Categories: Biznis

Federacija BiH korak bliže do elektronskog registra socijalnih usluga

Prema sporazumu između Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) i Ministarstva rada i socijalne politike FBiH o provedbi novog USAID-ovog projekta E-uprava, javne bi usluge trebale postati transparentnije i omogućiti građanima lakši pristup pomoći.

Direktorica misije USAID/BiH, Nancy Eslick, i ministar rada i socijalne politike FBiH, Vesko Drljača, potpisali su Memorandum o razumijevanju kojim će se nadograditi elektronski registar naknada i korisnika socijalnih usluga u FBiH. Rezultat će biti veća transparentnost i integritet javnih usluga, brži i efikasniji procesi za vladu i građane te sigurna razmjena informacija među institucijama na svim nivoima vlasti.

USAID će pružiti organizacionu i finansijsku podršku modernizaciji uprave, od optimizacie procesa i nadogradnje postojećih IT sistema do nabavke i isporuku potrebnih hardverskih i softverskih licenci. Da bi se osiguralo pravilno funkcioniranje sistema, USAID će također obezbijediti obuku o njegovom korištenju, održavanju, naknadnim promjenama i poboljšanju njegovih funkcionalnosti za korisnike i administratore elektroničkog registra socijalne pomoći.

“BiH mora modernizirati svoju upravu i učiniti ju funkcionalnijom kako bi podržala snažnije poslovno okruženje i poboljšala život građana”, rekla je Nancy Eslick i dodala kako se ovim “FBiH obavezala poboljšati kvalitetu života za sve građane u FBiH, a USAID-ov projekat E-uprava sa zadovoljstvom pomaže takav proces.”

Elektronski sistem će centralizirati obavezna identifikaciona dokumenta, podatke o prihodu i imovini domaćinstava, troškovima i socijalnim i zdravstvenim potrebama, te bi se potrebe podnosioca zahtjeva mogle utvrditi mnogo brže. Također će efikasnije pružati usluge građanima i smanjit administrativno opterećenje uzrokovano sadašnjim dugotrajnim i greškama sklonim prikupljanju paprinatih dokumenata.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Ministar Drljača je naglasio da će prva aktivnost u okviru ovog Memoranduma biti prikupljanje informacija od postojećih IT sistema potrebnih za postizanje sveobuhvatnog elektronskog registra socijalne pomoći.

“Nova nadogradnja elektronskog registra pružit će tačne informacije o trenutnom stanju socijalne zaštite u FBiH. Ovo otvara mogućnosti za poboljšanje zakonodavnog okvira i usklađivanje mjera socijalne zaštite u FBiH. Novi sistem će također poboljšati postojeće i omogućiti razvoj novih segmenata socijalne zaštite,”naglasio je Drljača.

Redakcija

Recent Posts

Sahranjen legendarni Toto Skilaći (VIDEO)

Hiljade ljudi prisustvovalo je u petak u Palermu sahrani legendarnog italijanskog fudbalera Salvatorea Tota Skilaćija,…

19 minuta ago

Evropska komisija potvrdila da je dobila dokument iz BiH za sredstva iz EU Plana rasta

Evropska komisija je 18. septembra potvrdila da je primila dokument iz Bosne i Hercegovine (BiH)…

25 minuta ago

Nekoliko je razloga zašto treba da jedemo kestenje

Već smo ušli u kišoviti period godine, kada bismo samo da se šćućurimo pod ćebe,…

47 minuta ago

Mudrik traži novi klub?

Mihajlo Mudrik ponovo ove sezone nema minutažu kakvu bi želio, pa će, po svemu sudeći,…

2 sata ago

Fitch povećao kreditni rejting Hrvatske na A- sa stabilnim izgledima

Fitch RatingsFoto: lev radin / ShutterstockNakon što je agencija Standard and Poor's prošlog tjedna podignula…

2 sata ago

Gundogan o povratku: Zvao sam Pepa lično

Ilkaj Gundogan vratio se u Mančester siti poslije godinu dana provedenih u Barseloni, a u…

4 sata ago