in

(NE)MIR U SUDNICI: Kako su dvije sutkinje očitale Dodiku i Konakoviću lekciju iz pravne države

(NE)MIR U SUDNICI: Kako su dvije sutkinje očitale Dodiku i Konakoviću lekciju iz pravne države
Slatka-Tajna.Eu
(NE)MIR U SUDNICI: Kako su dvije sutkinje očitale Dodiku i Konakoviću lekciju iz pravne države

Piše: MAJA RADEVIĆ

Otkad se u februaru ove godine prvi put pojavio pred Sudom Bosne i Hercegovine zbog optužbi za nepoštivanje odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta, Milorad Dodik pravio je cirkus. Taj cirkus odvijao se od ročišta do ročišta, u sudnici i ispred zgrade Suda, uz navijanje uvijek prisutnih brojnih „fanova“ predsjednika Republike Srpske sa spremnim transparentima i širokim zagrljajima za najdražeg optuženika. Nijedan sudija koji iole drži do vlastitog moralnog i profesionalnog integriteta neće dozvoliti da se u njegovoj sudnici pravi cirkus. I to je tokom posljednja dva ročišta Dodiku i njegovim advokatima jasno dala do znanja sutkinja Sena Uzunović koja postupa u ovom predmetu.

Na ročištu održanom 9. oktobra, sutkinja Uzunović opomenula je optuženog Dodika da ne priča glasno sa svojim advokatima u sudnici jer time ometa rad Suda. A ako nastavi da priča, bit će udaljen iz sudnice, upozorila je sutkinja optuženog Dodika, nakon čega je on naglo zašutio. Slična upozorenja čuli smo i na jučerašnjem ročištu, na kojem su Dodika opet boljele noge pa zato nije ustao u sudnici.

LAŽNE OPTUŽBE I NAPADI NA SUDIJE

Uzunović je jučer upozorila i Dodikove pravne savjetnike Antu Nobila i Gorana Petronijevića da u javnim istupima izbjegavaju da komentarišu odluke Suda. Pozivajući se na praksu Evropskog suda, naglasila je da Sud ne zabranjuje javne istupe advokatima, ali da nezavisnost advokata nije neograničena kada su u pitanju komentari vezani za određeni predmet i sudije. 

Na navedene postupke sutkinje koja štiti lični, ali i dignitet Suda BiH Milorad Dodik i njegov tim odgovorili su lažima kojima su pokušali direktno inkriminisati Senu Uzunović.

U Konjicu je ubijena jedna porodica Golubović, sinovi Petar i Pavle od osam i devet godina. Onda su se pojavili Senini saborci koji su izveli tu porodicu, ubili oca, majku i starijeg brata. Mlađi brat je ranjen otišao do policajaca da to prijavi. Ti muslimani, policajci su to dijete odveli ponovo kod egzekutora. Sena Uzunović nije ništa učinila u tom slučaju – izjavio je Dodik, čija je odbrana do sada dva puta bezuspješno tražila izuzeće sutkinje Uzunović.

Ispostavilo se, međutim, da Dodik ne govori istinu. Naime, u vrijeme počinjenja pomenutog zločina, sutkinja Sena Uzunović obavljala je dužnost sudije Okružnog vojnog suda Mostar – Odjeljenje u Konjicu, koji nije imao nadležnost za suđenje u ovim predmetima. U predmetu Hazim Delić i drugi, tokom 1994. godine, sudija Sena Uzunović vodila je istragu za ubistva po prijedlogu Okružnog vojnog tužilaštva, koja je rezultirala prikupljanjem dokaza za zločine počinjenje u logoru Čelebići prema pripadnicima srpskog naroda. Po okončanju istrage ovaj predmet je dostavljen Haškom tribunalu, koji je u konačnici donio osuđujuću presudu za počinioce – prvu za zločine počinjene nad pripadnicima srpskog naroda tokom rata u BiH. Navedene činjenice, dakle, opovrgavaju Dodikove tvrdnje da je Sena Uzunović “neprijatelj” Srba i srpskog naroda.

U bogatoj profesionalnoj biografiji sutkinje Uzunović Milorad Dodik sasvim sigurno nije “najopasniji” optuženik sa kojim se susrela, ali njegov predmet jeste medijski najeksponiraniji, što njen zadatak kao sudije dodatno otežava. U vrijeme dok je radila na Općinskom sudu u Sarajevu početkom dvijehiljaditih, Sena Uzunović sudila je, između ostalog, u predmetu protiv braće Gaši koji su bili optuženi za nanošenje teških tjelesnih povreda Hilmiji Gariboviću. Slučaj je prvobitno okončan oslobađajućom presudom, a kolege Sene Uzunović iz tog perioda sjećaju se da je sutkinja zbog ovog predmeta dobijala ozbiljne prijetnje iz kriminalnih krugova sarajevskog podzemlja… Prijetnje dobija i otkako je preuzela suđenje Dodiku i Milošu Lukiću, zbog čega joj je u maju dodijeljena policijska zaštita. Ipak, za razliku od njenog prethodnika Mirsada Strike koji na Dodikove eskapade u sudnici, vrijeđanje i nepoštovanje Suda uopće nije reagovao, Sena Uzunović jasno je dala do znanja da takvo ponašanje neće dozvoliti unatoč pritiscima i prijetnjama kojima je i sama izložena.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










