in

Šta se zna o spornim kineskim respiratorima uvezenim u RS tokom pandemije?

Šta se zna o spornim kineskim respiratorima uvezenim u RS tokom pandemije?
Slatka-Tajna.Eu
Šta se zna o spornim kineskim respiratorima uvezenim u RS tokom pandemije?

Kineski respiratori. Njihovu nabavku, odnosno sumnjive ugovore ovih dana istražuje tužilaštvo u Republici Srpskoj (RS). Sklapani su tokom pandemije korona virusa.

Prema istraživanju Radija Slobodna Evropa (RSE), tri kineske kompanije su proizvele 165 respiratora koje je Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske nabavio u aprilu 2020. godine.

Zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja, pod istragom je i v.d. direktora Fonda, Dejan Kusturić.

Od 165 respiratora, sudskim vještačenjem je utvrđeno da 85 nije pogodno za upotrebu kod pacijenata oboljelih od korona virusa, potvrđeno je za RSE iz Republičkog javnog tužilaštva RS.

Sporne respiratore je nabavila firma “Medietik” iz Banjaluke.

Prostorije ove firme, Fonda, te privatne objekte Kusturića i i Željka Babića, nekadašnjeg direktora “Medietika”, 23. oktobra je pretresla policija.

Istragu nabavke respiratora je pokrenulo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u junu 2020. godine. Godinu i po kasnije, predmet je prebačen Republičkom javnom tužilaštvu RS.

Od tada do danas traje istraga. Detalje o tome za sada ne otkrivaju u entitetskom tužilaštvu, a na pitanje zbog čega je trajala toliko dugo, kažu kako se dugo čekalo da se dovrši vještačenje respiratora.

U tužilaštvu su ranije istakli kako nije prethodno utvrđena tehnička specifikacija respiratora, količina koja će se nabavljati, kao ni njihova vrijednost.

Nabavkom spornih respiratora “Medietik” je, prema navodima Tužilaštva Republike Srpske, ostvario 12 miliona maraka (oko 6,1 milion evra) prihoda, dok je entitetski budžet oštećen za više od četiri miliona maraka (oko dva miliona evra).

Radio Slobodna Evropa je kontaktirao deset bolnica u Republici Srpskoj sa upitom da li su njima stigli sporni respiratori.

Do zaključenja teksta, ni na jedan upit nije odgovoreno.

O kakvim respiratorima se radi?

U registru Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, mogu se pronaći dva od tri tipa nabavljenih respiratora, i to VG 70 i Boaray 5000 D.

Respirator za intenzivnu njegu VG 70 proizvodi firma “Aeonmed” iz kineskog glavnog grada Pekinga. Njih je nabavljeno 50.

Fond je nabavio 30 respiratora Boaray 5000 D, koji se koriste za intenzivnu njegu odraslih pacijenata i novorođenčadi, a proizvodi ih kompanija “Prunus Medical”, iz Šenžena na jugu Kine.

Respirator JX100, proizvođača “Jiuxin Medical Technology” iz obalskog grada Taidžou, ne nalazi se u registru Agencije, a njih 85 je nabavio Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Kako pojašnjavaju u tužilaštvu za RSE, vještak medicinske struke iz Italije je vještačio 85 spornih respiratora.

Među njima je 55 modela JX100, od kojih je 41 završio u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci, devet u bijeljinskoj, dva u prijedorskoj bolnici, te po jedan u Gradišci, Foči i Zvorniku.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Nabavljeno je i 20 modela PA700B, i 10 modela “Breathcare PAP YH730” – i jedni i drugi kineske proizvodnje. Od njih, 10 je završilo u bolnici Doboj, devet u Prijedoru, osam u Foči i tri u Banjaluci.

Iz Ministarstva zdravlja Republike Srpske nije odgovoreno na upit Radija Slobodna Evropa o respiratorima, gdje su raspoređeni ni zašto neki od njih nisu pogodni za pacijente.

U firmi “Medietik”, koja se bavi distribucijom medicinske opreme, nisu odgovarali na pozive RSE, niti na upit upućen na mail adresu.

Tokom aprila 2020. godine, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske je sa “Medietikom” sklopio ugovore vrijedne ukupno 21.944.656 maraka (oko 11,2 miliona evra) za ventilatore i respiratore, pokazuju podaci Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine.

Od iste firme su tada nabavljene maske, rukavice, višekratna odijela i “potrošni medicinski materijal potreban za sprečavanje širenja korona virusa” za još 12.810.757 maraka (oko 6,5 miliona evra).

Šta kažu u Fondu?

Iz Fonda je saopšteno da su oni odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije Republike Srpske od 24. marta 2020. godine bili ovlašćeni za hitnu nabavku sredstava za održavanje higijene, medicinskih sredstava i zaštitne opreme.

Sporni respiratori su naručeni prema zahtjevu Republičkog štaba.

Ističu da je “hitnost situacije, uzrokovana pandemijom, diktirala vrstu postupaka javnih nabavki”, te da je ovo bilo u skladu sa tadašnjim stavovima Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine.

“Za svaki respirator je postojala prethodna potvrda zdravstvene struke da je za tu namjenu, bilo da se radi o intenzivnoj njezi ili o liječenju u kućnim uslovima”, kažu u Fondu.

Dodaju i da su dobavljači imali dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, kao i potrebne sertifikate.

Ne navodeći bolnice kojima su isporučeni respiratori, ističu da “nijedna bolnica nije vratila respirator, niti je ukazala da neki respirator nije adekvatan”.

Druga afera sa respiratorima

Prethodna afera sa kineskim respiratorima nabavljanim u BiH tokom pandemije COVID-a 19 je dobila svoj sudski epilog.

Fadil Novalić, bivši premijer Federacije BiH, Fahrudin Solak, bivši direktor Civilne zaštite ovog bh. entiteta, i Fikret Hodžić, vlasnik firme “Srebrena malina”, pravosnažno su osuđeni na zatvorske kazne u januaru ove godine za zloupotrebe položaja i ovlašćenja prilikom nabavke respiratora.

Oni su u aprilu 2020., na vrhuncu pandemije, nabavili stotinu respiratora iz Kine, vrijednih 5,4 miliona evra.

Respiratori se, prema izvještaju Tužilaštva Bosne i Hercegovine, ne mogu koristiti za adekvatno liječenje bolesnika u jedinicama intenzivnog liječenja.

Novalić je dobio četiri godine zatvora, Solak šest, a Hodžić pet. “Srebrena malina” je dobila novčanu kaznu od oko 100.000 evra.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Preduzeće #smehdosuza #viralno #smesno #humor #smijesno #smeh #smesniklipovi #smešno #viralshort

Preduzeće #smehdosuza #viralno #smesno #humor #smijesno #smeh #smesniklipovi #smešno #viralshort

Ivana Jovanović izazvala polemiku zbog akcenta: Suprug se uključio u raspravu na mrežama! – ShowBiz – Region – Vesti – Svet Plus

Ivana Jovanović izazvala polemiku zbog akcenta: Suprug se uključio u raspravu na mrežama! – ShowBiz – Region – Vesti – Svet Plus