica dobila resor za koji će biti formirana nova Glavna uprava u EK

Komisija je podijeljena u resorne odjele, odnosno glavne uprave, koje su odgovorne za različita područja politike. Međutim, broj glavnih uprava znatno je manji od broja povjerenika i dio njih nemaju pod sobom nijednu. Glavne uprave su nešto slično u ministarstvima u vladama nacionalnih država, kojima su na čelu glavni direktori, javni službenici EU-a koji izravno odgovaraju povjereniku nadležnom za političko područje koje pokriva njegova glavna uprava. Glavne uprave raspolažu i svojim proračunom.

Šuica će u svom radu najviše surađivati s visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Kajom Kallas. Šuica će biti zadužena za rad na novom paktu za Mediteran.

– Želim da budete nazočni u regiji i konzultirate se s partnerima o tome kako najbolje rješavati zajedničke izazove, investirati u zajedničku budućnost i pridonijeti zajedničkom blagostanju i sigurnosti, kaže se u pismu upućenom Šuici.

U opisu njezina novog radnog mjesta je i jačanje trgovine i poticanje investicija u regiji. Šuica je zadužena i da zajedno s povjerenikom za energiju i stanovanje Danom Jrgensenom radi na stvaranju Inicijative za trans-mediteransku suradnju u područje energije i čistih tehnologija kako bi se povećala trgovina energijom iz obnovljivih izvora i potaknula proizvodnja čistih tehnologija.

Dio njezinih zaduženja odnosi se i na vanjsku dimenziju migracijske politike EU-a, koja uključuje granične kontrole, borbu protiv krijumčara uz poštovanje ljudskih prava.

Dubravka Šuica: Bit će tu puno posla

Šuica će pomagati Kaji Kallas i u izradi komunikacijskog plana za promicanje interesa EU-a u južnom susjedstvu, zatim u provedbi strategije za Zaljev i raditi na izradi sporazuma o strateškim partnerstvima sa šest zaljevskih zemalja. Također će joj pomagati na izradi strategije EU-a za Bliski istok u okviru koje će se nakon rata u Gazi fokusirati na promicanje svih potrebnih koraka potrebnih za rješenje dviju država, Izraela i Palestine.

U području demografije, Šuica će pomagati državama članicama u rješavanju demografskih izazova. To između ostaloga uključuje i povećanje participacije žena i mladih na tržištu rada.

– Bavit ćemo se osnivanjema partnerstava na Mediterranu sa zemljama Mediterana, posebno sa zemljama sjevera Afrike, odnosno Juga Mediterrana. Imamo veliki interes jer je to more koje spaja tri kontinenta – da vlada mir, sigurnost, da se vrše investicije, da ulažemo u obrazovanje. Naravno tu je i pitanje izbjeglica. Bit će puno posla, izjavila je za HTV Dubravka Šuica.

Naglasila je da će se o njezinim budućim zaduženjima moći govoriti preciznije kad se uspostavi nova uprava, institucija slična ministarstvu koja ima svoje zaposlenike i proračun, a čiji je broj manji od broja resora u Komisiji. Na prošloj, i dalje aktualnoj funkciji povjerenice za demografiju i demokraciju, Šuica pod sobom nije imala takvo tijelo.

Picula: Još jedan hibridni mandat

– Hrvatska je mediteranska zemlja i mislim da bi mogli, ukoliko bude političke volje i okolnosti – iskoristiti tu poziciju. Što se tiče gospođe Šuice, mislim da se radi o još jednom hibridnom mandatu. Ona je osim Mediterana dobila i demografiju, kao što je prije toga imala demokraciju. Ona više nije potpredsjednica, ali bi mogla dobiti neke instrumente kojima bi možda mogla utjecati na formiranje vanjske politike europske unije, smatra zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula.

Bosanac: Ne vidim što je Šuica postigla u proteklih pet godina

Zastupnik zelenih Gordan Bosanac smatra kako je novi Šuicin resor puno važniji od onog prošlog, pogotovo kad se pogleda njezin učinak tijekom tog mandata. Stranka Možemo u Saboru nije podržala kandidaturu Šuice za Europsku komisiju, a Bosanac je rekao da je i dalje na tom tragu jer ne vidi što je Šuica postigla u proteklih pet godina jer je demografsko stanje i dalje katastrofalno te se nije dogodio nikakav iskorak niti novi zakon.

– Nisam siguran da je ona tip osobe koji može isporučiti politike koje su za opće dobro, rekao je. Zastupnik zelenih naglasio je da tek treba vidjeti što će značiti resor Mediterana: Hoće li se baviti migracijama, turizmom, očuvanjem Sredozemlja kao mora?. 

Stier pozdravio osnivanje nove uprave

Hrvatski eurozastupnik, Šuicin stranački kolega Davor Ivo Stier, rekao je da je riječ o resoru strateški važnom za Europu, ali i Hrvatsku koja spaja Mediteran sa srednjom Europom. Pozdravio je što će Šuica ovaj put moći računati i na svoju upravu, kao i da je se nastavlja pitanje demografije, iznimno važno za budućnost i konkurentnost Europe.

