in

Od ponedjeljka strože mjere na cijelom Jadranu

Slatka-Tajna.Eu

Arhivska fotografija

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

U Hrvatskoj i dalje raste broj zaraženih koronavirusom. Jučer je bilo 176 novih slučajeva. Dobra je vijest da nema novih smrtnih slučajeva. Udio pozitivnih među testiranima manji je od 4 posto. U ponedjeljak na cijelom Jadranu na snagu stupaju nove – strože mjere.

Strože mjere na Jadranu od ponedjeljka

One podrazumijevaju, kako je ministar Davor Božinović rekao jučer na konferenciji Stožera – zabranu održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 50 osoba na jednom mjestu, osim ako se radi o javnom događanju ili okupljanju na kojem sudjeluju samo osobe s EU digitalnom COVID potvrdom i neće sudjelovati više od 1000 osoba, a za isto su i nadležni Stožer civilne zaštite lokalne samouprave i nadležni županijski stožer dali suglasnost.

“Vrlo vjerojatno” treća doza

Nacionalni stožer donio je i odluku o produljenju valjanosti COVID potvrda na 270 dana. To se odnosi i na nove i na već izdane potvrde. Sve se više govori i o mogućnosti cijepljenja trećom dozom.

– Vrlo je vjerojatno da će biti ta treća doza. Možda i ranije za one koji su imunokompromitirani ili uzimaju lijekove koji djeluju na imunost, rekao je Krunoslav Capak.

Potpore ovisno o procijepljenosti

Zavod za zapošljavanje objavio je da će prijave za dobivanje potpora za očuvanje radnih mjesta za srpanj, zaprimati od 26. srpnja do 25. kolovoza. Mjerama će se moći koristiti poslodavci iz sektora – prijevoza, ugostiteljstva, industrije događaja i kreativne industrije, zatim putničke agencije te poslodavci s područja pogođenih potresom. Bit će to prvi mjesec u kojem će se potpore isplaćivati ovisno o procijepljenosti. Tvrtke sa 70 i više posto cijepljenih moći će dobiti potpore za sve zaposlenike, dok će ih one s manje cijepljenih dobivati razmjerno postotku cijepljenih osoba.

Španjolska korak do skupine nacija s najviše cijepljenih na svijetu

Španjolska, koja je na početku pandemije bila među zemljama s najviše zaraženih koronavirusom, korak je do skupine nacija s najviše cijepljenih na svijetu. Ondje su potpuno cijepljeni gotovo svi stariji od 80, a više od 90 posto starijih od 40 godina primilo je najmanje jednu dozu cjepiva. U Madridu građani cijepljenje svakodnevno u redu čekaju satima. Za razliku od njih, druge zemlje pokušavaju različitim mjerama potaknuti ljude na cijepljenje, od isplata novca do naredbi ili zabrana posjećivanja lokala bez dokaza o cijepljenju.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Delta-varijanta dominira u većem dijelu Europe

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti te Svjetska zdravstvena organizacija objavili su da zaraznija, delta-varijanta koronavirusa dominira u većem dijelu Europe, a sljedećih će mjeseci postati i dominantna varijanta u svijetu. I broj potvrđenih slučajeva zaraze porastao je u Europi u svakom od posljednja četiri tjedna; posebno je porast brz među mlađim ljudima.

“Povratak normalnom životu teško prije kraja 2022.”

Povratak normalnom životu teško da će se dogoditi prije kraja iduće ili čak 2023., smatra savjetnik francuske vlade Jean-francois Delfraissy. Razlog je slaba procijepljenost u velikom dijelu svijeta. Upozorava da ne treba slijediti Veliku Britaniju, koja je ukinula gotovo sve mjere, jer ona ima znatno veći postotak cijepljenog stanovništva nego Francuska.

Cjepivo za djecu i adolescente

Prema preporuci Europske agencije za lijekove, i cjepivo američkog proizvođača Moderne protiv COVID-a može se ubrizgati djeci i adolescentima u dobi od 12 i više godina. Nakon što i Europska komisija da zeleno svjetlo, to će – poslije Pfizerova – biti drugo cjepivo koje će moći primiti mladi u zemljama EU-a. Američke vlasti još važu hoće li odobriti cjepivo za osobe u dobi od 12 do 17 godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

SUBOTIĆKA VRIJEĐALA KORAĆEVU: “Navikla si da budeš iznad ili ispod – zavisi koliko se plati!”

Nives Celzijus bez fotošopa: Noge pune celulita, grudi vise do pupka