in

Penzionerima u Federaciji BiH isplata jednokratne pomoći, bez usklađivanja penzija

Penzionerima u Federaciji BiH isplata jednokratne pomoći, bez usklađivanja penzija
Slatka-Tajna.Eu
Penzionerima u Federaciji BiH isplata jednokratne pomoći, bez usklađivanja penzija

Nakon sastanka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine sa predstavnicima Federalnog saveza penzionera, 17. oktobra u Sarajevu, resorni ministar Adnan Delić je u obraćanju medijima rekao da neće biti vanrednog usklađivanja penzija, ali da će biti isplaćena jednokratna pomoć.

Za vanredno usklađivanje penzija nema zakonske osnove jer je budžet u deficitu, rekao je federalni ministar rada i socijalne politike.

Ministar navodi da problemi ove populacije proizilaze iz činjenice da trenutno u Federaciji BiH radi i doprinose plaća 549.000 uposlenika, a trenutno ima 451.000 penzionera. Broj penzionera raste, a to ne prati rast broja radnika.

Vladama dva entiteta u Bosni i Hercegovini, Federaciji BiH i Republici Srpskoj u čijoj nadležnosti su socijalna pitanja, u prosjeku nedostaje više od 200 miliona eura godišnje za isplatu penzija. Toliko iznosi razlika između uplaćenih doprinosa i ukupnih rashoda za starosne i vojne mirovine, invalidnine i druga prava.

Nedostajući novac entitetske vlade namiruju iz budžeta od drugih prikupljenih poreza.

Deficit u budžetima entiteti popunjavaju kroz zaduživanja na berzama u zemlji i inozemstvu, a ove godine planiraju se zadužiti ukupno više od milijardu eura, kako se navodi u usvojenim budžetima.

Delić je takođe naveo da će biti planirano oko pola miliona eura za ovu i milion za sljedeću godinu za banjsko liječenje penzionera.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Na sastanku je dogovoreno formiranje vijeća penzionera, te da će se raditi na izmjenama i dopunama zakonu o penzijskoj invalidskom osiguranju Federacije Bosne i Hercegovine.

“Zakon o PIO/MIO neće biti mijenjan do oktobarskih izbora, jer u suprotnom može doći do kolapsa cijelog sistema. Takođe, biće uspostavljena radna grupa, koju će sačinjavati eksperti, u vezi Zakona o PIO/MIO, čije će se odluke i savjeti poštovati. Ako oni odluče da trebamo mijenjati neki dio zakona, to ćemo i pokrenuti. Zahtjevi prevazilaze nadležnosti ministarstava, za bilo kakve izmjene moramo dobiti mišljenje i finansijsku procjenu”, dodao je Delić.

Predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić ističe da “situacija nije sjajna, ali ipak je postignut određeni dogovor”.

“Moramo u obzir uzeti okolnosti u kojima se razgovara, poput političke i ekonomske situacije u državi i svijetu. Vlada je ove godine sve uradila kada je redovno usklađivanje penzija u pitanju, a dodjelu te jednokatne pomoći možemo očekivati u drugoj polovini oktobra, uglavnom poslije izbora. Vidjet ćemo koliki će to biti iznos”, kazao je Mehić.

Penzioneri su ranije najavili da će 3. oktobra izaći na proteste, ukoliko Vlada ne udovolji njihovim zahtjevima. Mehić dodaje da će o održavanju protesta odlučivati Upravni odbor Saveza udruženja penzionera FBiH.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Usvajanje Odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa za 2025. godinu je poticaj za privredu

Usvajanje Odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa za 2025. godinu je poticaj za privredu

Al Hilal ne staje, nova pobjeda

Al Hilal ne staje, nova pobjeda