in

Plenković iseljenicima: Hrvatska vas treba

Plenković iseljenicima: Hrvatska vas treba
Slatka-Tajna.Eu
Plenković iseljenicima: Hrvatska vas treba

Hrvatski premijer Andrej Plenković – danas će održati govor na 79. Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku. Trenutačno je zaključio posjet Los Angelesu. 

Plenković u LA-u: Uspješni hrvatski poduzetnici most prema poslovnoj zajednici SAD-a

– Uspješni hrvatski poduzetnici u Kaliforniji u poziciji su da Hrvatsku učine vidljivijom poslovnoj zajednici u SAD-u, a uz zadovoljstvo onime kakva je Hrvatska danas oni sugeriraju i određena poboljšanja, rekao je premijer Andrej Plenković, zaključujući posjet Los Angelesu.

Premijer Plenković boravi u višednevnom posjetu SAD-u gdje bi se danas trebao obratiti Općoj skupštini UN-a.

Osim toga, imao je brojne sastanke s hrvatskom zajednicom naglasivši kako su Hrvati izvan Hrvatske važan prioritet za vladu, kao i “općenito jedinstvo domovinske i iseljene Hrvatske” što je “konstantna odrednica naše politike”.

– Danas smo imali sastanak s dvadeset jako uspješnih Hrvata koji su vrlo dobro pozicionirani u poslovnom svijetu u Kaliforniji, ali mogli bismo reći i u SAD-u. Govorili smo o mogućnostima u Hrvatskoj nakon ostvarivanja svih strateških ciljeva gdje nam je ostalo još samo članstvo u OECD-u, s A kreditnim rejtingom, velikim gospodarskim rastom, visokom zaposlenošću i prilikama za ulaganja u Hrvatsku i oni su svi ovdje u poziciji da tu priču o Hrvatskoj učine vidljivom uspješnim ljudima, kompanijama i poslovnoj zajednici” u SAD-u, kazao je premijer.

Rekao je da su hrvatski poduzetnici u Kaliforniji zadovoljni onime kako Hrvatska danas izgleda, ali sugeriraju i “određene pomake”.

– Zadovoljni su s onim što Hrvatska danas jest, ali sugeriraju određene pomake, i u pogledu administrativnih barijera, i u pogledu olakšavanja čitavog poslovnog procesa i ulaganja u Hrvatsku i zato je ta povratna informacija koju smo dobili bila itekako korisna, kazao je.

Ukupna ekonomska razmjena između Hrvatske i SAD-a sada iznosi 1,8 milijardi dolara godišnje, a mogla bi biti i veća, naglasio je Plenković.

On se u Los Angelesu sastao i s gradonačelnicom Karen Bass s kojom se razgovaralo, kako je kazao, o potencijalima za jačanje suradnje Hrvatske i Kalifornije, u čemu važan doprinos daje i brojna hrvatska zajednica u San Pedru.

– Gradonačelnica Bass nas je izvijestila o pripremama za organizaciju Olimpijskih igara 2028. i dijela Svjetskog prvenstva u nogometu u Los Angelesu 2026, kazao je Plenković.

Rekao je i kako već postoje ideje gdje bi bila hrvatska kuća za vrijeme Olimpijskih igara i “može se reći da će LA kroz te sportske manifestacije i ogromne globalne događaje biti itekako u fokusu i svijeta i Hrvatske i zato je posjet bio pravovremen i vrlo koristan.”

– Kada se radi o govoru pred UN-om, premijer je kazao da će govoriti o svemu onome što je glavna tema, prije svega Bliski istok i rat u Ukrajini.

– Tu ćemo ponoviti našu principijelnu poziciju i podršku Ukrajini kao žrtvi i osudu Rusije kao agresora. Tu hrvatska vlada nema nikakvih dilema i drži liniju koja je jedina prirodna i normalna za poziciju zemlje koja je i sama bila žrtva agresije prije tridesetak godina, dodao je. 

