in

‘SB’ NA LICU MJESTA: MUP KS predstavio nova oklopna vozila, pogledajte kako izgledaju (FOTO)

‘SB’ NA LICU MJESTA: MUP KS predstavio nova oklopna vozila, pogledajte kako izgledaju (FOTO)
Slatka-Tajna.Eu
‘SB’ NA LICU MJESTA: MUP KS predstavio nova oklopna vozila, pogledajte kako izgledaju (FOTO)

[{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/09\/unnamed__2.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/09\/unnamed__2.jpg”,”caption”:”Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107″,”bg”:”d4cdca”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/09\/unnamed__3.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/09\/unnamed__3.jpg”,”caption”:”Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107″,”bg”:”d4cdca”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/09\/unnamed_3__1.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/09\/unnamed_3__1.jpg”,”caption”:”Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107″,”bg”:”cdc0bd”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/09\/unnamed_4_.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/09\/unnamed_4_.jpg”,”caption”:”Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107″,”bg”:”2c303d”},{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/09\/unnamed_5__1.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/09\/unnamed_5__1.jpg”,”caption”:”Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107″,”bg”:”737676″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/09\/unnamed_1_1_1.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/09\/unnamed_1_1_1.jpg”,”caption”:”Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107″,”bg”:”2f3240″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/09\/unnamed_6__1.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/09\/unnamed_6__1.jpg”,”caption”:”Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107″,”bg”:”d4d7d4″},{“img”:”\/img\/vijesti\/2024\/09\/unnamed_7__1.jpg”,”full”:”\/img\/vijesti\/2024\/09\/unnamed_7__1.jpg”,”caption”:”Foto: Slobodna Bosna\/Samir Saletovi\u0107″,”bg”:”32333f”}]

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo – Uprava policije prezentirala je nova vozila za specijalne namjene (oklopna vozila i vodeni top), nabavljena u okviru strateškog opremanja i jačanja policije u Kantonu Sarajevo.

Prvi put zvanično je prezentirano i specijalno vozilo koje se koristi u prilikama narušenog javnog reda i mira u većem obimu, a ima i mogućnost gašenja požara i dostave pitke vode.

Načelnik sektora za policijsku podršku MUP-a KS glavni inspektor Muhamed Hasanović kazao je na prezentaciji da je nabavka vozila za specijalne namjene značajan iskorak, a vozila garantiraju sigurnost i policijskih službenika i stanovništva.

Kako je kazao, radi se o specijalnim vozilima namijenjenim za rješavanje visoko rizičnih situacija, poput talačkih situacija, a mogu se koristiti i u slučaju narušenog javnog reda i mira u većem obimu. Pružaju zaštitu od pješadijskog naoružanja i mogu podnijeti eksploziju od nekoliko ručnih granata, sa bilo koje strane. Imaju posadu od po deset (dva plus osam) članova tima za reakciju. Namijena su i za rješavanje visoko rizičnih situacija i dejstvo iz snajperskih pušaka.

Za specijalno vozilo ‘Toma’ kaže da je nabavljeno 2023., a služi za uspostavljanje narušenog javnog reda i mira u većem obimu. Pruža zaštitu od lakog pješadijskog oružja, a može podnijeti eksploziju dvije ručne bombe. Opremljeno je i vodenim topom na vrhu, a ispod je tank sa pet hiljada litara vode, kao i tankovi za specijalni gas i za boju, kao i za tečnost za samogašenje vozila. Sve to se izvodi iz kabine vozila u kojem se nalazi sistem, automatski navođen, a posadu čine tri člana.    

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kantonalni ministar Admir Katica okarakterizirao je današnji događaj kao korak na putu izgradnje jake, moderne i najbolje opremljene policije u Bosni i Hercegovini. Dodao je da strateškim jačanjem i opremanjem, MUP KS stvara policiju koja će biti stub sigurnosti, zaštite i povjerenja za sve građane ovog grada.

– Predstavljamo vam tek prvi kontingent oklopnih transportera kojima planiramo opremiti Upravu policije MUP-a KS.  Pred nama stoje tri oklopna vozila, a provodimo postupak za nabavku još dva, a uskoro pokrećemo još jednu nabavku za još dva vozila. Naš cilj je na izgradimo najbolju i najjaču specijalnu jedinicu u državi. Posebno naglašavam da su nam životi i sigurnost naših policijskih službenika na prvom mjestu, želimo da budu maksimalno opremljeni i sigurni – kazao je, među ostalim.   

Prezentacija vozila za specijalne namjene upriličena je na Trgu Prve brigade policije Stari Grad, a prisustvovali su među ostalima predstavnici raznih nivoa vlasti i sigurnosnih agencija, piše Fena.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Da li veličina grudi utiče na količinu mlijeka buduće majke

Da li veličina grudi utiče na količinu mlijeka buduće majke

Navijači gađali Stanojevića, povrijeđen došao na konferenciju (FOTO)

Navijači gađali Stanojevića, povrijeđen došao na konferenciju (FOTO)