in

Počela sanacija klizišta na planini Trebević koje ugrožava stanovnike Sarajeva

Počela sanacija klizišta na planini Trebević koje ugrožava stanovnike Sarajeva
Slatka-Tajna.Eu
Počela sanacija klizišta na planini Trebević koje ugrožava stanovnike Sarajeva

Dok u drugim krajevima Bosne i Hercegovine još tragaju za žrtvama poplava i odrona od 4. oktobra, na planini Trebević iznad Sarajeva počela je sanacija klizišta koje ugrožava stanovnike jednog od naselja glavnog grada.

Iz Opštine Istočni Stari Grad u Republici Srpskoj (RS) saopšteno je da su nadležne službe tog entiteta gdje se klizište nalazi, kao i one iz Federacije BiH, entiteta kojem pripada ugroženo naselje Širokača, počele sanaciju klizišta 11. oktobra.

Nakon početka izgradnje apartmanskog kompleksa “Trebević Hills” u Republici Srpskoj pokrenulo se klizište koje se posljednjih dana ubrzano kreće, prijeteći da ugrozi više od 250 domaćinstava u sarajevskom naselju Širokača.

Na teren su izašli pripadnici civilnih zaštita iz opština Istočni Stari Grad i Stari Grad Sarajevo, te Civilna zaštita Kantona Sarajevo, kao i nadležna inspekcija Grada Istočno Sarajevo.

Utvrđeno je da su začepljeni odvodni kanali i slivnici, čime je onemogućen prirodni tok oborinskih voda sa Trebevića, saopštila je Opština Istočni Stari Grad.

“Ekipe sa mehanizacijom već su na terenu i u toku je čišćenje odvodnih kanala i slivnika, kako bi se oborinske vode usmjerile van naseljenog dijela Trebevića”, stoji u saopštenju.

Načelnik opštine Stari Grad Sarajevo Irfan Čengić, sa pripadnicima Civilne zaštite obilazi gradilište apartmanskog naselja “Trebević Hills”, ispod kojeg se pokrenulo klizište koje ugrožava stanovnike naselja Širokača.

Navodi se i da će inspekcijski organi uskoro izraditi detaljan projekat sanacije, koju će zajednički realizovati obje opštine, kao i da će izvođenje radova pratiti nadležne službe.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kasno naveče 10. oktobra je i Opština Stari Grad Sarajevo izdala saopštenje, navodeći da su donesene “hitne mjere za zaštitu od klizišta” u Mjesnoj zajednici Širokača, gdje su zabilježene brojne pukotine u zemljištu, koje se povećavaju.

Među devet navedenih hitnih mjera su i priprema plana evekuacije ugroženih stanovnika, traženje pomoći viših nivoa vlasti, te zahtjev za obustavljanje radova koji uzrokuju klizište.

Donesene mjere su još i izgradnja drenažnih kanala za odvod oborinskih voda van naselja, čiščenje oborenih stabala, kamenja i zemlje iz korita Bistričkog potoka.

Opština je naložila i stalnu dežuru na ugroženoj lokaciji, a prema posljednjim podacima od 11. oktobra, stanje je stabilno.

U poplavama i klizištima u BiH nakon kiša i nevremena 4. oktobra stradalo je najmanje 20 ljudi, prema posljednjim podacima vlasti Hercegovačko-neretvanskog kantona obavljenim 10. oktobra.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Rukometašica Borca u “Boriku” love treće kolo Evropskog kupa

Rukometašica Borca u “Boriku” love treće kolo Evropskog kupa

“Vatreni” protiv Škotske bez Matea Kovačića

“Vatreni” protiv Škotske bez Matea Kovačića