in

‘SB’ INTERVJU/ ZLATAN BEGIĆ: ‘Samo još Schmidt krši više Dejton od Dodika, pokušao se umiješati i u predmete koje ja vodim pred Evropskim sudom’

‘SB’ INTERVJU/ ZLATAN BEGIĆ: ‘Samo još Schmidt krši više Dejton od Dodika, pokušao se umiješati i u predmete koje ja vodim pred Evropskim sudom’
Slatka-Tajna.Eu
‘SB’ INTERVJU/ ZLATAN BEGIĆ: ‘Samo još Schmidt krši više Dejton od Dodika, pokušao se umiješati i u predmete koje ja vodim pred Evropskim sudom’

Zastupnik Demokratske fronte u Parlamentu BiH i profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli u oblasti Ustavnog prava Zlatan Begić prokomentirao je za “Slobodnu Bosnu” aktuelnu tematiku oko visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta – miješanje u presudu Kovačević pri Evropskom sudu za ljudska prava, izjednačavanje prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića i presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića… 

Ne možemo u EU bez implementacija presuda ESLJP

“Kada je u pitanju presuda Kovačević, ali i svim presudama Evropskog suda za ljudska prava, riječ je o vrlo egzaktnim pravilima i standardima pravne naravi, koji definišu samu demokratiju. I sa tim standardima i oko tih normi pravne naravi nema pogađanja – ili ste demokratija ili niste. Ili ćete u EU ili nećete. Neće nas u Evropsku uniju odvesti nikakav zakon o vinu, nego nas u EU vodi upravo implementiranje presuda ESLJP, odnosno implementiranje demokratije”, pojašnjava Begić za “SB” te dodaje:

“Ako uzmemo u obzir diskriminaciju koja je utvrđena presudama ESLJP, ako uzmemo u obzir predmete koji se trenutno rješavaju, a tiču se i načina odlučivanja državnog, zakonodavnog tijela zbog tzv. entitetskog glasanja, kad sve to uzmemo u obzir postavlja se pitanje da li je to demokratija, koju je Scmidt u izbornoj noći svojim zakonima zacementirao i produbio. Ako sve to uzmemo u obzir, mi smo onda jedan aparthejd sistem napravljen po uzoru na onaj u Južnoafričkoj republici i mi ne možemo u EU, i to nama ESLJP pokušava da poruči kroz svoje presude. Dakle, ESLJP utvrđuje diskriminaciju, povrede Evropske konvencije i njenih protokola, i to znači da mi ne možemo u EU ma šta god govorio u cilju opravdanja svojih jalovih politika kao što to sad Trojkaši radi”, smatra Begić.

Begić navodi kako je suština da mi moramo biti demokratija da bismo bili članica EU i da moramo poštovati ljudska prava i sloboda.

Schmidt na strani nacista?

Kada su u pitanju potezi Schmidta i medijski natpisi o skandalima kojima je obilježena njegova politička karijera u Njemačkoj, kao npr. pokušaj rehabilitacije nacističkog vojnika Moldersa o kojem je “SB” jučer pisala, Begić komentira:

“Da je 1941. on sigurno ne bi bio u partizanima. Sasvim sigurno se može pretpostaviti na kojoj strani bi on bio, na osnovu informacija na kojima raspolažem, a koje su i mediji objavili. To je čovjek koji je pokušao rehabilitirati nacističkog vojnika, koji se pojavljuje na manifestacijama odavanja počasti vojnicima Trećeg rajha, Vermachta, što je potpuno neprihvatljivo sa civilizacijskih principa. Ako sad povučete paralelu, Schmidt i u svojoj zemlji odaje počast i pokušava da rehabilitira ljude koji su nosili zločinačku ideologiju i koji su i sami zločinci, tako da me uopće ne iznenađuje što on i ovdje kroz svoj nastup koji je imao pokušava rehabilitirati Ratka Mladića, iako je riječ o izvršiocu genocida i teškom zločincu, na način da ga izjednačava sa legalnim ili legitimnim izabranim predsjednikom”, prokomentirao je Begić.

Begić smatra potpuno neprihvatljivim da se napada prvi predsjednik teško napadnute zemlje sa dvije strane koji je, prema njegovim riječima, uspio očuvati sistem, multietničnost zemlje, civilizacijske norme ponašanja i u najtežim vremenima.

