in

Lokalni izbori u četiri poplavljene bh. opštine zakazani za 20. oktobar

Lokalni izbori u četiri poplavljene bh. opštine zakazani za 20. oktobar
Slatka-Tajna.Eu
Lokalni izbori u četiri poplavljene bh. opštine zakazani za 20. oktobar

Lokalni izbori u Fojnici, Kiseljaku, Konjicu i Kreševu će biti održani u nedjelju, 20. oktobra, rečeno je na sjednici Centralne izborne komisije BiH u četvrtak, 17. oktobra.

U ovim opštinama, koje su bile pogođene poplavama početkom oktobra, nisu bili održani lokalni izbori, održani u Bosni i Hercegovini 6. oktobra.

Na području navedenih opština, u subotu 19. oktobra ujutro u sedam sati počinje izborna šutnja i trajeće do zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju, 20. oktobra u 19 sati.

Odgođeni izbori će se provesti na 118 biračkih mjesta.

Pravo glasa ima 54.379 registriranih birača.

Centralna izborna komisija BiH je donijela i posebnu instrukciju o načinu identifikacije i glasanja birača na odgođenim izborima prema kojoj birač kojem su u elementarnoj nepogodi uništene lične isprave, svoje biračko pravo može iskoristiti uz predočenje obrasca lične karte s fotografijom (LK-O-I4) ikoju je izdalo nadležno ministarstvo unutrašnjih poslova.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Za izdavanje obrasca lične karte s fotografijom neophodno je da se birač lično obrati nadležnom ministarstvu, te izvrši prijavu da su mu identifikacioni dokumenti uništeni, na osnovu čega će mu biti izdat obrazac lične karte s fotografijom LK-O-I4”, navodi se u saopštenju CIK-a.

Centralna izborna komisija BiH je imenovala osam koordinatora u ime Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine za koordiniranje i nadgledanje odgođenih izbora u osnovnim izbornim jedinicama Fojnica, Kiseljak, Kreševo.

Prema podacima Centralne izborne komisije BiH (CIK), na lokalnim izborima 6. oktobra je bilo ovjereno 296 političkih subjekata, od čega je 110 političkih stranaka, a one će se boriti za glasove 3,4 miliona glasača.

Na izborima su birana 142 gradonačelnika, odnosno načelnika opština, te isti broj skupština opština/gradova.

Građani su birali i novi saziv Skupštine Brčko distrikta BiH, kao posebne administrativne jedinice u BiH. Prema Izbornom zakonu, ovo tijelo naknadno bira gradonačelnika.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Široki Brijeg protiv Posušja prekinuo lošu seriju

Široki Brijeg protiv Posušja prekinuo lošu seriju

Rafa, imaš lak meč protiv Novaka

Rafa, imaš lak meč protiv Novaka