in

U Kanberi položen vijenac u znak sjećanja na žrtve genocida, planirana i komemoracija

Slatka-Tajna.Eu

Godišnjica genocida u Srebrenici bit će obilježena i u Australiji.

Ispred Ambasade Bosne i Hercegovine u Kamberi položeno je cvijeće u znak sjećanja na žrtve genocida, a zastava je spuštena na pola koplja. U 11 sati planirana je i komemoracija te obraćanje zvanica i svjedoka genocida.

U neizvjesnosti i otežanim okolnostima u kojima se trenutno nalazi Novi Južni Vels usljed povećanog broja slučajeva oboljelih od koronavirusa i pooštravanja restriktivnih mjera kretanja, Organizacioni odbor za pripremanje komemorativnog programa u svrhu obilježavanja strašnog zločina počinjenog u Srebrenici nije posustao u namjeri da oda počast nevinim žrtvama genocida nad bošnjačkim narodom.

Odbor je sačinjen od velikog broja bosanskohercegovačkih organizacija i uglednih pojedinaca, a pokrenuo da je počasni konzula Amir Šahinović.

“11. jul 1995. godine je dan koji svi Bosanci i Hercegovci, ma gdje bili, doživljavaju kao ličnu tragediju, pa i u ovom dijelu svijeta”, naveli su iz Odbora.

Naime, oni su, u nemogućnosti prisustva, organizovali polaganje vijenca ispred zgrade Ambasade Bosne i Hercegovine u Canberri, u ime svih Bosanaca i Hercegovaca Australije.

“Na isti dan, dan žalosti, bit će istaknuta obilježja, koja upućuju da se neće i ne smije nikada zaboraviti genocid i strašni zločin, koji se dogodio u Srebrenici, na zgradi Bosanskog kulturnog centra u Sidneju. Uz sve to, Organizacioni odbor trenutno dogovora buduće aktivnosti, poput mogućnosti sakupljanja novčanih sredstava da bi se i na taj način pomoglo djeci i majkama Srebrenice”. rekao je Odbor.

Ispred Ambasade Bosne i Hercegovine u Kanberi održava se i komemorativni skup na koji su pozvani zvaničnici iz političkih, religijskih i socijalnih sfera života u Australiji, a i šira bh. zajednica u Australiji.

Polaznici Bosanske etničke škole će se u oficijelnom dijelu programa koji počinje u 11 sati predstaviti recitacijama i monolozima, uz izvanredni ženski hor “Modra rijeka”, dok će svjedoci strašnih zločina tog jula 1995. u Srebrenici podijeliti svoju priču s prisutnima, a skupu će se obratiti, također, ugledna vjerska i politička lica.

Koordinatori programa su magistrice Maida Kulić Vugdalić i Dzenita Čengić Karup.










Report

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Svi moji Prekidi (NOVI LINK)

Ovih devet loših navika mogu vam znatno skratiti život vijek