in

Odgovor Turske na teroristički napad – raketirani položaji PKK-a

Odgovor Turske na teroristički napad – raketirani položaji PKK-a
Slatka-Tajna.Eu
Odgovor Turske na teroristički napad – raketirani položaji PKK-a

Pet je osoba ubijeno, a najmanje su 22 ranjene u napadu na tursku zrakoplovnu tvrtku u blizini Ankare. Turski dužnosnici napad su nazvali terorističkim. Još nitko nije preuzeo odgovornost, a neslužbeno se za pokolj sumnjiči kurdska militantna teroristička skupina PKK.

S parkirališta pokraj turske tvornice zrakoplova najprije se mogla čuti pucnjava, a zatim i snažna eksplozija. Razmjena vatre se nastavila. Snimke nadzornih kamera pokazuju naoružanog muškarca i ženu kako se približavaju ulazu u tvornicu. Na drugoj snimci, taj muškarac zatim otvara vatru.

Broj ubijenih u napadu na tvornicu TUSAS-a u Kahramankazanu kod turske prijestolnice narastao je na pet, a 22 je ozlijeđeno.

Teroristički napad na Tursku zrakoplovnu industriju, Foto: Stringer/REUTERS

Turska napala položaje PKK-a u Iraku i Siriji

Turska je nakon terorističkog napada u Ankari projektilima gađala lokacije povezane s kurdskom militantnom skupinom Radničkom strankom Kurdistana (PKK) u sjevernom Iraku i sjevernoj Siriji, objavilo je tursko Ministarstvo obrane.

– Provedena je zračna operacija protiv terorističkih ciljeva na sjeveru Iraka i Sirije, te su uspješno su uništena ukupno 32 teroristička cilja, navodi se u priopćenju ministarstva, dodajući da se operacije nastavljaju.

Turski ministar: Napadači na tvornicu kod Ankare vjerojatno su pripadnici PKK-a

Ministar unutarnjih poslova Turske, Ali Yerlikaya, potvrdio je informacije o napadu putem društvene mreže X.

– Teroristički napad izveden je na postrojenja TUSAS-a u Kahramankazanu, Ankara. Nažalost, imamo poginulih i ozlijeđenih, napisao je.

Kasnije je objavio kako su napadači vrlo vjerojatno pripadnici ilegalne Radničke partije Kurdistana (PKK).

– Nažalost u 15.26 dogodio se teroristički napad na zjenicu oka naše nacionalne obrambene industrije. Čim se čulo za napad, čim je primljena vijest, stigla je naša policija i jedinice za specijalne operacije. Dvoje terorista, muškarac i žena, neutralizirano je. Našim ranjenicima želim brz oporavak. Osuđujemo terorizam. Pokušavamo identificirati mrtve teroriste. Čim njihov identitet bude poznat, podijelit ćemo informacije s vama i reći ćemo vam kojoj terorističkoj organizaciji pripadaju, rekao je ministar Yerlikaya.

Ministar obrane Yasar Guler također je govorio o vjerojatnoj odgovornosti PKK-a.

Kao što to uvijek rade, pokušali su poremetiti mir naše nacije izvođenjem prezira vrijednog nečasnog napada.

– Uvijek kaznimo te zločince PKK-a kako to zaslužuju, ali oni nikada ne dolaze k sebi. Nećemo odustati od progona dok i posljednji terorist ne bude eliminiran. Patit će zbog toga što su učinili, dodao je.

Turski predsjednik Tayyip Recep Erdogan, koji je trenutno u ruskom gradu Kazanju na summitu BRICS-a, također je napad prozvao terorističkim činom. Motiv i identitet napadača zasad nisu poznati i nijedna skupina nije preuzela odgovornost.

Dio medija prenosi da je bila riječ o napadu bombaša samoubojice. Svjedoci su rekli da su čuli eksplozije na izlazima iz tvornice u trenutku dok su radnici završavali smjene.

PKK se nekoliko desetljeća bori protiv turskih vlasti, a terorističkom organizacijom proglasili su ga i SAD i EU.

U krugu tvornice sada je snažna prisutnost sigurnosnih snaga i vozila hitne pomoći. Napadnut je kompleks najvećeg turskog proizvođača zrakoplova, helikoptera i sustava bespilotnih letjelica za domaće i strane potrebe. Ujedno je i licencirani proizvođač američkih borbenih zrakoplova F-16. Vlasnici su vlada i turska zaklada oružanih snaga. Zapošljava više od deset tisuća ljudi.

Napadi koji se vode kao teroristički u Turskoj nisu neuobičajeni. Za većinu su dosad okrivljeni upravo kurdski separatisti, čiji su kampovi u sjevernoj Siriji i drugdje u regiji bili izloženi zračnim napadima turskih zračnih snaga.

Osude napada

TUSAS je najveći turski proizvođač zrakoplova i helikoptera, među ostalim i prvog turskog borbenog zrakoplova KAAN. Vlasnici su vlada i turska zaklada oružanih snaga, a zapošljava više od deset tisuća ljudi.

Glavni tajnik NATO-a Mark Rutte osudio je napad i istaknuo da stoji uz svoju saveznicu Tursku.

Delegacija Europske unije u Turskoj također je osudila napad. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Barselona očitala lekciju Bavarcima: Dinamo slavio u Salzburgu

Barselona očitala lekciju Bavarcima: Dinamo slavio u Salzburgu

Umar Sadik ponovo u Humskoj

Umar Sadik ponovo u Humskoj