in

Anušić: Sve je spremno za vojni rok, čeka se politička odluka

Anušić: Sve je spremno za vojni rok, čeka se politička odluka
Slatka-Tajna.Eu
Anušić: Sve je spremno za vojni rok, čeka se politička odluka

Ivan Anušić

Foto: Josip Mikacic / Pixsell

Ministarstvo obrane ispunilo je sve preduvjete za uvođenje obveznog vojnog roka početkom 2025., ali da bi zaživio, potrebna je politička odluka koja će biti donesena u Hrvatskom saboru u razgovoru s premijerom i s predsjednikom države, rekao je u ponedjeljak ministar obrane Ivan Anušić.

Instruktori su spremni, postoje tri lokacije za smještaj ročnika, a resorni ministar očekuje da će godišnje biti upućeno između 17 i 18 tisuća poziva hrvatskim mladićima starijima od 18 godina.

Konkretno, potencijal je između 17 i 18 tisuća mladića godišnje koje napune 18 godina i koji su naši budući kandidati za služenje u temeljnoj vojnoj izobrazni. Naravno da ostaje kategorija priziva savjesti i da će se u toj kategoriji svakako naći jedan određen broj mladića. Služenje civilnog vojnog roka radit će se s jedinicama lokalne samouprave, pod onakvim okvirima kako je to bilo i prije 2008. godine, kada je vojni rok kao takav zamrznut, poručio je Anušić u ponedjeljak u Bjelovaru prilikom obilaska vojarne Bilogora.

Odgovarajući na novinarska pitanja, spomenuo je da bi trošak temeljne vojne izobrazbe trebao biti manji od pet milijuna eura po naraštaju.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










U vojarni Bilogora Anušić se sastao s pripadnicima Hrvatske kopnene vojske kako bi se uvjerio u stvarno stanje na terenu i dodatno poboljšao uvjete rada vojnika te daljnje unapređenje njihove opreme i infrastrukture.

– Načelnik Glavnog stožera i Ministarstvo obrane pripremili su i spremne su tri lokacije za prijam naših ročnika. Sve je spremno, spremni su smještajni kapaciteti što je ključno, i instruktori, sve je spremno, čeka se politička odluka. Politička odluka će biti donesena u Saboru, nakon razgovora s premijerom i predsjednikom države. Kad ta politička odluka bude definirana da je to 1. siječnja, mi krećemo s 1. siječnja, rekao je Anušić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Agencija jača globalnu poziciju: Dr. Alihodžić postao član JFATWA odbora

Agencija jača globalnu poziciju: Dr. Alihodžić postao član JFATWA odbora

Petrušev odličan, Vezenkov nezaustavljiv

Petrušev odličan, Vezenkov nezaustavljiv