in

Štetnost ambalaže i kuhinjskog pribora

Štetnost ambalaže i kuhinjskog pribora
Slatka-Tajna.Eu
Štetnost ambalaže i kuhinjskog pribora

Nedavna je analiza pokazala da se 80 posto kemijskih sastojaka iz kuhinjskog pribora i ambalaže za hranu smatra izrazito štetnim za zdravlje.

Francuski znanstvenici objavili su zabrinjavajuću studiju prema kojoj se u naše organizme talože štetne tvari, od kojih većina potječe iz ambalaže u koju se pakira hrana. Primjetan je i utjecaj štetnih tvari iz kuhinjskog pribora na hranu dok kuhamo pod visokim temperaturama.

Riječ je o oku nevidljivim zagađivačima poput ftalata i bisfenola A, koji nam tako stižu u tanjure.

– Kada kuhate, neke se tvari razgrađuju i ulaze u hranu. To nije velika količina, ali ako mnogo kuhate, unosit ćete PFAS na dnevnoj bazi. PFAS su sintetičke kemikalije prisutne u mnogim proizvodima poput tava i plastične ambalaže, upozorava kemičar iz znanstvenog časopisa Générations Futures Matheieu Ben Braham.

Udruga potrošača traži strože propise. Sa stajališta potrošača – postoji malo manevarskog prostora:

– Vlasti će morati imati hrabrosti i početi tražiti od proizvođača da smanje količinu štetnih sastojaka u pakiranjima kako bismo ih mogli lakše kontrolirati, odnosno kako bismo ih što manje unosili u organizam, ističe direktor kampanja u Foodwatchu Camille Dorioz.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Proizvođači zasad nisu pokazali inicijativu da promjene sastav ambalaže. U tu promjenu trebali bi uložiti znatna sredstva. No kako je većini korporacija zarada na prvom mjestu, dokle god ne dobiju striktne zabrane korištenja štetnih kemikalija, to će samoinicijativno učiniti rijetki.

Emisija HTV-a Potrošački kod bavila se i temom rasta energenata, ali i hrane i usluga.

Od idućeg mjeseca plaćat ćemo 10 posto skuplji plin i struju, stoga se mnogi pitaju slijedi li novi val rasta cijena hrane i usluga.

Proizvođači kažu da su prisiljeni prodavati po onim cijenama koje industrija i trgovački lanci od njih zahtijevaju. Trgovci poručuju da postoji niz troškova koji utječu na formiranje cijene, a građani i dalje svakog mjeseca na hranu troše više od 40 posto mjesečnih primanja.

Više o cijenama hrane doznajte u emisiji Potrošački kod u kojoj su o toj temi govorili gosti emisije Marina Novaković Matanić, predsjednica udruge Korana i Mirko Budimir, dopredsjednik Udruge trgovine, HUP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Psi pamte ako ste loši prema njima, imaju zanimljivu reakciju

Psi pamte ako ste loši prema njima, imaju zanimljivu reakciju

Palmerova četiri gola u pobedi Čelsija, Arsenal stigao Siti

Palmerova četiri gola u pobedi Čelsija, Arsenal stigao Siti