“Ovo nam se pokušava nametnuti još od ranije, to da smo svi isti. Nismo i nikada nismo ni bili. Mi, Bosanci i Hercegovci, nismo nikoga napadali, vršili genocide, nismo na sistematski, organiziran način vršili protjerivanje i etničko čišćenje. Nego smo uspjeli u uslovima teškog kršenja međunarodnog prava i agresije, kada su svi šutjeli i mogli zaustaviti, uključujući i Njemačku iz koje dolazi Schmidt, Bosanci i Hercegovci su očuvali civilizacijske vrijednosti”, rekao je Begić smatrajući sramotnim izjednačavanje Izetbegovića sa presuđenim ratnim zločincem.

Schmidt ne poštuje ni međunarodne sudove

Begić je dodao i kako Schmidt napada Izetbegovića bez ikakvih argumenata, bez ikakve presude…

“Da li to znači da Schmidt više ne poštuje ni presude međunarodnih sudova kakav je sud u Hagu, ali i unutrašnjih sudova. To kršenje vladavine prava dolazi u fazu da se zanemaruju i presude što je potpuno neprihvatljivo”, rekao je Begić za “SB”.

Schmidtov zahtjev da se uključi u presudu Kovačević, pojašnjava nam Begić, potpuno izlazi izvan okvira njegovog mandata.

“Ustvari, Schmidt je već pokazao da je sklon kolonizatorskom ponašanju prema dijelu građana BiH i dijelu politika, a to su bosanskohercegovačke, kada je u izbornoj noći mijenjao pravila. To je dovoljno da shvatite o kakvoj personi se radi. Nikada u svijetu se nije desilo da neko promijeni pravila u izbornoj noći. Nakon što su ljudi izašli i glasali po jednim pravilima, da se mandati raspoređuju po drugim. I upravo tim drugim pravilima Schmidt je višestruko udaljio od evropskog puta i od jednakosti prava glasa”, navodi Begić za “SB”.

Begić je pojasnio kako je visoki predstavnik zapravo vrhovna vlast za civilne aspekte Dejtonskog mirovnog sporazuma i pravnog poretka u kojem živimo, te kako se eksplicitno najbraja šta je pravni poredak. 

Je li Trojka sve unaprijed dogovorila sa Schmidtom?

Izmjenama ustava, poručuje Begić, Schmidt je modelirao vlast u Bosni i Hercegovini po svom ukusu. 

“Ovakav Christian Schmidt ne bi bio moguće bez političkih stranaka, nominalno s bosanskohercegovačke strane, koje su sve ovo dogovarale. Izmjenu izbornih pravila, suspenziju Ustava i koje su prihvatile ovakve udare na vladavinu prava unaprijed. To su stranke Trojke. I šta smo na koncu dobili? Direktno vlast koja je vezana za narko-kartele. Općepoznato je da jedan dio te Trojke ima određene namjere koje su na čekanju, a imam osnovanu sumnju da je riječ o ucjenama, i to prema nalazima ozbiljnih agencija FBI, CIA… Neki od tih ne mogu da prođu sigurnosne provjere”, naveo je Begić za “SB” dodajući kako su profiti tih kartela oko nekoliko desetina milijardi eura.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Smatram da je taj prljavi novac našao svoj put i do visokih međunarodnih zvaničnika u BiH. Ja sam uputio pitanje još u maju ove godine kao zastupnik, a dužan nam je odgovoriti, zbog čega je nametnuo vlast koja je direktno povezana s narko-kartelima? Da li ste uradili samoinicijativno ili organizirana skupina u sadejstvu i sa licima koja su tim činom dovedena na vlast ili sa nekim sa međunarodne scene? Do danas nisam dobio odgovor na to pitanje, ali smo zato dobili Schmidta koji panično odlazi u Strazbur, gdje se angažuje advokatska firma iz Velike Britanije, i gdje se on miješa u postupke koje pred ESLJP koje vode diskriminisani građani BiH”, naveo je Begić.

Schmidt se miješa i u druge predmete pred ESLJP

U razgovoru za naš portal Begić otkriva kako je Schmidt ovakve akcije spremao i prošle godine kada je najavio svoj posjet Strazburu, između ostalog i zbog predmeta Kovačević, ali i predmeta koje on vodi pred ESLJP.

