in

Marković: Treba razdvojiti obiteljski smještaj od komercijalnog smještaja

Marković: Treba razdvojiti obiteljski smještaj od komercijalnog smještaja
Slatka-Tajna.Eu
Marković: Treba razdvojiti obiteljski smještaj od komercijalnog smještaja

Gosti Otvorenog

Foto: HRT / HTV

U ponedjeljak su objavljeni novi porezni razredi glede višestrukog povećanja poreza na kratkoročni najam. Mali iznajmljivači bune se protiv te mjere, te traže hitan sastanak s Vladom i zaštitu domaćina u obiteljskom smještaju.

Hoće li izmjene zakona o ugostiteljskoj djelatnosti razdvojiti iznajmljivanje u domaćinstvu i komercijalne apartmane? Može li porezna reforma zaustaviti ili barem usporiti apartmanizaciju?

Marković: Negativno smo iznenađeni s iznosima

Predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja Barbara Marković naglasila je u HTV-ovoj emisiji “Otvoreno” kako Hrvatska udruga obiteljskog smještaja posljednjih dana ima jako puno poziva, jer iznajmljivački burno reagiraju na najavljene porezne reforme.

Dodala je kako su svjesni da je do nekog povećanja moralo doći.

– Svjesni smo da je neki porez na nekretnine trebao biti implementiran od strane Europske unije. To slušamo već nekoliko godina. Međutim, negativno smo iznenađeni s iznosima na koji se način to oporezuje, rekla je.

Marković je istaknula kako traže da se razdvoji obiteljski smještaj od komercijalnog smještaja, prije konkretnog oporezivanja.

– Ovaj sustav oporezivanja bi nam trebao biti puno jasniji da se odnosi na male iznajmljivače, kao što kažemo – mali čovjek, mali porez, veliki čovjek, veliki porez, kazala je.  

Pende: Problem u bujanju privatnog smještaja

Ravnatelj Uprave za razvoj poduzetništva, investicije i konkurentnost turističkoga gospodarstva pri Ministarstvu turizma i sporta Robert Pende istaknuo je kako brojke o kojima se govori nisu napamet definirane. Kazao je kakao se u ovom trenutku barata vrlo detaljnim podacima kakav se promet odvija u privatnom smještaju.

– Mi negdje oko 38 posto ukupnog smještaja, ako govorimo o privatnom smještaju, imamo kod domaćina. Što se tiče izmjena porezne reforme, porezni dio je samo jedan dio priče, koja je uslijedila nakon što smo mi već unazad dvije ili tri godine počeli komunicirati o pojavi koja nije pozitivna. I nije dobra za hrvatski turizam i moramo nešto učiniti. Uslijedila je strategija o održivom turizmu, poručio je.

Rekao je kako je turizam postao neodrživ, jer je došlo do bujanja privatnog smještaja. To je postao problem.

– Mislim da ovaj porezni teret, kada govorimo o donjim granicama, on bi narastao na 5.5 posto što se tiče poreza na dohodak. Kad govorimo o privatnom smještaju i kratkoročnom najmu, naglasio je. 

Mikulić: Značaj obiteljskog smještaja ogroman je u turističkoj ponudi

Prof. dr. sc. Josip Mikulić, Ekonomski fakultet u Zagrebu kazao je kako je značaj obiteljskog smještaja ogroman u turističkoj ponudi.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Istaknuo je kada se pogledaju ukupni kapaciteti broja ležaja u privatnom smještaju, uključujući komercijalni i nekomercijalni smještaj, dolazimo do 70 posto ukupnih kapaciteta smještaja u Hrvatskoj.

Dodao je da je Hrvatska specifikum među 242 europske regije na NUTS 2 razini.

– Primorska Hrvatska je jedna od naše dvije regije je rekorder po noćenjima u privatnom smještaju, odnosno u kratkoročnom najmu, rekao je.

Ako se gleda sa znanstvene strane, problem kod takve vrste smještaja je kratka sezona u usporedbi s hotelskim smještajem.

– Ta vrsta smještaja postaje i problem destinacije, poručio je. 

“Hrvatska je došla do vrhunca, moramo raditi na posezoni i predsezoni”

Pende je naglasio kako je Hrvatska došla do vrhunca što se tiče turista.

– Hrvatska mora raditi na posezoni i predsezoni, dodao je.

– Povećavati brojke u sezoni, nije naš interes, kazao je. U privatnom smještaju došlo je do situacije da 40 posto kapaciteta nije bilo popunjeno.

– To nije slučaj ni s kampovima, ni hotelima, poručio je. 

“Mnogi iznajmljivači bit će oprezniji što se tiče formiranja cijena”

Marković je dodala kako je Udruge obiteljskog smještaja trebala biti pozvane na razgovor kako bi dala svoje prijedloge. Naglasila je kako su dopisi poslani i Ministarstvu turizma, ali i Ministarstvu financija, za hitan sastanak, da bi se svi problemi riješili.

Pende je rekao kako je paušalni porez definiran po stalnom krevetu.

Mikulić je poručio kako se nalazimo na slobodnom tržištu i da svatko može kreirati cijene kako mu odgovara.

No, uvjeren je da će sljedeće godine mnogi iznajmljivači biti oprezniji što se tiče formiranja cijena, jer su već ove godine neki lošije prošli. 

Cijelu emisiju pogledajte u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

SC Derbi dobio triler protiv Spartaka

SC Derbi dobio triler protiv Spartaka

Pjanić se pravda: Nikad ništa protiv Rusije

Pjanić se pravda: Nikad ništa protiv Rusije