in

Deseta godišnjica Berlinskog procesa za zapadni Balkan

Deseta godišnjica Berlinskog procesa za zapadni Balkan
Slatka-Tajna.Eu
Deseta godišnjica Berlinskog procesa za zapadni Balkan

Deseta godišnjica Berlinskog procesa za zapadni Balkan

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U ponedjeljak se u Berlinu održava 10. jubilarni summit Berlinskog procesa zemalja zapadnog Balkana, na kojem će sudjelovati i hrvatski premijer Andrej Plenković, a glavna tema razgovora biti će daljnje produbljivanje regionalne suradnje.

– Cilj berlinskog procesa pa tako i sutrašnjeg jubilarnog sastanka na vrhu je ojačati regionalnu suradnju i ekonomsku integraciju zemalja zapadnog Balkana kako bi se stvorili preduvjeti za što lakše pristupanje Europskoj uniji i ostalim euroatlantskim integracijama, rekao je HRT-ov novinar Gordan Žvanović javljajući se u središnji Dnevnik HTV-a iz Berlina.

Istaknuo je i kako bi trebao biti usvojen i novi akcijski plan za zajedničko regionalno tržište, te potpisan sporazum o slobodnjem pristupanju visokoškolskim ustanovama u regiji.

– Okupljeni čelnici razgovarat će i o zelenoj inicijativi za zapadni Balkan, o snažnijem prometnom povezivanju te o zajedničkoj borbi protiv ilegalnih migracija i protiv organizirano kriminala, rekao je Žvanović.

Na summitu osim predsjednika država i vlada šest zemalja zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija) sudjeluju i članice Europske unije uključene u proces, a među njima je od samog početka i Hrvatska.

U sklopu sastanka na vrhu najviše će riječi biti o regionalnoj suradnji i zajedničkom regionalnom tržištu te o zelenoj agendi za zapadni Balkan.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Predviđeno je i potpisivanje zajedničke izjave o novom akcijskom planu za zajedničko regionalno tržište te sporazum o slobodnijem pristupu visokoškolskim ustanovama unutar regije.

Rezultate summita će na zajedničkoj konferenciji za tisak predstaviti njemački kancelar Olaf Scholz i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja također u ime EU-a sudjeluje na sastanku.

Predsjednik hrvatske vlade će prije summita obići pogone Siemensa u Berlinu, a popodne će održati predavanje u Zakladi Bertelsmann na temu Izazovi i prilike za Europsku uniju.

Berlinski proces je 2014. pokrenula njemačka kancelarka Angela Merkel, a glavni cilj formata je od samog početka bilo približavanje zemalja regije Europskoj uniji kako bi se ispunilo obećanje iz 2003., na samitu EU-a u Solunu, kada je zemljama obećano članstvu u Europskoj uniji.

Posljednjih godina Berlinski proces je dobio na važnosti zbog sve jačeg utjecaja stranih sila poput Rusije, Kine i Turske u regiji, čemu EU želi stati na put.

Među najveće uspjehe Berlinskog procesa spada potpisivanje sporazuma o regionalnoj gospodarskoj suradnji, ukidanju viza te o međusobnom priznavanju diploma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Ima stvari koje moramo popraviti

Ima stvari koje moramo popraviti

Nestvaran koš Alekse Avramovića (VIDEO)

Nestvaran koš Alekse Avramovića (VIDEO)