Plenković čestitao Šuici

Premijer Andrej Plenković je na početku sjednice Vlade čestitao Dubravki Šuici na novom resoru.

– Pola milijarde ljudi živi na Mediteranu i zato se veselimo da će uz demografiju imati priliku profilirati se na svim ovim temama kao nekadašnja gradonačelnica Dubrovnika i voditeljica izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Mediterana. Čestitamo i njoj i predsjednici Komisije na ovim odlukama, poručio je premijer.

Grlić Radman: EU se snažno fokusira na Sredozemlje

 Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman pozdravio je činjenicu da će Dubravka Šuica u Europskoj komisiji biti zadužena za Mediteran, naglasivši da Hrvatska ima “veliko iskustvo kao mediteranska zemlja”.

– Ovdje govorimo o suradnji s najvažnijim europskim zemljama: Grčka, Italija, Turska i sve one zemlje koje su dio Sredozemlja. I Bliski istok, u kojem će na izgradnji mira surađivati s visokom povjerenicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Kajom Kallas, uključujući gradnju dogovora između Izraela i Palestine, istaknuo je.

Na pitanje novinara je li Hrvatska mogla proći bolje u podjeli resora, ministar je odgovorio negativno, spomenuvši činjenicu da je Šuica zadržala nadležnost za demografiju “koja je izuzetno važna za EU”.

– EU se snažno fokusira na Sredozemlje koje možda nije ranijih godina bilo toliko u fokusu … A sada, upravo uspostavljanjem ovog posebnog portfelja dobiva institucionalno još veći značaj, kazao je Grlić Radman.

Bartulica: U Komisiji previše ‘wokea’

Zastupnik konzervativaca Stephen Nikola Bartulica rekao je da je očekivao da će Hrvatska dobiti važniji resor u novom sastavu Europske komisije koja mu ne ulijeva povjerenje.

– Litva će se baviti obranom, dakle i male zemlje mogu dobiti važan resor, naglasio je. Bartulica smatra kako Hrvatska nije dobila bolji resor zbog spleta okolnosti, prvenstveno zbog nedovoljnog lobiranja kako bi dobila važnije područje, a možda i konkretno zbog Šuice. Nije htio reći hoće li ju podržati na glasanju, no najavio je da će sudjelovati u saslušanjima.

Bartulica u novom sastavu Komisije vidi puno ‘wokea’ te se stoga osjeća vrlo opravdanim što je ranije glasao protiv Ursule von der Leyen.

– Europski kontinent se na neki način urušava pred očima javnosti, a Europska komisija kao prioritetno pitanje stavlja skrb o životinjama, kazao je konzervativac kojemu je zasmetalo što je Mađaru Oliveru Varhelyiju, dosadašnjem povjereniku za proširenje i susjedstvo, uz zdravlje dodijeljeno područje dobrobiti životinja. 

U Komisiji 11 žena

Dosadašnja Komisija imala je četiri izvršna potpredsjednika i četiri potpredsjednika. U novoj Komisiji bit će šest izvršnih potpredsjednika, dok običnih potpredsjednika više neće biti.

 U Komisiji je 11 žena, ali ne treba isključiti mogućnost da taj broj bude i veći jer svi povjerenici moraju proći saslušanja pred nadležnim odborima Europskog parlamenta, a nije sigurno da će svi koji su predloženi dobiti zeleno svjetlo. Od šest izvršnih potpredsjednika, njih četiri su žene. Svi izvršni potpredsjednici imat će i po jedan resor za koji će biti zaduženi.

Najveći broj povjerenika, njih 14, dolazi iz Europske pučke stranke, krovne organizacije desnog centra, pet ih je iz redova liberala, pet socijalista i jedan (Talijan Raffaele Fitto) iz euroskeptične skupine Europski konzervativci i reformisti (ECR).

Izvršni potpredsjednici

Španjolka Teresa Ribera predložena je za izvršnu potpredsjednicu za čistu, pravednu i konkurentnu tranziciju. Bit će odgovorna za resor tržišnog natjecanja.

Finkinja Henna Virkkunen bit će izvršna potpredsjednica za tehnološku suverenost, sigurnost i demokraciju. Bit će zadužena za resor digitalnih tehnologija.

Francuz Stéphane Séjourné bit će izvršni potpredsjednik za prosperitet i industrijsku strategiju. Bit će zadužen za resor industrije, malih i srednjih poduzeća i jedinstveno tržište.

Estonka Kaja Kallas već je ranije imenovana za Visoku predstavnicu za vanjsku i sigurnosnu politiku, a ta pozicija automatski sa sobom nosi potpredsjedničko mjesto u Komisiji.

Rumunjka Roxana Mînzatu dobila je mjesto izvršne potpredsjednice za ljude, vještine i pripravnost. Bit će zadužena za obrazovanje, kulturu, vještine, kvalitetna radna mjesta i socijalna prava.

Talijan Raffaele Fitto bit će izvrši potpredsjednik za koheziju i reforme. Bit će zadužen za resor kohezijske politike, regionalnog razvoja i gradova.

