in

U opširnom izlaganju Tužilaštva izneseni detalji o aferi “Respiratori”

Slatka-Tajna.Eu

U Sudu Bosne i Hercegovine još uvijek traje ročište o određivanju pritvora Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću, a Tužilaštvo BiH je u svom izlaganju kazalo da za sve navode ima dokaze.

Premijer FBiH Fadil Novalić tereti se za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, primanje nagrade, pranje novca i krivotvorenje i uništenje službenih knjiga. Advokatica Fadila Novalića, Vasvija Vidović, kazala je da je premijer FBiH jednom imao kratki sastanak s Hodžićem i da su se nakon toga jednom čuli putem telefona. Vidović je istakla da ne postoje dokazi da je njen klijent zloupotrijebio položaj, piše Klix.ba.

Tužilaštvo je u opširnom izlaganju kazalo da je Fikret Hodžić Novaliću poslao dvije različite ponude koje je Novalić proslijedio Zavodu za javno zdravstvo FBiH, ali da dokumentacija o respiratorima koji su na kraju naručeni nije dostavljena na uvid Zavodu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prema navodima Tužilaštva, Novalić i Hodžić su bili u kontaktu mnogo prije nego što je dostavljena ponuda za nabavku respiratora. Navedeno je da je ovakvim ponašanjem budžet oštećen za više od 10,5 miliona KM, ali da niko osim osumnjičenih ne zna koliko novca je ostalo nakon što su respiratori nabavljeni. Tužioci su kazali da je Hodžić pokušao pronaći što jefitnije respiratore kako bi više novca ostalo.

Iz Tužilaštva su kazali da je dan prije sklapanja ugovora uposlenik Vlade FBiH došao u prostorije Federalne uprave civilne zaštite s odlukom koju je Solak potpisao, a to je bila odluka o nabavci respiratora.

Više detalja o o slučaju bit će poznato nakon završetka ročišta.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Park Zrinjevac – nema se tu što puno reći, samo gledati / Bljesak.info

ESAD PLAVI U DOBA PANDEMIJE: Pjevači poput Seke Aleksić i treba da osjete krizu