in

Brat kapetana Bekavca: Pri kraju je snage, jedino rješenje je da ga oslobode

Brat kapetana Bekavca: Pri kraju je snage, jedino rješenje je da ga oslobode
Slatka-Tajna.Eu
Brat kapetana Bekavca: Pri kraju je snage, jedino rješenje je da ga oslobode

Jozo Bekavac

Foto: HTV / HRT

Jozo Bekavac, brat uhićenog kapetana Marka Bekavca, koji se zajedno s obitelji bori za pravdu i dokazivanje nevinosti pred kompliciranim turskim sudstvom, za Vijesti HTV-a kazao je kako su napokon našli odvjetnika iz Istanbula kojim su zadovoljni, te da je u tijeku pisanje žalbe. Nadaju se pozitivnom ishodu cijelog slučaja.

Nakon “šokantne” nepravomoćne presude pred Turskim sudstvom – koje je našeg pomorskog kapetana Marka Bekavca osudilo na 30 godina zatvora zbog navodnog krijumčarenja velike količine droge skrivene u tankeru koji je pristao u tamošnjoj luci, nastavlja se borba za oslobađanje splitskog pomorca, a proces ulazi u osjetljivu fazu. 

Novi odvjetnik priprema žalbu

Jozo Bekavac, brat uhićenog kapetana, koji se zajedno s obitelji bori za pravdu i dokazivanje nevinosti pred kompliciranim turskim sudstvom, za Vijesti HTV-a kazao je kako su napokon našli odvjetnika iz Istanbula.

– Njegov odvjetnički tim je pri kraju sa žalbom. Napokon smo zadovoljni što ima svog odvjetnika te da se kreće u žalbeni postupak i to na način kakav treba, kazao je Bekavac.

– Sada jedino možemo moliti Boga da to sve ispadne pozitivno i da se završi u njegovu korist i da ga oslobode, kazao je brat pomorca.

– Za njega je jedino rješenje da ga oslobode, kazao je brat.

“Za njega je jedino rješenje da ga oslobode”

– U protivnom, to će sve tragično završiti. Jer što njemu znači ako mu smanje kaznu na 10 godina ili manje? To je za njega neprihvatljivo. On je pri kraju sa snagama i ne može više izdržati. Ja sam mu rekao da se strpi još malo, da pričeka još žalbeni postupak koji će otprilike trajati 6 mjeseci do godinu dana, dok se konačno na drugostupanjskom sudu ne odluči o njegovoj sudbini, pojašnjava Bekavac.

Kazao je kako obitelj još uvijek nije bila u posjeti zatočenom kapetanu.

– Vidio sam ga u sudnici zadnji puta kada je bila izrečena presuda. Za posjet je komplicirana procedura, ali vjerojatno ćemo otići tamo uskoro, uz pomoć veleposlanstva. Sad je najvažnije da krene žalba, jer do 28. je zadnji rok, a ovaj odvjetnički tim je pripremio žalbu i oni će je danas nama poslati, rekao je.

– Po meni je to najvažnija stvar, i konačno smo zadovoljni što je sve to krenulo, rekao je i kazao kako je dosadašnji odvjetnik “zastupao interese kompanije”.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Sad se nadamo najboljem, da će ta žalba uroditi plodom i da ga konačno oslobode, rekao je brat.

Što se tiče uvjeta u zatvoru u kojem je Bekavac, kazao je kako se za sada kapetan nije žalio na bilo kakvo zlostavljanje ili na hranu.

Strogo čuvan zatvor zovu “turski Guantanamo”

– No, to je zatvor, strogo je čuvan, zovu ga “turski Guantanamo”, uvjeti su dosta teški po pitanju svega jer ipak je to zatvor, rekao je.

Jozo Bekavac ističe i kako obitelj ima podršku premijera Andreja Plenkovića i Ministarstva vanjskih poslova.

Dodaje kako bi se, po njemu, u slučaj trebala uključiti i Europska unija.

– Ipak je on europski državljanin, na nivou Europske unije bi to bilo po meni puno konkretnije i više bi mu se moglo pomoći, smatra.

– Ako slučajno ne dođe do oslobađanja i ako mu npr. smanje kaznu, to će za njega biti pogubno, ali i za cijelu obitelj. Ne vjerujem da će on moći izdržati tolike godine u tom zatvoru, a nevino optužen, kazao je.

Dodaje kako im je novi odvjetnik kazao da je cijela optužnica “nebulozna i apsurdna”.

Kazao je i kako je teško prognozirati ishod.

“Šanse su 50-50”

– Šanse su 50-50, može biti svašta. Ako on uspije dokazati, što je po meni realno, samo je pitanje hoće li argumente prihvatiti viši sud u Sakariji, ali po meni, trebalo bi ga osloboditi, za njega drugog izbora nema, ni života, rekao je Bekavac.

Obitelj nada nije napustila.

“Cijeli život radi korektno i pošteno”

– Da nema nade, onda ne bismo to sve ni radili, niti bismo se borili za njega. On je pošten čovjek, cijeli život radi korektno i pošteno. Pitanje je kako se on našao u tim krijumčarskim krugovima. Upao je u njihovu igru i očito je netko od posade bio uključen u to, došao je prvi put na taj brod i nije imao pojma što se događa. Svi smo sad u neizvjesnosti, ne znamo što će biti s time i zabrinuti smo po pitanju njega i njegovog života i zdravlja, rekao je brat.

Zahvalio je novinarima i svima koji pomažu da se njegov slučaj ne zaboravi.

– Ako ga zaboravimo – gotov je, nema mu spasa. Molimo se da se to sve završi pozitivno i da na kraju bude sve u redu, zaključio je kapetana Bekavca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Plan rasta i razvoja Zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji u fokusu Ekonomskog foruma BiH 2024

Plan rasta i razvoja Zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji u fokusu Ekonomskog foruma BiH 2024

Bivša “zmajica“ odvela Njujork do titule u WNBA ligi

Bivša “zmajica“ odvela Njujork do titule u WNBA ligi