in

S&P poboljšao kreditni rejting Grada Zagreba na BBB+

S&P poboljšao kreditni rejting Grada Zagreba na BBB+
Slatka-Tajna.Eu
S&P poboljšao kreditni rejting Grada Zagreba na BBB+

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Agencija Standard and Poor’s (S&P) podigla je u petak kreditni rejting Grada Zagreba s BBB- na BBB+, uz pozitivne izglede, naglašavajući snagu gradskog gospodarstva koja podupire rast poreznih prihoda, ojačanu likvidnost, pristup europskim fondovima i poboljšano upravljanje gradskim poduzećima.

Likvidnosna pozicija Zagreba znatno je ojačala, s rezervama koje znatno premašuju godišnje servisiranje duga, a žilavo gradsko gospodarstvo podupire rast poreznih prihoda dokvelik priljev sredstava iz EU-a podupire ambiciozne planove ulaganja, kažu analitičari S&P-a.

Ocjenjujući izglede pozitivnima, kažu kako smatraju da bi kreditna sposobnost Zagreba mogla dodatno ojačati, “bude li razborita financijska praksa čvrsto ugrađena u djelovanje gradske administracije”, ili pak ako se financijska metrika poboljša znatno više nego što S&P trenutačno predviđa.

Analitičari S&P-a primjećuju općenito jačanje fiskalnog okvira lokalne samouprave u Hrvatskoj, te naglašavaju da je usklađivanje sa standardima EU-a ojačalo nadzor nadlokalnim financijama i poduprlo smanjenje pribjegavanja izvanbilančnim operacijama financiranja.

Napominju da u okviru novih fiskalnih pravila koja su stupila na snagu početkom godine, svaki grad može odrediti vlastitu stopu poreza na dohodak u određenim rasponima, a Zagreb se odlučio za maksimalnih 35,4 posto za višu stopu. Uz planove središnje vlasti za uvođenje poreza na nekretnine, to bi moglo povećati porezne prihode Zagreba i vjerojatno biti važan politički alat za gradsko stambeno tržište, smatra S&P.

Gradske porezne prihode su prema mišljenju agencije povećali i snažni gospodarski rezultati, a očekuje da će se tako i nastaviti.

Predviđa da će zagrebačko gospodarstvo “nastaviti rasti u tandemu sa snažnim rastom” koji predviđaju za Hrvatsku, između dva i tri posto u razdoblju od 2024. do 2027. godine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










S&P naglašava da je Zagreb dominantno gospodarsko središte Hrvatske koje doprinosi s više od trećine hrvatskom BDP-u, a gospodarska struktura mu je raznolikija u usporedbi s nacionalnom, u kojoj dominantan turizam, te je zagrebački BDP po stanovniku znatno iznad državnog prosjeka.

Hoće li se poboljšanja održati kroz političke cikluse?

Agencija smatra da je aktualna zagrebačka uprava, koja je na dužnosti od 2021., “napravila značajne korake u poboljšanju financijskog upravljanja”.

– Upravljanje likvidnošću znatno je poboljšano. Promijenjeno je upravljanje u ključnim gradskim poduzećima, s ciljem poboljšanje nadzora i smanjenje rizika. Fiskalna razboritost ostaje cilj, ali bi mogla biti testirana kako se približavaju lokalni izbori u svibnju 2025. godine, navodi S&P.

Primjećuje “uspješno podmirenje obveza između gradskih tvrtki i namjeru okončanja prakse kvazi-dužništva iz prošlosti”, no ističe da tek treba vidjeti “hoće li se poboljšanja održati kroz političke cikluse”.

– S obzirom na ovisnost o odlukama koje se donose na nacionalnoj razini, za zagrebačke financije i dalje su ključni dobri odnosi sa središnjom vladom, pogotovo ako su stranačke pripadnosti različite, kao sada, kaže se u izvještaju.

Zadnjih godina je, dodaje se, središnja vlada poduprla rješavanje problema pandemije i energetske krize te podupire obnovu nakon potresa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Italijani zabranili “Delijama” dolazak na utakmice Lige šampiona, Zvezda uputila apel

Italijani zabranili “Delijama” dolazak na utakmice Lige šampiona, Zvezda uputila apel

Bivši predsjednik UEFA predlaže tektonsku promjenu fudbala

Bivši predsjednik UEFA predlaže tektonsku promjenu fudbala