Povjerenici, prvi put i povjerenik za obranu i svemir

Dugogodišnji član Komisije, Slovak Maroš Šefčovič dobit će dvije uloge – predložen je za povjerenika za trgovinu i ekonomsku sigurnost, što uključuje i politiku carina. Bit će također zadužen i za međuinstitucionalne odnose i transparentnost.

Latvijac Valdis Dombrovskis također će imati dvostruku ulogu, bit će povjerenik za gospodarstvo i produktivnost te za implementaciju i simplifikaciju zakonodavstva.

Mađar Olivér Várhely bit će povjerenik za zdravstvo i dobrobit životinja.

Nizozemac Wopke Hoekstra bit će povjerenik za klimu i čisti rast. Bit će zadužen i za poreznu politiku.

Nova Komisija imat će prvi put povjerenika za obranu i svemir, a to je mjesto dobio Litvanac Andrius Kubilius. Bit će zadužen za razvoj europske obrambene unije.

Slovenka Marta Kos, koja nije službeno predložena jer se čeka mišljenje nadležnog odbora slovenskog parlamenta bit će povjerenica za proširenje, a bit će zadužena i za odnose s istočnim susjedstvom.

Čeh Jozef Sikela bit će povjerenik za međunarodna partnerstva.

Cipranin Costas Kadis bit će povjerenik za ribarstvo i oceane.

Portugalka Maria Luís Albuquerque bit će povjerenica za financijske usluge, štednju i investicijsku uniju.

Belgijanka Hadja Lahbib bit će povjerenica za pripravnost i krizno upravljanje.

Austrijanac Magnus Brunner predkožen je za povjernika za unutarnje poslove i migracije.

Šveđanka Jessika Roswall bit će povjerenica za okoliš, vodnu otpornost i konkurentno kružno gospodarstvo.

Poljak Piotr Serafin bit će povjerenik za proračun, borbu protiv prijevara i javnu upravu.

Danac Dan Jrgensen bit će povjerenik za energiju i stanovanje.

Bugarka Ekaterina Zaharieva dobila je resor istraživanja i inovacija.

Irac Michael McGrath predložen je za povjerenika za demokraciju, pravosuđe i vladavinu prava.

Grk Apostolos Tzitzikostas bit će povjerenik za održivi promet i turizam.

Luksemburžanin Christophe Hansen novi je povjerenik za poljoprivredu i hranu.

Maltežanin Glenn Micallef predložen je za povjerenika za međugeneracijsku pravdu, kulturu, mlade i sport.

– Vjerujem da cijela Europa želi da Komisija počne s radom što prije. Međutim, moramo obaviti sve predradnje i saslušanja. Ne mogu predvidjeti koliko će taj proces trajati, a znam da Parlament radi sve da bude brz i precizan. Ne zaboravimo, imamo Komisiju, koja radi po svim pitanjima, a svi skupa ulažemo snažne napore kako bismo imali novu Komisiju što prije, istaknula je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

– To je resor koji obuhvaća doista niz ključnih strateških pitanja za budućnost Europe – od sigurnosti, energetike, trgovine. Mislim da je isto tako važno da je u ovom resoru Ursula von der Leyen stavila također i pitanje demografije. Dakle, ovoga puta će na tom radu Dubravka Šuica računati i s jednom velikom upravom kao što je DigiNear. Prema tome imat će i taj dio potpore da bi mogla raditi na jednom području koje je u strateške važnosti i za Europu, ali i za Hrvatsku, kazao je Davor Ivo Stier, zastupnik u Europskom parlamentu. 

– Moj osobni stav je na liniji moje stranke. Ako se sjećate – kada je imala saslušanje u hrvatskom parlamentu, mi joj tada, odnosno kolege i kolegice – nismo dali podršku. Meni je prvi i jedini argument taj što ne vidim što je Dubravka Šuica napravila u zadnjih pet godina. Ako se sjećate 2019. demografija je bila top tema, kao sada stanovanje. Svi su pričali o demografiji. Pet godina kasnije ona je imala taj resor pod sobom. Je li se išta promijenilo? Je li se napravio ikakav iskorak oko demografije? Je li se neka legislativa tu napravila? Ja ne vidim, dapače i dalje su demografski problemi gorući problemi EU. Nisam siguran da je ona tip osobe koja može isporučiti politike koje jesu za opće dobro, kazao je Gordan Bosanac, zastupnik u Europskom parlamentu.

– Prvo, ne vidim baš povezanost između Mediterana i demografije, kazao je Stephen Nikola Bartulica, zastupnik u Europskom parlamentu i spomenuo da se ilegalne migracije događaju preko Mediterana. Dodao je kako je očekivao da će Hrvatska dobiti važniji resor te da će se npr. Litva baviti obranom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Nadal će igrati Dejvis kup krajem godine?

Nadal će igrati Dejvis kup krajem godine?

Nekontrolisano razmnožavanje pasa poprima razmjere pandemije

Nekontrolisano razmnožavanje pasa poprima razmjere pandemije