in

Hrvatska na putu da premaši 2021. po broju investicija u gospodarstvo

Hrvatska na putu da premaši 2021. po broju investicija u gospodarstvo
Slatka-Tajna.Eu
Hrvatska na putu da premaši 2021. po broju investicija u gospodarstvo

U prva tri mjeseca inozemni su ulagači u našu zemlju uložili više od milijardu eura i nastavi li se tim tempom, premašili bi rekordnu 2021. kada je investirano oko četiri milijarde eura. U proteklih 30-ak godina u Hrvatsku se slilo više od 46 milijardi eura inozemnog kapitala, najviše u banke, proizvodnju i nekretnine, no trendovi se polako mijenjaju.

[INFOGRAFIKA] Strana ulaganja u RH

Foto: HTV / HRT

Američki div Jabil za svoju najnoviju europsku investiciju odabrao je Osijek gdje je otvorio Centar izvrsnosti za moćne automobilske i druge kompanije.

I danski Maersk koji drži petinu svjetskog kontejnerskog prijevoza ulaže u riječki terminal. Našu luku vide kao primarni koridor opskrbnog lanca u Europi.

– Iduće godine planiramo da će on biti potpuno operativan. Na terminalu se čeka s opremanjem dizalica koje stižu iz Kine da bi se instalirale. Mi smo već stavili u pogon skladište od 12 tisuća kvadrata pored Rijeke i planiramo razvijati i druge logističke centre, rekao je direktor Maerska za Istočnu Europu Ivić Vodipija.

Najmoderniji terminal na Jadranu koristit će se isključivo zelenom energijom, a radi se i na smanjenju svjetlosnog, zvučnog i okolišnog onečišćenja. Takvih održivih investicija koje jačaju konkurentnost gospodarstva je nažalost, premalo.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– FDI donose velike koristi gospodarstvu, one generiraju trećinu BDP-a, oko 50 posto izvoza, vrlo visoku zaposlenost i tome svakako treba težiti ali netreba zanemariti i domaće investicije, kazao je glavni ekonomist Svjetske banke Josip Funda.

Prema visini stranih ulaganja, Hrvatska ne stoji loše u Srednjoj i Istočnoj Europi, samo što je lošija struktura ulaganja.

– U protekle tri godine nama dominiraju zadržane zarade, to su dobiti stranih kompanija dok su prava vlasnička ulaganja nešto manja, kod nas dominiraju ulaganja u financijski sektor, trgovinu na malo i veliko, a zadnjih godina istiće se sektor nekretnina stranaca u Hrvatskoj, dodao je Funda.

Stranicma najzanimljiviji IT sektor

Strancima je sve zanimljiviji i naš prodorni informatički sektor i turizam jer smo unaprijedili poslovnu klimu.

– Trideset posto poduzeća naših članova primjećuje da su uvjeti poslovanja u Hrvatskoj prošle godine bili čak bolji u usporedbi sa nekim zemljama srednje i Istočne Europe. Oko 80 posto naših članova planira širiti svoje poslovanje u Hrvatskoj u sljedeće tri godine, kazala je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmChama.

Napredak Hrvatske kao investicijske destinacije je vidljiv, a rezultirat će i otvaranjem prvog Hyat hotela u Zadru i gradnjom nove ACI-jeve marine s njemačkim kapitalom u riječkoj luci Porto Baroš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Jamal ne igra protiv Srbije

Jamal ne igra protiv Srbije

Đoković otkrio da li će igrati i sljedeće sezone

Đoković otkrio da li će igrati i sljedeće sezone