in

NAJPOZNATIJI METEOROLOG U REGIONU, ZORAN VAKULA, ZA ‘SB’ OTKRIVA: Evo kakva nas zima očekuje, i na što posebno trebamo obratiti pozornost…

NAJPOZNATIJI METEOROLOG U REGIONU, ZORAN VAKULA, ZA ‘SB’ OTKRIVA: Evo kakva nas zima očekuje, i na što posebno trebamo obratiti pozornost…
Slatka-Tajna.Eu
NAJPOZNATIJI METEOROLOG U REGIONU, ZORAN VAKULA, ZA ‘SB’ OTKRIVA: Evo kakva nas zima očekuje, i na što posebno trebamo obratiti pozornost…

Vidjevši u petak navečer neobičnu objavu na LinkedIn profilu Zorana Vakule, poznatog meteorologa Hrvatske radiotelevizije, zamolili smo ga za dodatni komentar za “Slobodnu Bosnu”. Evo što nam je odgovorio.

Naime, Zoran Vakula je u objavi prenio nedavno objavljenu karikaturu Nika Titanika u kojoj se Štefica Jambriščak, njegova najpoznatija “junakinja”, ove godine čudi najavama “polar vortexa” te još više 2034. godine najavi “kriofrostoglaciometeoarmagedona” zbog pada temperature zraka, koji se u medijima prije 10 godina najavljivao s “najobičnije zahladnjenje krajem listopada”.

ČITAJTE PAŽLJIVO

Uz karikaturu Vakula je napisao, na sebi svojstven način, u stihovima i rimi:

“Kad se čitaju samo naslovi i teži senzaciji,
a ne provjerenoj meteorološkoj informaciji,
vazda dostupnoj na Hrvatskoj radioteleviziji!

A danas se kojetko meteorologom može zvati
– lakše nego na PMF-u učiti, diplomirati
te više neg’ samo čitanjem o atmosferi saznati…”

Za “Slobodnu Bosnu” Zoran Vakula pojasnio je što je “pisac time htio reći”:

“Hvala za praćenje i zanimanje za moje objave, u kojima pokušavam ne samo popularizirati meteorologiju i učiniti je pristupačnijom, nego i educirati ljude o njoj. Naime, razvojem računala i interneta i meteorološke informacija postale su dostupnije svima, što je pak omogućilo da se još više ljudi zainteresira za meteorologiju, posebice vremensku prognozu. Na žalost, neki od njih, nedovoljno poznavajući fiziku atmosfere, dopuštaju si javno objavljivati kojekakve prognostičke izračune budećeg stanja atmosfere, čak i upozorenja na opasne vremenske pojave, bez da su za takve aktivnosti osposobljeni i ovlašteni.

I što je još žalosnije, mnogobrojni mediji takve objave uzimaju “zdravo za gotovo” te ih prenose kao da su ih napisali vrhunski stručnjaci, geofizičari – meteorolozi.

Stoga i čitateljstvo “Slobodne Bosne” molim, kao što sam nedavno zamolio i gledateljstvo emisije “Dobro jutro, Hrvatska” Prvog programa Hrvatske televizije, u kojoj sam također predočio ovu meteokarikaturu Nika Titanika, da kad prate objave na društvenim mrežama i medijskim portalima ne čitaju samo naslove, često senzacionalističke, nastale s ciljem što veće “klikanosti”, nego da čitaju i tekstove ispod naslova, te pogotovo neka pročitaju autore tih tekstova i izvore informacija na temelju kojih su napisani tekstovi i naslovi.

BEZ SENZACIONALIZMA, MOLIM

Meteorolozi HRT-a i Državnog hidrometeorološkog zavoda, s diplomama Prirodoslovno-matematičkih fakulteta i višegodišnjim iskustvom u praćenju i ostvarenju izračuna mnogobrojnih prognostičkih modela, ne služe se “bombastičnim” najavama, nego se trude dati pravodobne i što je moguće kvalitetnije i pouzdanije meteorološke informacije.”