I dok se Milorad Dodik, uz mnogo buke i optužbi o politički montiranom procesu, napadu na RS i Sudu koji “mrzi” Srbe, i dalje uredno pojavljuje na svakom zakazanom sudskom ročištu u Sarajevu, njegov partner u vlasti na državnom nivou Elmedin Konaković, čini se, ne haje mnogo za sudske pozive. Općinski sud u Sarajevu tako je naložio privođenje ministra vanjskih poslova BiH na naredno ročište u predmetu Vinko Jakić protiv Odbora za žalbe, Vlade FBiH, Agencije za državnu službu FBiH te Agencije za upravljanje oduzetom imovinom. Jakić je podnio tužbu nakon što je smijenjen sa funkcije direktora Agencije za upravljanje oduzetom imovinom, a Konaković je svjedok u ovom predmetu i na njegovom svjedočenju insistiraju Jakićevi advokati. Međutim, uprkos ponovljenim pozivima Suda za svjedočenje, Konaković se nije odazvao, pa mu je stoga postupajuća sutkinja Mirela Vojnović, pored naloga za privođenje 15. novembra, “odrezala” i novčanu kaznu.

Svjedok Konaković Elmedin iz Sarajeva, sa adresom dostave pismena Ministarstvo vanjskih poslova, sa sjedištem u ulici Musala broj 2, kažnjava se novčanom kaznom u iznosu od 300,00 KM, koju je dužan platiti u roku od 15 dana, na račun ovog suda broj …. Ako svjedok ne plati novčanu kaznu u ostavljenom roku ista će se zamijeniti kaznom zatvora čije trajanje odmjerava sud srazmjerno visini izrečene kazne, u skladu sa odredbama krivičnog zakona i to u trajanju od 3 (tri) dana. Ukoliko svjedok naknadno opravda svoj nedolazak, sud će opozvati rješenje o kazni, koje može opozvati i ako svjedok naknadno postupi po nalozima suda – navodi se u Rješenju o novčanom kažnjavanju koje je donijela sutkinja Vojnović, u koje je SB imala uvid:

UHVAĆEN U LAŽI

Svoje nedolaske na tri do sada zakazana ročišta u Općinskom sudu Konaković je pravdao poslovnim obavezama, no posljednji put je uhvaćen u laži. Naime, prije dva dana Konaković je obavijestio Sud da ne može doći na ročište koje je bilo zakazano u 11 sati sa obrazloženjem da tog dana u 14 sati ima zakazan sastanak lidera političkih partija na državnom nivou, iako je premijer Nermin Nikšić objavio kako otkazuje taj sastanak zbog kolektivne dženaze žrtvama tragedije u Jablanici. I zato će ga naredni put, 15.11., na ročište privesti sudska policija, odlučila je sutkinja Vojnović.

Novčana kazna koju je odredila Vojnović za nekoga ko prima ministarsku platu je možda simbolična, ali ta simbolika u ovom slučaju, kao i u postupcima Sene Uzunović prema optuženom Miloradu Dodiku, ima višestruko značenje. Ono najvažnije što su obje sutkinje pokazale svojim odlukama je da niko nije iznad zakona i da su pred sudom svi jednaki, pa čak i ako se u svojstvu optuženih ili svjedoka nalaze najviši politički funkcioneri u državi. S druge strane, Elmedin Konaković je svojim ustrajnim neodazivanjem na pozive i laganjem Sudu pokazao koliko poštuje institucije države i vladavinu prava na koju se toliko često poziva. Pa će nam tako, kako je najavio, iduće sedmice javno čitati presudu Fadilu Novaliću i drugima, valjda da utvrdimo gradivo. Što se tiče dvije sutkinje koje su zbog predmeta koji su im dodijeljeni izložene pritiscima, uvredama i napadima, za nadati se da će ih institucije ove države adekvatno zaštititi, baš kao što i one štite integritet sudova u kojima rade.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Emotivni trenutak: Darko Lazić podelio sliku sina Alekseja i novorođene ćerke Srne! (FOTO) – ShowBiz – Region – Vesti – Svet Plus

Emotivni trenutak: Darko Lazić podelio sliku sina Alekseja i novorođene ćerke Srne! (FOTO) – ShowBiz – Region – Vesti – Svet Plus

Prvi pehar u Turskoj ide Feneru

Prvi pehar u Turskoj ide Feneru