in

SAD istup ministra odbrane BiH nazvao ‘groznom izdajom prijateljstva NATO-a sa BiH’

SAD istup ministra odbrane BiH nazvao ‘groznom izdajom prijateljstva NATO-a sa BiH’
Slatka-Tajna.Eu
SAD istup ministra odbrane BiH nazvao ‘groznom izdajom prijateljstva NATO-a sa BiH’

Grubi pokušaj ministra odbrane BiH Zukana Heleza da na članove osoblja Štaba NATO saveza u Sarajevu prebaci krivicu za vlastite neuspjehe u vođenju Ministarstva, grozna je izdaja prijateljstva NATO sa BiH, navodi se u reakciji Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Ambasada je 18. septembra na mreži X objavila kako su “SAD razočarane komentarima ministra Heleza u intervjuu FTV 17. septembra”.

“Sudeći po njima, čini se da je ministar pogrešno shvatio raniji blog koji je ambasador Michael Murphy objavio o BiH, NATO-u i reformi odbrane”, navodi se u reakciji.

Iz ambasade navode da snažno podržavaju težnje BiH za članstvo u NATO savezu te da su ponosni na svoj rad s Oružanim snagama BiH.

Pored ostalog, u reakciji se navodi da problem za BiH nije status programa reformi za 2023. ili 2024. godinu ili naziv komisije odgovorne za izradu istog.

“Problem je neprovođenje reformi. BiH je odobrila više od jednog programa reformi, ali skoro da nije postignut nikakav napredak u njihovoj provedbi. Te reforme su neuspješne jer ljudi koji su na čelu Ministarstva nisu zasukali rukave i prionuli na težak posao povezan s provedbom”, naveli su iz Ambasade SAD-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Dodaju da je ministar obrane BiH Zukan Helez “odlučio da juče odgovori na ambasadorov blog tako što je, između ostalog, napao članove osoblja Štaba NATO saveza u Sarajevu optuživši ih da su doveli u zabludu ambasadora i SAD”.

“To je pogrešno. Ambasador je napisao blog i tačka. Nije problem Štab NATO saveza u Sarajevu; oni su bili i jesu dio rješenja”, saopšteno je iz Ambasade SAD-a.

Helez je u intervjuu za javnu entitetsku Televiziju Federacije BiH kazao, pored ostalog, kako je “čovjek iz NATO sjedišta ovdje… uradio zlonamjeran, tendenciozan, izvještaj… i rekao je da smo mi krivi zato što nije utrošeno 30 miliona maraka (više od 15 miliona eura), što je vraćeno u trezor BiH.”

Prema Zakonu o obrani, koji je usvojen 2005. godine, institucije su obvezne provesti “sve potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo NATO-a”.

BiH je od 2018. godine u Akcijskom planu za članstvo (MAP), što je posljednja stepenica prije poziva u punopravno članstvo. Proruski predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i sve važnije parlamentarne stranke iz ovog entiteta javno se protive članstvu BiH u NATO-u.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Ana Ivanović opet uzima reket u ruke

Ana Ivanović opet uzima reket u ruke

Derbi pobacio, rapsodija Seltika, Dortmund siguran

Derbi pobacio, rapsodija Seltika, Dortmund siguran