in

Manje od mjesec dana do izbora u SAD-u, Trump se vratio u Butler

Manje od mjesec dana do izbora u SAD-u, Trump se vratio u Butler
Slatka-Tajna.Eu
Manje od mjesec dana do izbora u SAD-u, Trump se vratio u Butler

Manje je od mjesec dana do najiščekivanijih, američkih predsjedničkih izbora koji se održavaju 5. studenog. Završnica je to, smatraju mnogi, dosad najneobičnije kampanje, koja je katkad djelovala i kao scenarij za triler, od dva pokušaja atentata, do zamjene predsjedničkog kandidata.

Republikanski predsjednik Zastupničkog doma američkog Kongresa Mike Johnson izbjegao je u nedjelju pitanje o tomu prihvaća li činjenicu da je Donald Trump izgubio od demokratskog predsjednika Joea Bidena na izborima 2020.

Donald Trump, kojeg je Joe Biden pobijedio 2020., ponovno je predsjednički kandidat Republikanske stranke i sučeljava se s demokratskom potpredsjednicom Kamalom Harris na izborima 5. studenoga. Ankete pokazuju da će izborna utrka biti vrlo tijesna.

– Želite da, govoreći o budućnosti, spominjemo stvari koje su se dogodile prije četiri godine, odgovorio je Mike Johnson u nedjelju u intervjuu za ABC News. 

– Nećemo govoriti o onome što se dogodilo 2020., nego o 2024. godini, rekao je Johnson. 

– Joe Biden je predsjednik gotovo četiri godine, a sada svi moraju krenuti naprijed, nastavio je.

Kad su ga novinari dodatno pritisnuli da detaljnije odgovori kazao je: “Ne prihvaćam vašu igru”. 

Johnson je odbio osuditi izjavu bivšega predsjednika po kojoj bi, iza pokušaja njegova ubojstva mogli stajati politički protivnici.

Johnsona su upitali i bi li pridonio potvrdi rezultata izbora 2024. izgubi li Trump, na što je on odgovorio: “Pridržavat ću se ustava… Kongres ima vrlo specifičnu ulogu i moramo je ispuniti.”

Trumpovi pristaše su prije četiri godine upali u američki Kapitol bezuspješno pokušavši spriječiti potvrdu Kongresa o rezultatima izbora 2020.

Elon Musk govorio na Trumpovu predizbornom skupu u Butleru

Bivši američki predsjednik i republikanski kandidat na ovogodišnjim predsjedničkim izborima Donald Trump izveo je tehnološkog milijardera Elona Muska na pozornicu tijekom predizbornog skupa u Butleru u Pennsylvaniji, mjestu na kojem je sredinom srpnja na njega izveden atentat u kojem je lakše ozlijeđen.

Musk je u obraćanju tisućama okupljenih Trumpovih sljedbenika ponovio mnoge teze koje su u svojoj kampanji spominjali bivši američki predsjednik i njegov potpredsjednički kandidat J.D. Vance.

Tehnološki poduzetnik koji je pokrenuo Teslu i Space X te kupio društvenu platformu X (bivši Twitter), nazvao je predsjedničke izbore koji će biti održani 5. studenoga “najvažnijim izborima u našem životnom vijeku”.

– Druga strana želi vam oduzeti slobodu govora. Žele vam oduzeti pravo da nosite oružje, rekao je Musk okupljenima. 

– Oni vam žele oduzeti vaše pravo glasa, dodao je. 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Na mjestu skupa u Butleru 20-godišnji Thomas Crooks iz Pennsylvanije pucao je 13. srpnja na bivšeg predsjednika ranivši ga u desno uho, a pritom je ubio umirovljenog vatrogasnog zapovjednika Coreyja Comperatorea. Atentatora su ubile snage sigurnosti.

– Predsjednik Trump mora pobijediti kako bi sačuvao Ustav. Mora pobijediti kako bi sačuvao demokraciju u Americi, rekao je Musk.

– Ako to ne učini, ovo će biti posljednji izbori. To je moje predviđanje, poručio je Musk.

Činjenica je, pak, da su Trumpa demokrati, a i mnogi republikanci, optužili da je želio potkopati Ustav i volju američkih glasača pokušavajući poništiti rezultate izbora 2020., na kojima je izgubio od Joea Bidena.

Musk, koji često promovira teorije urote, već dulje podržava Trumpa, a redovito kritizira Trumpovu protukandidatkinju, aktualnu američku potpredsjednicu Kamalu Harris.

Trump je nedavno nagovijestio da bi Musk mogao voditi odbor za reviziju američkih financija, ako on pobijedi na izborima.

– Musk bi trebao smanjiti državnu potrošnju, rekao je Trump.

Harris: Trump najveći gubitnik u američkoj povijesti

Otkad je Biden predao palicu mnogo mlađoj Kamali Harris, utrka je postala neizvjesna. Nakon Trumpa, i ona je u funkciji potpredsjednice obišla Sjevernu Karolinu koju je poharala oluja. Iako su ljudima ondje izbori zapravo posljednja stvar o kojoj misle.

– Mislim, mi smo skoro zaboravili da je sezona izbora jer sve o čemu razmišljam je: Imam li sve što mi treba? Imam li vode koja će mi isprati školjku, rekao je pastor Kršćanske crkve u Highlandu Jason Garris.

Svaki dan važan je predsjedničkim kandidatima. Na svom posljednjem predizbornom skupu u Michiganu, Kamala Harris nije birala riječi kad je govorila o Donaldu Trumpu. 

– Donald Trump daje velika obećanja i nikad ih ne ispuni. Sjećate se kad je rekao da je jedini koji Americi može vratiti radna mjesta u proizvodnji? I kad je bio predsjednik Amerika je izgubila blizu dvjesto tisuća radnih mjesta. Najveći gubitnik u američkoj povijesti, rekla je.

Magic Johnson podržao Harris

Podržao ju je Magic Johnson. Simbolično, trideset dva dana prije izbora, igrač koji je u legendu ušao baš s tim brojem na leđima.

– Ovo je godina žena. Čekaj, čekaj, upravo smo vidjeli što je Meksiko učinio – izabrali su prvu predsjednicu u povijesti. Pobrinimo se da i Sjedinjene Države izaberu svoju prvu predsjednicu, Kamalu Harris, rekao je.

A baš bi odnos prema ženskom pitanju mogao biti jedan od ključnih za prevagu na izborima. Dok Kamala Harris obećava pravo na izbor, Trump šalje višeznačne poruke. Posljednja je da podržava pravo saveznih država da ograniče pravo na pobačaj. S njim se, navodno, ne slaže ni njegova supruga. Guardian tvrdi da su nabavili primjerak njezine knjige u kojem piše da svaka žena ima pravo na odluku što će sa svojim tijelom. Hoće li još u čemu iznenaditi i supruga i javnost? Memoari Melanije Trump u prodaji su od 8. listopada. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Poplave uzele život bivšeg fudbalera Klisa

Poplave uzele život bivšeg fudbalera Klisa

“Orlice” i “osice” u humanoj misiji: Za poplavljene i Jelenu

“Orlice” i “osice” u humanoj misiji: Za poplavljene i Jelenu