in

Među poginulim i ranjenim u Libanu nema državljana BiH

Među poginulim i ranjenim u Libanu nema državljana BiH
Slatka-Tajna.Eu
Među poginulim i ranjenim u Libanu nema državljana BiH

Prema podacima Ambasade Libana u Jordanu i počasnog konzulata u Bejrutu, među poginulim i ranjenim nema državljana BiH, rekao je za Radio Slobodna Evropa Satko Bitanga, savjetnik u Ambasadi BiH u Jordanu, koja pokriva i Liban.

On je rekao da su svih pet državljana BiH koji rade u UN Mirovnoj misiji u Libanu na sigurnom. Naveo je da niko od njih nije zatražio evakuaciju, jer se za njih brine UN.

“Imamo i podatak da se u Libanu nalazi još jedan bh. državljanin koji je prije 10-tak dana došao tamo da radi kao košarkaški trener. To je Ambasadi 24.09. javila njegova supruga iz Sarajeva. Javili smo im se iz Ambasade i rekli da se javi ako mu treba pomoć od nas. I on je na sigurnom i nije zatražio evakuaciju”, rekao je savjetnik u Ambasadi BiH u Jordanu.

Dodao je da su iz Ambasade u kontaktu i sa njim i osobljem UN-a koji su bh. državljani.

Izrael je pokrenuo seriju zračnih napada na južna predgrađa Bejruta u ranim jutarnjim satima u subotu, 28, septembra, u nastavku sukoba sa Hezbolahom.

Dan prije, 27. septembra je najmanje šest osoba ubijeno, a 91 povrijeđena u izraelskim napadima na gusto naseljenu bejrutsku četvrt Haret Hreik, u predgrađu Dahieh, prema navodima libanskih vlasti.

Vojska je saopštila da je napad bio ciljani napad na štab milicije Hezbolaha, koji se nalazi ispod stambene zgrade.

Izraelski mediji objavili su da je meta napada bio šef Hezbolaha Hasan Nasralah, ali to nije potvrdila vlada ili vojska. Trenutno nije poznato gdje se nalazi.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Skoro 700 ljudi je ubijeno u Libanu ove sedmice u izraelskim napadima, prema podacima libanskog ministarstva zdravlja.

Hezbolah je militantna grupa i politička partija koja kontroliše veći dio južnog Libana. SAD su je proglasile terorističkom organizacijom dok je Evropska unija stavila na crnu listu njeno naoružano krilo, ali ne i političku stranku.

Sjedinjene Države, Francuska i drugi saveznici objavili su 25. septembra poziv na primirje od 21. dan, nakon što su se američki predsjednik Joe Biden i njegov francuski kolega Emmanuel Macron sastali na marginama Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

Napadi na obje strane libansko-izraelske granice intenzivirani su od napada palestinske grupe Hamas na Izrael 7. oktobra 2023. godine.

Sjedinjene Države i Evropska unija proglasili su Hamas terorističkom organizacijom.

Grupa Hezbolah je navela da će napadi na Izrael trajati sve dok ne dođe do prekida vatre u Pojasu Gaze.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Proslavljeni Bijeljinac zvanično na klupi Partizana

Proslavljeni Bijeljinac zvanično na klupi Partizana

Kaže zaposli se u pekari 😅 #humor #smijeh  #balkan #reels #smiješno #viral  #bosna

Kaže zaposli se u pekari 😅 #humor #smijeh #balkan #reels #smiješno #viral #bosna