Categories: Novosti

U nedjelju još toplije, uz južinu, ali ponegdje i nestabilno

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: HRT / HRT

Slijedi daljnje zatopljenje, i to čak toliko da su stručnjaci DHMZ-a objavili upozorenje za novi toplinski val koji može djelovati na zdravlje. Pritom će osim diljem Hrvatske sunčanih sati – i to mnogobrojnijih u južnijim krajevima – u sjevernijima biti i povremeno više oblaka iz kojih mjestimice i kratkotrajne kiše, pa i u obliku pljuskova, koje može pratiti i grmljavina – rjeđe u nedjelju i ponedjeljak, a vjerojatno najčešće u utorak. Ne smije se isključiti ni lokalna mogućnost tuče.

Osim vrućine i sparine, nekima bi mogla smetati i prevladavajuća južina, izraženija na Jadranu, na kojem će u nedjelju poslijepodne i tijekom ponedjeljka puhati često jako jugo, ponegdje i vrlo jako, na udare i olujno.

Zbog svega toga je Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a na kraju emisije “Vrijeme” na HTV1 od 20 sati dodatno upozorila: “Ponovno nam slijede vrući, mnogima i sparni te teško podnošljivi dani, posebice vjerojatno našim bakama i djedovima, koji u nedjelju po prvi put obilježavaju svoj Svjetski dan. Ne zaboravite na njih tijekom još jednog ovogodišnjeg toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje. Ne zanemarujte ga i pridržavajte se savjeta liječnika!”

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih i:

U nedjelju još toplije, ali i nestabilnije

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: “U nedjelju u Slavoniji, Baranji i Srijemu jutro većinom sunčano, a od sredine dana lokalno će biti jačeg razvoja oblaka te pljuskova, uglavnom u zapadnim predjelima. Vjetar slab do umjeren jugoistočni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 17 do 20 °C, najviša dnevna oko 33 °C.

Podjednaki vremenski uvjeti i u središnjoj Hrvatskoj – jutro djelomice sunčano, a popodne oblačnije, lokalno uz izraženije pljuskove, moguće praćene obilnijom kišom, pojačanim vjetrom te grmljavinom. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni.

Na zapadu Hrvatske još vjetrovitije, u gorju mjestimice uz jake udare južnog i jugozapadnog vjetra, a na sjevernom Jadranu će zapuhati umjereno i jako jugo. Bit će djelomice sunčano, ali uz prolazno više oblaka mala je vjerojatnost za pokoji pljusak u unutrašnjosti Istre te u Gorskom kotaru. Jutarnja temperatura zraka između 16 i 18 °C u unutrašnjosti, te od 20 do 24 °C na obali i otocima. Najviša dnevna od 30 u gorju do 32 °C na Jadranu.

I u Dalmaciji će biti djelomice sunčano, te još toplije. Puhat će umjereno do jako jugo. Najniža temperatura zraka oko 23 °C, u unutrašnjosti između 16 i 20 °C, a najviša od 32 do 35 °C.

I na najsunčanijem jugu Hrvatske podjednako vruće, uz većinom umjereno jugo i more malo do umjereno valovito.”

Slijedi novi toplinski val

Početkom radnog tjedna u unutrašnjosti će se nastaviti djelomice sunčano vrijeme, ali će temperatura zraka još malo porasti. Neće biti sasvim stabilno, no lokalni su pljuskovi praćeni grmljavinom, najvjerojatnije u utorak. Od srijede sunčanije te i dalje vruće, ali uz ipak malo nižu temperaturu nego u ponedjeljak i utorak.

I na Jadranu će od ponedjeljka, unatoč oblacima, vrućina još malo pojačati pa raste i opasnost od toplinskog vala. Od utorka će prevladavati sunčano, samo će na sjeveru povremeno biti više oblaka, a moguć je i pokoji pljusak, uglavnom u Istri. Umjereno i jako jugo u utorak će oslabjeti pa će dnevnu vrućinu malo ublažiti maestral.”,  prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska – za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Alimpijević i Bešiktaš oduvali Ulm

Ulm je, kao i u nekoliko prethodnih sezona, oformio mladu ekipu za borbu na dva…

16 minuta ago

EU sankcionirao tri iranske zrakoplovne kompanije

EU sankcionirao tri iranske zrakoplovne kompanijeFoto: Ilustracija / ShutterstockEuropska unija sankcionirala je tri iranske zrakoplovne…

20 minuta ago

Evroliga suspendovala Tarika Biberovića i Elajdžu Brajanta

Košarkaš Fenerbahčea Tarik Biberović i Elajdža Brajant iz Efesa suspendovani su na po jednu utakmicu…

2 sata ago

Australija pozvala građane da napuste Izrael dok još ima letova

Milijuni Izraelaca požurili su u skloništa kada su se sirene za zračnu opasnost oglasile diljem…

2 sata ago

Mađari golovima Soboslaja nanijeli novi poraz “zmajevima”

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine zabilježila je večeras novi poraz, te ostala bez pobjede i…

4 sata ago