in

Sud odbio zahtjev za izuzeće optužnog vijeća u slučaju osječkih sudaca

Sud odbio zahtjev za izuzeće optužnog vijeća u slučaju osječkih sudaca
Slatka-Tajna.Eu
Sud odbio zahtjev za izuzeće optužnog vijeća u slučaju osječkih sudaca

Županijski sud u Zagrebu

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Ni u šestom pokušaju sud nije mogao odlučiti o optužnici protiv bivših osječkih sudaca Darka Krušlina, Zvonka Vekića i Ante Kvesića, te Zdravka i Zorana Mamića, optuženih za mito i trgovanja utjecajem.

Ni danas nije odlučeno o osnovanosti optužnice protiv braće Zdravka Mamića i Zorana Mamića, osječkih sudaca Darka Krušlina, Ante Kvesića i Zvonka Vekića te njegove prijateljice Nataše Sekulić, kao i osječkog poduzetnika Drage Tadića zbog primanja i davanja mita, trgovanja utjecajem te pranja novca. 

USKOK u optužnici navodi da se Krušlin u studenome 2016. družio sa Zdravkom Mamićem u svečanoj loži maksimirskog stadiona. Mamić je pritom stavio u njegovu ruku svoj skupocjeni sat marke Audemars Piguet koji je sudac uzeo.

Prema optužnici, Mamić je kao optuženik u nekoliko kaznenih postupaka protiv njega, njegova brata i drugih optuženika više puta, od 2017. do 2019. u Zagrebu, Osijeku, Banjoj Luci, Širokom Brijegu i Dubaiju, osobno kontaktirao s Vekićem.

Vekić je Mamiću, prema optužnici, obećavao da će koristeći odnos povjerenja i kolegijalnih te prijateljskih odnosa sa sucima osječkog Županijskog suda, pa tako i okrivljenim Kvesićem, za novčanu nagradu koju će s njima podijeliti, za Mamića i suokrivljenike ishoditi povoljne sudske odluke bez obzira na stvarno stanje spisa.

USKOK: Mamiću obećali oslobađajuću presudu

USKOK je precizirao kako je Vekić predočavao Zdravku Mamiću da će osigurati donošenje oslobađajuće presude u jednom predmetu i odlučiti o odbacivanju optužnice u drugom te da će osigurati donošenje odluke o povratu Mamićeva jamstva za puštanje iz istražnog zatvora od sedam milijuna kuna.

U skladu s dogovorom Zdravko Mamić više je puta Vekiću predao najmanje 370.000 eura za njega i drugu dvojicu sudaca, ističe u optužnici USKOK.

Osim toga, Zdravko Mamić je zajedno s bratom kontaktirao s Kvesićem u Širokom Brijegu gdje su dogovorili da će ga putem Vekića novčano nagraditi za donošenje povoljne sudske odluke u jednom predmetu.

Zoran Mamić je potom, tvrdi USKOK, osigurao 100.000 eura u nakani ishođenja za njega povoljnih sudskih odluka. Mito od 100.000 eura na traženje Zdravka Mamića sucu Vekiću, za njega i Kvesića, predao je poduzetnik Tadić znajući koja je svrha predaje novca budući da je prethodno više puta bio na sastancima i dogovorima sudaca s Mamićem.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










USKOK navodi i da su braća Mamić kao nagradu za pogodovanje podmirivali troškove putovanja Vekića i njemu bliskih osoba, među kojima je bila i Nataša Sekulić, u Dubai potkraj 2017., ali i Vekićev odlazak na nogometnu utakmicu hrvatske reprezentacije u lipnju 2018. u Veliku Britaniju na trošak HNS-a. Vekića terete da je, zajedno s Natašom Sekulić, raspolagao dijelom novca koji je dobio od Mamića za ishođenje povoljnih sudskih odluka.

Prema USKOK-ovoj optužnici, Vekić i Sekulić kupili su dijelom tog novca nekretninu u Osijeku i automobil, dok je Vekić kupio i nekretninu u Zadru te još jedan automobil. U optužnici se navodi i da je Sekulić u sefu banke držala novac koji je Vekić pribavio koruptivnim postupanjem.

Istraga pokrenuta nakon predaje Mamićeva USB sticka

Visoki kazneni sud je u ožujku 2023. odbio zahtjev braće Mamić i suoptuženika da se drugo suđenje za izvlačenje novca iz Dinama u sklopu zločinačkog udruženja premjesti s osječkog na Županijski sud u Zagrebu.

Sud je u toj odluci istaknuo da suci čija je nepristranost dovedena u pitanje više ne obnašaju sudačku dužnost jer je Vekić razriješen na vlastiti zahtjev, dok je Krušlinu izrečena stegovna kazna razrješenja od dužnosti.

Stegovni postupak protiv dvaju osječkih sudaca pokrenuo je početkom 2022. predsjednik osječkog Županijskog suda Zvonko Vrban nakon afere u kojoj ih je Zdravko Mamić prozvao zbog korupcije. Krušlin je bio predsjednik sudskog vijeća koje je osudilo Zdravka Mamića na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja 116 milijuna kuna iz Dinama, zajedno s bratom Zoranom i još dvije osobe.

Kada je presuda postala pravomoćna, Mamić je iz BiH dostavio USKOK-u USB stick koji sadržava optužbe na račun sudaca Vekića, Krušlina i Ante Kvesića, a nakon toga je pokrenuta istraga koja je rezultirala uhićenjima sudaca zbog primanja mita i trgovanja utjecajem.

U drugom suđenju za izvlačenje novca iz Dinama, uz braću Mamić, optužnicom USKOK-a obuhvaćeni su Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan. Krota i Vuksan u međuvremenu su priznali optužbe te su sporazumno osuđeni nakon nagodbe s tužiteljstvom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Prihodi od indirektnih poreza porasli za osam posto u prvih devet mjeseci 2024. godine

Prihodi od indirektnih poreza porasli za osam posto u prvih devet mjeseci 2024. godine

Đoković se oglasio zbog Sinerovog doping skandala

Đoković se oglasio zbog Sinerovog doping skandala