in

Blago snižena procjena rasta američkog BDP-a

Blago snižena procjena rasta američkog BDP-a
Slatka-Tajna.Eu
Blago snižena procjena rasta američkog BDP-a

Ilustracija

Foto: / Shutterstock

Američko gospodarstvo poraslo je u drugom tromjesečju nešto slabije no što su pokazivali dosadašnji izračuni, izvijestilo je američko ministarstvo trgovine.

Američki BDP porastao je u proljetnom tromjesečju za 3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, izvijestilo je ministarstvo, snizivši dosadašnju procjenu za 0,1 postotni bod.

U prva tri ovogodišnja mjeseca uvećan je za 2,9 posto.

Na tromjesečnoj razini aktivnost je u razdoblju od travnja do lipnja porasla za 0,7 posto, potvrdilo je ministarstvo procjenu s kraja kolovoza. Na početku godine uvećana je za 0,4 posto.

Anualizirana stopa koja pokazuje koliko bi BDP porastao da je unatrag godinu dana rastao ravnomjernim tromjesečnim tempom iznosila je u drugom tromjesečju 3 posto, izračunali su u ministarstvu, potvrdivši također procjenu s kraja kolovoza.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Podignuli su procjenu anualizirane stope rasta u prvom tromjesečju, s 1,4 na 1,6 posto.

Rast osobne potrošnje

Osobna potrošnja, glavni oslonac najvećeg svjetskog gospodarstva, porasla je u razdoblju od travnja do lipnja za 2,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, potvrdilo je ministarstvo procjenu s kraja ljeta. Na početku godine uvećana je za 2,2 posto.

Ulaganja kompanija zamjetno su usporila, s 5,3 na 3,7 posto, pokazuju novi izračuni.

Kompanije su povećale ulaganja u nove pogone za samo 3,6 posto, utvrdilo je ministarstvo, snizivši dosadašnju procjenu za 2,2 postotna boda. Na početku godinu bila su porasla za 7,6 posto, pokazali su novi izračuni. Dosadašnja procjena pokazivala je 10,3-postotni rast.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Kako trebaju izgledati idealne porcije hrane ukoliko želite smršati

Kako trebaju izgledati idealne porcije hrane ukoliko želite smršati

Fudbalska romantika protiv novca moderne "bubamare"

Fudbalska romantika protiv novca moderne "bubamare"