in

Dezinfekcija umnog bespuća

Slatka-Tajna.Eu

S ciljem unapređenja čistoće ruku, pristupite implementaciji dezinfekcije. U tom maniru, zakomplikovan je i pristup i ovoj kriznoj situaciji. Strah od širenja zaraznog virusa postao je tek jedan od strahova vanredne situacije, čijim je kreiranjem nivelisan.

Šta je najgore što se moglo desiti kada države nisu mogle širenje zaraznog virusa svatiti kao vanrednu situaciju, već kao povod za vanrednu situaciju koju mogu da kreiraju? Stav da država može brinuti o stanovništvu bolje od njega samog u ovoj situaciji, makar naoružanom vojskom i policijom s cijevima dometa do 400 metara? Da vas država može zatvoriti u karantin s onima s kojima ste doputovali iz susjedne zemlje a da niko nije testiran? Da vam država može onemogućiti neplaćeni boravak ili odlazak bez pozivnog pisma ako niste rezident ili dolazite iz druge države? Da vam država u dva različita eniteta prodaje testove s dvije različite cijene? Da vam država uskrati mogućnost da boravite izvan privatnog prostora više od osamdeset sati u kontinuitetu?

To su sve posljedice vanredne situacije, dizajnirane i kreirane u odnosu na širenje zaraznog virusa. Rezultati odnosa prema kriznoj situaciji u kojoj je vlada, uz stručni nadzor nad medicinskim tretmanom zaraženih, imenovala još i stručni nadzor nad vanrednom situacijom. Za jedne, to je bila otvorena poruka građankama i građanima da oni nisu dovoljno stručni da mogu biti nadležni za prevenciju širenja zaraznog virusa. Za druge, to je bila sublimirana poruka stanovništvu da se o državi u vanrednoj situaciji brine vlast, a to nije stanovništvo. Za treće, to bio tek jasan stav da, uz odgovor na prvenstveni izazov pred javnom bezbjednosti, treba biti spreman na sve što vreba od nevidljivog neprijatelja i njegovih jataka. I svih koji su okuraženi da izvuku neku korist od vanredne situacije na kriminalan ili nezakonit način.

Čuvari događaja

Do svega toga nije dovelo širenje zaraznog virusa, nego reakcija na širenje zaraznog virusa i stoga je jasno da je jedan od ključnih aktera vanredne upravo realna situacija. A to je geto u kojem žive građanke i građani bivših jugoslovenskih republika, u permanentnoj samoizolaciji različitih društvenih grupa. Šta je onda zadesilo vanrednu situaciju, kao reakciju na širenje zaraznog virusa? Upravo getoizirana svijest, ona samoizolacija društva koja je evidentna na trafikama, u izboru štampe, na policama, u marketima i ugostiteljskim objektima.

Za jedne, ta svijest je razvijena na osnovu teške tržišne pozicije centralnoevropskih i zapadnobalkanskih država u tranziciji ka demokratskim društvima. Za druge, ta svijest razvijena je na osnovu materijalnih uslova mogućnosti i korištenja sredstava za produkciju. Za treće, ta svijest razvijena je na osnovu autoritarnih, stabilokratskih političkih paradigmi koje treba da uspostave saglasje o jedinstvu svih političkih subjekata, barem u tome da se neistomišljenicima odrekne – ako ne pravo i sloboda – onda barem reputacija takoreći mišljenika. Za četvrte, rezultati ukazuju na zakonitosti razvijanja slučaja građenog na postgenocidnom iskustvu koje je definisalo klimu političkog i društvenog komuniciranja.

Eho nepomičnosti

Ne govorim sad o onom obliku samoizolacije društva koji je vidljiv na trafikama, u izboru štampe, u marketima u izboru robe, u izboru usluga, proizvoda, itd; već o onom obliku sputavanja društva u umni, misaoni, intelektualni karantin vlastite učahurenosti, ili u sigurne zone dezinfikovanih, prečišćenih, sterilnih prostora razvoja misli. A to nije samo papir, kao što nisu samo ni kulturne institucije i ustanove….Za Vladana Vukosavljevića, ministra kulture i informisanja u vladi Srbije, situacija je toliko ozbiljna da zahtijeva apsolutnu dezinfekciju javnog prostora od riječi i misli neistomišljenika, blago otkrivanje zavjese ispred bespuća povijesne zbilje.

I eto odmah problema pred kojim se našla šira javnost: to nije samo činjenica da ministar Vukosavljević piše demantije duže od izvorno objavljenih tekstova koji se kasnije klasifikuju kao polemika. U maniru: Ne plaćam ja vas, nego vi mene, zato pazite dobro gdje čitam ono što pišete, a gdje vas i kako demantujem. No, pitanje je šta Vukosavljević želi. Da pošalje poruku kako za razvoj događaja u Srbiji ne može učiniti ništa više od pi**anja po Basari, Sejdinoviću i Pančiću?

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Istina, možemo reći da je razlog ministrove polemike gnjev. I da to ne bi ispao gnjev gazde lokala koji u 5:30 ujutro, nakon šesnaestočasovnog pripremanja i raspremanja svadbe, upada kuvaru s riječima „ĐE JE MESO OD SINOĆ“, a da ne bi bilo da je u pitanju gnjev kuvara koji na to sve baca krpu na fritezu, ne možemo ne primijetiti da je Vukosavljevića u takvu situaciju dovela upravo vlada koja ga je imenovala.

Mi protiv nas, vi protiv sebe

Ipak, prvenstveni razlog zbog koje postoji takva situacije je getoizirana svijest, društvo u permanentnoj samoizolaciji, promocija statusa homogenih zajednica u homogenom okruženju. Ista ona situacija koja je pružila priliku Vučiću da, cenzurom informacija o provođenju isplaniranog i pripremljenog genocida, kreira politički diskurs karijere koja će mu omogućiti da primijeni znanja i vještine stečene u genocidnom iskustvu. Samo zbog one ciljne publike koja može da ga prihvati kao oca nacije, vjerujući da – ako on nije podstrekavao na genocid, onda nije ni Srbija. Samo zbog one ciljne publike koja vjeruje da će režim koji je Vučić uspostavio, a to je odnos prema postgenocidnom iskustvu, iznjedriti nekog ko će na istoj političkoj doktrini uraditi nešto bolje za Srbiju.

To je situacija koja je u Srbiji zatekla ne samo njene građane i građanke, nego čak i širenje zaraznog virusa Covid 19, onemogućujući mu da se širi masovnije nego što možemo da pretpostavimo. Otud je lako od javnog prostora učiniti prostor za komunikaciju većeg ili manjeg broja užih ili širih grupa ljudi, ali ekskluzivnih grupa, uključujući i interesne zajednice koje definišu izgled, upotrebu i funkciju prostora koji mogu da koriste. Situacija usljed koje gomila satima demonstrira pred skupštinom, provali u zgradu i onda zaključi: Nismo mi ti koji treba da održe sjednicu….

I zato daj karantin i daj samoizolaciju, makar da ne razmišljamo u kakvom smo getu i zbog čega.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

LJESTVICU NAJBOGATIJIH PREDVODE TEHNOLOŠKI DIVOVI: Jeff Bezos prva osoba ‘teška’ preko 200 milijardi dolara

Nema otkazivanja – NBA se nastavlja