in

Nedjelja većinom suha, vjetrovita, svježa te barem djelomice sunčana

Nedjelja većinom suha, vjetrovita, svježa te barem djelomice sunčana
Slatka-Tajna.Eu
Nedjelja većinom suha, vjetrovita, svježa te barem djelomice sunčana

U svježu nedjelju na Jadranu pretežno sunčano, uz često jaku i olujnu buru. Na kopnu malo manje vjetrovito, ali većinom oblačnije, samo rijetko još uz malo kiše. 

Početkom novog tjedna uglavnom sunčano i manje vjetrovito, ali i dalje razmjerno svježe, osobito ujutro u kopnenom području. U gorskim kotlinama je pri tlu moguć slab mraz. U srijedu ponovno južina, toplije i oblačnije, uz povremenu mjestimičnu kišu, ali već od četvrtka u dijelu Hrvatske opet svježije, na sjevernom Jadranu i bura.

U nastavku slijedi detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U nedjelju stabilnije

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: “I u prvom dijelu nedjelje će još mjestimice u Slavoniji, Baranji i Srijemu padati kiša. Zatim prestanak oborine i razvedravanje. Puhat će umjeren, ponegdje moguće i jak sjeverni vjetar. S jutarnjih 11 °C temperatura će popodne porasti do 16 °C.

U središnjoj Hrvatskoj malo kiše može još pasti u noći, ali već od jutra sunčanije uz većinom umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Najniža temperatura između 9 i 11 °C, a najviša dnevna ispod prosjeka za doba godine, oko 17 °C.

I u Gorskom kotaru i Lici u noći i ujutro mjestimice više oblaka, moguće i povremena kiša, a zatim će se razvedriti te će uz većinom umjeren sjeveroistočnjak popodnevna temperatura biti od 12 do 15 °C. Na pretežno sunčanom sjevernom Jadranu vjetrovito, puhat će jaka bura s olujnim, podno Velebita i orkanskim udarima koja će pojačavati osjet svježine.

Bura, jaka do olujna, puhat će i u Dalmaciji. No prevladavat će sunčano, ujutro uglavnom u unutrašnjosti uz prolazno više oblaka. Jutarnja temperatura od 15 do 18 °C na obali i otocima, u unutrašnjosti između 11 i 14 °C, a najviša dnevna od 18 do 23 °C.

Podjednaka temperatura zraka i na krajnjem jugu Hrvatske. Vrijeme pretežno sunčano, ali vjetrovito uz mjestimice jaku buru s olujnim udarima, zbog koje će more ponegdje biti i valovito.”

U početku sunčano pa opet promjenjivije

emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

“Početkom novog tjedna sunčano, ali još svježije, osobito ujutro, no bura će u ponedjeljak slabjeti i okretati na sjeverozapadnjak. U srijedu opet jačanje juga s kojim dolazi novo naoblačenje i češća kiša.

I na kopnu najhladnija jutra u većinom sunčan ponedjeljak i utorak kada je moguć i slab mraz po gorskim kotlinama, lokalno i magla. Sredinom tjedna rast temperature, ali više oblaka i mjestimična kiša.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










emisija "Vrijeme"emisija "Vrijeme"

emisija “Vrijeme”

Foto: HTV / HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za “Plodove zemlje” pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska – za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na engleskom jeziku i na španjolskom jeziku.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Porodica Đurić se grije na zapanjujući način: “Uštede su ogromne”

Porodica Đurić se grije na zapanjujući način: “Uštede su ogromne”

Remi Bajerna i Bajera

Remi Bajerna i Bajera