Categories: Novosti

Nedjelja ujutro hladnija pa sunčanija od subote, ali posvuda ne i suha

Tomislav Kozarić

Foto: HTV / HRT

“U nedjelju u većini krajeva prolazno više sunčana vremena, osim na jugu, gdje lokalno može pasti malo kiše.

U novome tjednu ponovno promjenjivo vrijeme, osobito do srijede. Oborina će vjerojatno najčešća biti u utorak, kada ponegdje može biti i obilnija, uz grmljavinu, posebice na Jadranu i područjima uz njega.

Od srijede do petka pak uglavnom suho, te još toplije, uz jugozapadni vjetar, na Jadranu dominantno jugo”, sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije “Vrijeme” nakon “Dnevnika” prisjetio se i nedjeljnog Svjetskog dana radija te dodatno komentirao i promovirao:

“Još detaljniju i pouzdaniju prognozu ne samo stabilnije nedjelje, nego i ponovno promjenjivog i toplijeg sljedećeg tjedna možete saznati već u nedjelju ujutro – na Svjetski dan radija. Naravno, najprije na mnogobrojnim nacionalnim i regionalnim postajama Hrvatskog radija.”

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa – prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nedjelja ujutro hladnija pa sunčanija od subote, ali posvuda ne i suha

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: “U prvom dijelu nedjelje u Slavoniji, Baranji i Srijemu promjenjiva naoblaka, a lokalno su moguće i slabe oborine. Poslijepodne sunčanije uz većinom slab vjetar i najvišu temperaturu od 6 do 9 °C.

U središnjoj Hrvatskoj sunčano, u početku ponegdje i umjerenu noblaku te slab vjetar. Ujutro mraz, najniža temperartura od -5 do -1 °C, a najviša dnevna temperatura između 6 i 8 °C.

Pretežno sunčano i na zapadu zemlje, u gorju ponegdje uz više oblaka, osobito u noći i ujutro u Gorskome kotaru i sjevernoj Lici. Vjetar slab, a na sjevernom Jadranu će umjerena bura, u početku podno Velebita još s jakim udarima, sasvim oslabjeti. More u smirivanju. Najviša dnevna temperatura od 6 u gorju do 13 °C na obali, a najniža u gorju i oko -6 °C.

Nedjelja će u Dalmaciji biti djelomice sunčana, a poslijepodne i vedrija. U prvom dijelu dana, uz promjenjivu naoblaku, lokalno može pasti malo kiše. Slaba do umjerena bura poslijepodne će okrenuti na zapadnjak i sjeverozapadnjak. More malo do umjereno valovito. Najviša dnevna temperatura od 10 °C u Zagori do 15 °C na otocima.

Na jugu Hrvatske najviše oblaka i najveća vjerojatnost za mjestimice malo kiše. No bit će i sunčanih razdoblja, uglavnom poslijepodne. Bura će također sasvim oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak, pogotovo na otvorenome. Umjereno valovito more u smirivanju. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 8 °C.”

U novome tjednu promjenjivo

Novi tjedan u unutrašnjosti donosi i nove oblake. I dok će na zapadu prevladavati oblačno, u središnjim i istočnim krajevima bit će i sunčanih razdoblja. Kiša najčešće u gorju, u ponedjeljak moguće i uz malo snijega, a posvuda će je biti u drugom dijelu utorka. U srijedu ubrzo prestanak kiše. Vjetar slab i umjeren jugozapadni i južni, temperatura viša.

U danima koji slijede na Jadranu umjereno i pretežno oblačno, povremeno s kišom, u utorak i gmljavinom te ponegdje izraženijom oborinom. U srijedu prestanak oborine i smanjenje naoblake. Zapuhat će umjereno i jako jugo, koje će u srijedu oslabjeti i prolazno okrenuti na sjeverozapadnjak. Temperatura od utorka u porastu.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju “Istrage prometnih nesreća“, a i agrometeorološka prognoza, koju za “Plodove zemlje” priprema Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
– za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa – za 44 europska grada i

Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!

Redakcija

Recent Posts

Olimpijka o kojoj je brujao Pariz pokreće OnlyFans

Jedna od najatraktivnijih sportistkinja Luana Alonso (20) koja je na predhodnim Olimpijskim igrama u Parizu…

22 minute ago

Nakon RS i Bošnjaci proglasili Schmidta neprijateljem

Christian Schmidt Foto: Armin Durgut / PixsellVisoki predstavnik za BiH Christian Schmidt u utorak je…

26 minuta ago

Zvezda sa Lazićem i Teodosićem ruši Fener

Košarkaši Crvene zvezde večeras u Istanbulu igraju utakmicu 3.kola Evrolige sa Fenerbahčeom.

2 sata ago

VANDALIZAM U RS-u: Uništeni znakovi sa imenima naselja u Kravici

[{"img":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/bez_naslova_5.jpg","full":"\/img\/vijesti\/2024\/10\/bez_naslova_5.jpg","caption":"","bg":"726b41"}] Kravica – mjesto koje nosi bolnu povijest, gdje je 1995. godine ubijeno 1.313 Bošnjaka,…

2 sata ago

Poluvrijeme u Zenici: Mađari zasluženo vode

Završeno je prvo poluvrijeme utakmice četvrtog kola UEFA Lige nacija između fudbalskih reprezentacija Bosne i…

4 sata ago