in

Caffe Europa: Broj supova koji gnijezde na sjevernojadranskim otocima u porastu

Caffe Europa: Broj supova koji gnijezde na sjevernojadranskim otocima u porastu
Slatka-Tajna.Eu
Caffe Europa: Broj supova koji gnijezde na sjevernojadranskim otocima u porastu

Raspon krila odraslog supa istražio je naš i vaš Dražen Zima

Foto: / Radio Rijeka

Iz godine u godinu broj supova koji gnijezde na našem području sve je veći, a o zanimljivom projektu koji je sufinanciran sredstvima EU bavili smo se u ovotjednoj emisiji Caffe Europa, koju možete slušati svakog utorka od 18:15. 

Javna ustanova “Priroda” koja vodi Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove u Belom objavila je informaciju kako supovima „kuća postaje tijesna” pa sada uz otoke nastanjuju i obalno područje. 

Tim povodom smo otišli na Cres i u Belom razgovarali s djelatnicom u Centru i oporavilištu Dariom Martinčić koja nam je dala konkretne podatke. 

Zabilježili smo 152 para na pet Kvarnerskih otoka, na liticama podno Brseča i u Parku prirode Učka. Na Učki supove primjećujemo treću godinu za redom a podno Brseča vjerujemo da je druga. Lani nismo vršili monitoring ali smo jednog bjeloglavog supa spasili iz mora ispod Brseča pa je za vjerovati da su tamo gnijezdili i prošle godine. Nova lokacija im je otok Rab. Prostora za nove parove ima dovoljno, teško je reći koliko ali samo Cres bi ih mogao ugostiti preko stotinu.

Daria Martinčić

Iako supovi na prvi pogled nisu dopadljive šarene ptice poput kolibrića ili papigica, vrijednim radom i osvješćivanjem javnosti o njihovom značaju generacije ornitologa koji o njima brinu učinile su ih pravim manekenima. 

Oni su impozantne ptice. Njegova glavna zadaća je čistač prirode. Jede strvine, meso uginulih životinja i nikada ne napada živu životinju. Na taj se način sprječava širenje zaraze u prirodi. Glavni izvor hrane na našim otocima bile su im ovce koje su ugibale na pašnjacima i tu bile ostavljene. Danas je situacija takva da imamo hranilišta na Cresu i Učki koje opskrbljuje Agroproteinka, ona nam dovozi hranu za supove iz okolnih županija. To se financira iza različitih izvora, nešto iz vlastitih sredstava Javne ustanove Priroda a veći dio računa podmiruje resorno ministarstvo.

Daria Martinčić

Sup u oporavilište dođe kada nakon pokušaja prvog leta završi u moru te ga djelatnici Centra spase od utapljanja, ističe nam Daria Martinčić, te dodaje kako kod njih sup provede oko mjesec dana, a kad ojača puštaju ga u prirodu i ako je opremljen GPS uređajem može se pratiti kud se kreće. 

Ako primijetite mladog supa u nevolji samo nazovite 112, djelatnici Centra u Belom su spremni za pokrenuti akciju spašavanja.

Daria Martinčić

Foto: privatni arhiv / Radio Rijeka

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










O Europskom projektu kroz kojeg se financiraju brojne aktivnosti za dobrobit supova i kanalima u koje će se sredstva ulagati više smo saznali od ravnatelja Javne ustanove Priroda Marka Modrića koji nam je rekao kako Projekt LIFE SUPport ide dalje. 

Trenutno je na polovici provedbe a ustanova Priroda sudjeluje s 356 000€ od čega je 60% europskih sredstava. 

Imamo još novaca na raspolaganju iz Fonda za zaštitu okoliša te iz vlastitog proračuna Ustanove i Primorsko Goranske županije. Važno nam je da imamo dovoljno novaca za osiguranje hrane za supove a u narednom razdoblju nabavit ćemo još GPS lokatora za praćenje kretanja ptica. Proveli smo i pilot projekt nadzora litica Plavnika kamerama pa smo ove godine mogli gledati uživo kako na svijet dolaze mladi ptići. Nije to bilo lako izvesti, trebalo je osigurati solarni izvor napajanja kamera jer struje tamo nema. Učvrstiti opremu na koju djeluje more, sol i bura su mogli jedino ljudi koji posjeduju određena alpinistička znanja i to dok supova nema u gnijezdu. Bilo je zahtjevno sve to iskoordinirat ali uspjeli smo.

Marko Modrić, ravnatelj JU Priroda

Također, Modrić ističe kako na hranilištu rade jedan manji kavez za puštanje ptica nakon rehabilitacije kako bi njihovo oslobađanje proteklo sa što manje stresa o čemu ovisi kvalitetna adaptacija na život u slobodi.

Što nam je još rekao Marko Modrić, ravnatelj Javne ustanove Priroda u razgovoru o očuvanju ove zadivljujuće ptice na našem području, poslušajte u nastavku:

Caffe Europa – Bjeloglavi supovi i projekt LifeSUPport

Marko Modrić, ravnatelj JU PrirodaMarko Modrić, ravnatelj JU Priroda

Marko Modrić, ravnatelj JU Priroda

Foto: Dražen Zima / Radio Rijeka

Ovaj programski sadržaj ostvaren je uz potporu i u suradnji s Europskim parlamentom. Za pripremu i sadržaj objavljenih vijesti odgovoran je isključivo HRT.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Stručni štab zadovoljan radom "zmajeva"

Stručni štab zadovoljan radom "zmajeva"

Klop objasnio prelazak u Red Bul

Klop objasnio prelazak u Red Bul