Plenković iseljenicima: Hrvatska vas treba 

HRT-ova reporterka Branka Slavica kazala je u središnjem Dnevniku kako je predsjednik Vlade Andrej Plenković s izaslanstvom u obilasku hrvatskih iseljenika u Kaliforniji.

– Završio je upravo sastanak predsjednika Vlade s gradonačelnicom Los Angelesa Karen Bass, koja je Demokratkinja, a raspolaže s proračunom od 12 milijardi dolara. I njoj i drugim sugovornicima u Kaliforniji, Plenković predstavlja postignuća i planove svoje Vlade. Govori o tome, gdje je Hrvatska danas, poručila je Slavica.

Los Angeles ima jedno od najdinamičnijih gospodarstava na svijetu, prednjači u industriji visoke tehnologije i kreativne ekonomije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Plenković će se kasnije sastati s hrvatskim znanstvenicima.

Glavna poruka Andreja Plenkovića u Los Angelesu je poruka hrvatskim iseljenicima – da su hrvatskoj važni i da ih Hrvatska treba. 

– San Pedro je jedna od 88 općina Los Angelesa, grada koja ima stanovnika otprilike kao i Hrvatska. San Pedro ima veliku međunarodnu teretnu luku, ima uspješnu ribarsku industriju, ali i brojne druge uspješne grane gospodarstva. Ima i mediteransku klimu, vrlo sličnu onoj u Dalmaciji, i to je vjerojatno razlog zašto ovdje živi najveći broj Hrvata u Kaliforniji, rekla je ranije HRT-ova novinarka Branka Slavica

Susreti s Hrvatima

Istaknula je da je premijer Plenković posjetio dva iseljenička kluba – Hrvatsko-američki klub i Dalmatinsko-američki klub.

– Govorio je tome gdje je Hrvatska danas, što su daljne ambicije njegove vlade i zašto je važna povezanost između iseljeništva i Hrvatske, rekla je.

– Hvala vam svima na izdvojenom vremenu i na vašem trudu, i angažmanu, i svemu što ste učinili zajedno sa vašim obiteljima za Ameriku, i svemu onome što radite za Hrvatsku, poručio je premijer Plenković.

Premijer je Dalmatinsko-američkom klubu čestitao na gotovo sto godina postojanja i zaključio da je hrvatska zajednica veoma dobro integrirana u američko društvo.

Vidim vas kao lojalne i uspješne Amerikance, ali i kao ponosne Hrvate, rekao je Plenković okupljenima i zahvalio im na dugogodišnjem doprinosu, osobito tijekom Domovinskog rata.

Ranije je posjetio i Hrvatsko-američki klub, luku u Los Angelesu, kao i župu sv. Ante.

Plenković je rekao da su Hrvati koji žive izvan domovine iznimno važni i da je Hrvatska jedna od zemalja u kojoj je omogućeno glasanje dijaspore, koja ima osigurana tri zastupnička mjesta u Hrvatskom saboru.

Premijer smatra da bi taj broj trebao biti veći, ali ne vjeruje da bi se s tim u ovom trenutku složili politički akteri koji nisu dio parlamentarne većine.

Plenković: Očekujemo uskoro ukidanje dvostrukog oporezivanja

Plenković je rekao da Hrvatska očekuje uskoro stupanje na snagu sporazuma o ukidanju dvostrukog oporezivanja sa Sjedinjenim Državama, potpisanog još potkraj 2022.

Poručio je da je Hrvatska po tom pitanju “učinila sve što se od nje očekivalo”, ali da je nastao problem između izvršne i zakonodavne vlasti u Sjedinjenim Državama.

Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a potpisan je pokraj 2022., ali treba ga još ratificirati i američki Senat kako bi stupio na snagu.

Premijer bi danas trebao biti u New Yorku, gdje će govoriti na Općoj skupštini UN-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

15 faktora koji su povezani sa ranom demencijom

15 faktora koji su povezani sa ranom demencijom

Valensija dovela bivšeg igrača Igokee koji je potpisao ugovor na dva mjeseca

Valensija dovela bivšeg igrača Igokee koji je potpisao ugovor na dva mjeseca