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










A da ne čitamo objave samozvanih meteorologa – Zorana Vakulu, dipl. ing. fizike – geofizike s meteorologijom, koji je nedavno napunio 30 godina staža u meteorologiji i jedan je od najiskusnijih meteorologa koje možemo pratiti u medijskom prostoru ovog dijela Europe, pitali smo i za prognozu za zimu. Evo što je odgovorio:

“Premda bi mnogi željeli što je moguće detaljniju spoznaju vremena sljedećih tjedana i mjeseci, hoće li i kada snijeg, zahladnjenje i druge meteozanimljivosti, ono što može reći “ozbiljni” školovani meteorolog, koji je svjestan ograničenja u izračunavanju budućeg vremena, teoriji kaosa na djelu i drugim “sitnicama” koje prognozu znače je “samo” – većina dugoročnih vremenskih prognoza za srednju sezonsku/zimsku temperaturu zraka za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu te bližu okolicu daju povećanu vjerojatnost barem malog pozitivnog odstupanja od prosjeka. Za ukupnu sezonsku/zimsku količinu oborine nema znatnije vjerojatnosti odstupanja od prosjeka.

ZIMA U STUDENOM

Naravno, te spoznaje vjerojatno toplije zime ne znači da neće biti i hladnijih razdoblja i snijega. Uostalom, i sredinom rujna smo imali hladnoću kao rijetko kada u tom dijelu godine, ponegdje čak i rekordnu za sredinu rujna, a srednja mjesečna temperatura zraka na kraju je bila viša od prosječne! Kao i hladnijih razdoblja, sigurno je da ćemo u sljedećim mjesecima i osobito tijekom “zimskog” prosinca, siječnja i veljače imati i snijega, barem u gorju, te osobito u planinama, gdje je već padao. No, za detaljnije i pouzdanije prognoze valja još pričekati. I to ne samo za “zimske” mjesece, nego i za bliski nam studeni, koji nakon iznadprosječno toplog sljedećeg tjedna već daje nadu ljubiteljima hladnijeg vremena, pa i snijega. Hoće li se te nade ostvariti valja pratiti kratkoročnije prognoze, do sedam dana unaprijed, a one dugoročnije pratiti s oprezom – jer njihova vjerojatnost ostvarenja nije velika.

O tom smanjenju vjerojatnosti ostvarenja prognoze što je dan prognoze dalji od trenutka prognoziranja pokušao sam educirati i u HRT METEO – besplatnoj aplikaciji bez reklama za mobilne uređaje na android i ios platformama. Stoga u njoj prognoze za tekući i sutrašnji dan postoje za 55 mjesta u Hrvatskoj i još 44 u Europi, pri čemu i za Banja Luku, Tuzlu, Sarajevo i Mostar. Za sljedeća 3 dana postoje prognoze prevladavajućeg znaka vremena i vjetra, te najčešće najniže i najviše dnevne temperature zraka za 8 manjih hrvatskih područja, a za dodatna 2 dana samo za kopneni i primorski dio Hrvatske…”, rekao je za “Slobodnu Bosnu” Zoran Vakula, meteorolog HRT-a i već nekoliko godina popularizator meteorologije i putom meteokarikature, meteostripa i osobito putem meteoslikovnica.

Nedavno je u svojoj Nakladi Vakula objavio i “Dugastu” – sedmu slikovnicu o meteorologiji iz serije “Vremenaste priče”. Cilj im je educirati – približiti neke često spominjane meteorološke termine mladima, posebice djeci, kako bi kasnije bolje razumjela i imala koristi od meteoroloških informacija, posebice u ovo doba sve očitijih klimatskih promjena i globalnog zatopljenja. Tema “Dugaste” je duga – gdje, kada i kako nastaje ta svjetlosna pojava; kako je možemo vidjeti; zašto je nekada samo jedna, a nekada ih ima više i to svijetlijih od prve; zašto se ispod nje ne može protrčati…

Kao u svim dosadašnjih slikovnicama, koje je ove godine predstavio i na sarajevskom Sajmu knjiga – i u “Dugastoj” postoje, osim teksta i ilustracija, još i premetaljke, rebusi i ispunjaljka, kao i stranica za bojanje. Zanimljivo da je sve dosadašnje meteoslikovnice na engleski jezik prevela Novotravničanka Sandra Dujmušić, prevoditeljica s više od 30 godina iskustva. Objava “Rainbowy” u planu je sljedeće godine, otkrio nam je Zoran Vakula.

(M.I.)


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Broni se seli u G ligu

Broni se seli u G ligu

Danijel Pranjić više nije trener GOŠK-a

Danijel Pranjić više nije trener GOŠK-a