in

Duda predstavio prioritete poljskog predsjedanja EU-om

Duda predstavio prioritete poljskog predsjedanja EU-om
Slatka-Tajna.Eu
Duda predstavio prioritete poljskog predsjedanja EU-om

Andrzej Duda

Foto: Dominika Zarzycka / Sipa USA

Poljski predsjednik Andrzej Duda predstavio je u Krakovu, na summitu skupine Arraiolos, prioritete poljskog predsjedanja EU-om u prvoj polovici sljedeće godine, istaknuvši prije svega transatlantsku suradnju.

Duda je u Krakovu ugostio summit Arraiolosa koji čine predsjednici zemalja EU-a bez izvršnih ovlasti. Na skupu na kojem se okupilo 11 predsjednika država sudjelovao i hrvatski Zoran Milanović. Osim njih, u Krakovu su bili i predsjednici Bugarske, Estonije, Grčke, Italije, Latvije, Mađarske, Njemačke, Slovačke i Slovenije.

Sastanak je održan manje od mjesec dana prije američkih predsjedničkih izbora 5. studenoga na kojima će se sučeliti demokratkinja Kamala Harris i republikanac Donald Trump, što je bio dobar kontekst za raspravu o budućim odnosima Unije i SAD-a.

Upravo su transatlantski odnosi bili i glavna tema summita Arraiolosa.

– Moramo imati više Europske unije u SAD-u i više SAD-a u EU-u, rekao je Duda kojemu je ovo bilo posljednje sudjelovanje na ovom skupu budući da je odradio dva mandata, a sljedeće su godine u Poljskoj predsjednički izbori.

Uz transatlantske odnose, poljski je predsjednik među prioritetima svoje zemlje za kormilom EU-a izdvojio proširenje na Ukrajinu, Moldaviju i zemlje zapadnog Balkana, a u konačnici nada se i Gruziju, potom obnovu Ukrajine nakon ratnih razaranja i energetsku sigurnost.

Trenutna predsjedavajuća zemlja EU-a je Mađarska, a u prvoj polovici 2025. to će biti Poljska.

– Želim naglasiti da nitko nije imao ništa protiv prioriteta poljskog predsjedanja koja sam ja zapravo danas službeno predstavio, kazao je Duda.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Summit u Krakovu je okupio zemlje s “različitim percepcijama europskih izazova i dilema”, kako je u najavio objavio ured poljskog predsjednika, odnosno lidere “s vrlo različitim stajalištima unutar EU-a o mnogim ključnim pitanjima”.

– Uvijek ima razilaženja u stavovima, ali je odlika EU-a da se to radi na pristojan i uglađen način. Naravno da svi ne misle isto, rekao je Milanović ranije u izjavi hrvatskim novinarima. Ovo je ipak jedno relativno kompaktno društvo, dodaje. 

– Razlike u mišljenjima i konstruktivna rasprava pomažu nam da se još bolje razumijemo, kazao je na završnoj konferenciji za novinare i mađarski predsjednik Tamás Sulyok.

Slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar naglasila je da je posve jasno da EU i SAD moraju surađivati bez obzira tko će pobijediti na predsjedničkim izborima bili to republikanci ili demokrati. Takav je stao iznio i predsjednik Estonije koji se založio za jačanje transatlantskih odnosa bez obzira na izbore.

Pirc Musar je istaknula i važnost reforme UN-a – uključujući i Vijeće sigurnosti, čija je Slovenija trenutno nestalna članica. Prema njezinu mišljenju, potrebno je reformirati pravo veta tako da kod genocida i teških ratnih zločina ono ne bi trebalo postojati, a isto tako da nijedna država ne može staviti veto na odluke kada se radi o njezinom slučaju. “To je osnova pravne higijene”, rekla je.

Sljedeće godine Estonija će ugostiti samit Arraiolosa, skupine osnovane je 2003. na inicijativu portugalskog šefa države Jorgea Sampaioa, imenovane po mjestu u Portugalu gdje je održan prvi sastanak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Evo gdje možete gledati meč BiH-Njemačka koji se večeras igra u Zenici!

Evo gdje možete gledati meč BiH-Njemačka koji se večeras igra u Zenici!

Nadal odgovorio Đokoviću na srpskom

Nadal odgovorio Đokoviću na srpskom