Categories: Novosti

U utorak promjenjivo, južina, razmjerno toplo, ponegdje i malo kiše

Krunoslav Mikec

Foto: HTV / HRT

“U ponedjeljak je zapuhao jugozapadni vjetar, na Jadranu i jugo, koji će u utorak biti još jači, uz promjenjivo oblačno vrijeme te povremenu kišu uglavnom na sjevernom Jadranu i u gorju, a u srijedu u većini krajeva treba računati na kišu. Uz zahladnjenje će kiša prelaziti u snijeg, ponajprije u gorju.

U četvrtak postupni prestanak oborine, na Jadranu i bura, ponegdje jaka, uglavnom na sjevernom dijelu i s olujnim udarima.

U petak sunčanije, ali i zamjetno hladnije, i dalje uz buru, vjerojatno najjaču podno Velebita.

U dane vikenda opet više oblaka, mjestimice na kopnu uz mogućnost za snijeg, a na Jadranu kišu, osobito na jugu.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

U utorak promjenjivo, južina, razmjerno toplo, ponegdje i malo kiše

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: “U utorak u istočnoj Hrvatskoj djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom, ujutro mjestimice u Posavini i maglom. Pritom relativno vjetrovito uz jugozapadnjak. Temperatura zraka nakon jutarnjih 0 do 5 °C porast će do vrijednosti između 13 i 15 °C.

Podjednaka – za siječanj razmjerno visoka temperatura – i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će također puhati jugozapadni vjetar koji mjestimice na udare može biti jak, poglavito u Hrvatskom zagorju, Međimurju i Podravini. Uz to, dosta oblaka, ali u većini područja sa sunčanim razdobljima.

Na sjevernom Jadranu te u Lici i Gorskom kotaru utorak će biti uglavnom oblačan, ponegdje s kišom. Jugozapadni vjetar u gorju će imati jake udare, posebno u najvišim predjelima. Na moru će puhati umjereno, mjestimice i jako jugo te južni vjetar. Osim oblaka i vjetra, dan će i ovom dijelu naše domovine obilježiti iznadprosječna toplina.

Relativno toplo i u većem dijelu Dalmacije – najviša dnevna temperatura od 11 do 16 °C. Puhat će jugo koje će ponegdje potkraj dana biti i jako. Uz to, promjenjivo oblačno, mjestimice uz mogućnost za malo kiše.

Poneka je kap kiše lokalno moguća i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će biti umjereno do pretežno oblačno, uz jačanje juga. Tetemperatura će porasti do oko 15 °C.”

U nastavku tjedna promjenjivo

U srijedu nakon južine i topline stiže kiša, a uz pad temperature i okretanje vjetra na sjeverni, na kopnu će ponegdje biti susnježice i snijega, ne samo u gorju, nego i u dijelu središnje Hrvatske. U četvrtak prestanak oborine te razvedravanje, a u petak većinom sunčano i zamjetno hladnije.

Na Jadranu u prvom dijelu srijede još jugo uz kišu, većinom na sjevernom dijelu, potkraj dana i prema jugu. Jugo će okrenuti na buru koja će od četvrtka podno Velebita biti na udare jaka i olujna. Pritom na kišu  treba računati jou četvrtakš uglavnom u Dalmaciji.”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Sahranjen legendarni Toto Skilaći (VIDEO)

Hiljade ljudi prisustvovalo je u petak u Palermu sahrani legendarnog italijanskog fudbalera Salvatorea Tota Skilaćija,…

23 minute ago

Evropska komisija potvrdila da je dobila dokument iz BiH za sredstva iz EU Plana rasta

Evropska komisija je 18. septembra potvrdila da je primila dokument iz Bosne i Hercegovine (BiH)…

29 minuta ago

Nekoliko je razloga zašto treba da jedemo kestenje

Već smo ušli u kišoviti period godine, kada bismo samo da se šćućurimo pod ćebe,…

51 minuta ago

Mudrik traži novi klub?

Mihajlo Mudrik ponovo ove sezone nema minutažu kakvu bi želio, pa će, po svemu sudeći,…

2 sata ago

Fitch povećao kreditni rejting Hrvatske na A- sa stabilnim izgledima

Fitch RatingsFoto: lev radin / ShutterstockNakon što je agencija Standard and Poor's prošlog tjedna podignula…

3 sata ago

Gundogan o povratku: Zvao sam Pepa lično

Ilkaj Gundogan vratio se u Mančester siti poslije godinu dana provedenih u Barseloni, a u…

4 sata ago