“Ti predmeti se u jednom svom dijelu tiču i njegovih odluka u izbornoj noći. Dakle, sve vrijeme se radi na određenim neprihvatljivim pritiscima. Odnosno Schmidt preko svojih pomagača, a to je administracija Republike Hrvatske, u Strazburu poduzimaju određene radnje koje nisu prihvatljive sa stanovništva vladavine prava. Mediji su o tome pisali”, rekao nam je Begić.

Miješanje Hrvatske u presude ESLJP

Begić nam je naveo i kako se vlada R. Hrvatske pokušala umiješati i u predmet koji on vodi pred ESLJP.

“Međutim ESLJP je to odbio i nije dozvolio RH da se umiješa u taj postupak, ali su vidim za slučaj Kovačević pronašli prolaz upravo preko Schmidta. To je jedini čovjek koji više od Milorada Dodika krši Opći okvirni sporazum za mir u BiH”, rekao je Begić navodeći kako se BiH obavezala poštivati Evropsku konvenciju za ljudska prava i presude ESLJP.

Kako je otkrio za “SB”, Begić trenutno vodi tri predmeta pred ESLJP. Jedan se tiče nejednakosti glasa u postupku odlučivanja Parlamentarne skupštine BiH zbog čuvenog mehanizma koji se zove “entitetsko glasanje”.

“Tu postoji ogromna nejednakost, što je apsolutno suprotno svim standardima pravne naravi. Neće vas EU primiti ako ne uvedete pristup jednakosti glasa. To što oni plaše ljude da to znači nekakvu unitarizaciju i anuliranje kolektivnih prava etničkih skupina, to nije tačno, ali se ta vrsta zaštite mora ostvarivati u skladu sa demokratskim standardima pravne naravi”, rekao je Begić dodajući kako se u taj predmet pokušala umiješati i Vlada RH.

“Zanimljivo je da su se oni tu pozvali na to da su oni garanti Dejtona i da po svom Ustavu imaju pravo da se brinu za Hrvate koji žive u BiH. ESLJP im je odbio taj zahtjev jer oni nemaju to pravo, oni su strana potpisnica Dejtona, koji je mirovni sporazum o okončanju rata između RH, danas Srbije i BiH, a pritom se taj rat vodio isključivo na teritoriji BiH. To je krunski dokaz da je Hrvatska zapravo agresor na BiH, jer je ona strana potpisnica i ugovornica Dejtona. I zbog toga oni pokušavaju falsifikovati te činjenice”, naveo je Zlatan Begić za naš portal.

Schmidt donosio diskriminirajuće odluke

Drugi postupak tiče se nemogućnosti kandidature iz reda Ostalih za pozicije potpredsjednika i predsjednika entiteta. 

“Mi tu imamo i presude ESLJP. Ja sam bio kandidat za te pozicije, međutim CIK mi nije dozvolio kandidaturu zato što ne pripadam konstitutivnim narodima i pritom se pozvao na odluke koje je on mijenjao u izbornoj noći. Tu dolazi i do njegove zainteresiranosti za te predmete, jer ukoliko ESLJP to utvrdi, OHR je donosio diskriminirajuće odluke, odnosno Schmidt”, rekao je Begić navodeći kako je Schmidt kršio i odluke Ustavnog suda BiH, ne poštujući ništa osim želja HDZ-a.

Treći postupak tiče se rukovodstvom Predstavničkog doma naše skupštine gdje da biste bili jedan od zamjenika morate biti nosilac jednog od konstitutivnog naroda i svojim odlukama, u slučaju da fali entitetska trećina, možete donositi odluke zakonodavne naravi.

Begić nam je otkrio i kako Demokratska fronta vodi također postupak pred ESLJP zbog odluka koje je Schmidt donio u izbornoj noći, te kako se nada kako će ESLJP zaštititi diskriminisane građane BiH i kako će poštivati isključivo uzuse pravne struke i nauke.

Smatra da ovakvo ponašanje Schmidta ide u pravcu derogiranja institucije ESLJP i ističe kako se nada da neće dozvoliti narušavanje vlastitog kredibiliteta.

(S. H.)


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

AMBIENTA 2024: Izlazak iz okvira Zagrebačkog velesajma

AMBIENTA 2024: Izlazak iz okvira Zagrebačkog velesajma

Lonzo Bol se konačno vraća

Lonzo Bol se konačno vraća