in

Omikron za starije i necijepljene nije blaži soj

Slatka-Tajna.Eu

Arhivska fotografija

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježeno je 3613 novih slučajeva zaraze koronavirusom, PCR testom potvrđeno je 2730 novozaraženih, a brzim antigenskim još 883. Na bolničkom liječenju je 2115 pacijenata, od kojih 158 na respiratoru. Preminulo je 49 osoba. 

Dnevni broj novozaraženih i dalje je u padu.

– Danas, kako je nedjelja, ta brojka je manja, negdje oko 150 novohospitaliziranih. Međutim, trebamo i dalje pratiti situaciju, jer očekujemo – s obzirom na to da smo imali prije dva tjedna onako veliki broj novooboljelih – da treba proći ipak sedam do deset dana da bismo imali brojke hospitalizacija, da vidimo posljedice onog velikog broja novooboljelih –  komentirala je za HTV epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Diana Mayer.

Pavičić Ivelja: Omikron za starije i necijepljene nije blaži soj

Među bolesnicima i dalje dominiraju necijepljeni. Jedina razlika, u odnosu na prethodne valove, je činjenica da je sada to populacija s više kroničnih bolesti. Iako je omikron, po svemu sudeći, blaži soj virusa, za starije i necijepljene to jednostavno nije tako, izjavila je Mirela Pavičić Ivelja, zamjenica predstojnika Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Podaci županijskih stožera o novozaraženima u posljednja 24 sata:

Krapinsko-zagorska županija – 120
Sisačko-moslavačka županija – 59
Splitsko-dalmatinska županija – 363
Primorsko-goranska županija – 257
Varaždinska županija – 122 
Koprivničko-križevačka županija – 47
Osječko-baranjska županija – 156
Bjelovarsko-bilogorska županija – 87
Požeško-slavonska županija – 65
Virovitičko-podravska županija – 4 
Međimurska županija – 209 
Vukovarsko-srijemska županija – 48  
Zagrebačka županija – 415 
Šibensko-kninska županija – 20 
Dubrovačko-neretvanska županija – 152
Istarska županija – 19
Karlovačka županija – 68
Zadarska županija – 156
Grad Zagreb
– 736

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Brzi antigenski testovi u većini škola u petak su podijeljeni učenicima ili roditeljima. Sutra počinje samotestiranje prije polaska u školu koje, podsjetimo, nije obvezno, nego dobrovoljno. Cilj je ukidanje samoizolacije. Roditelji koji nisu htjeli preuzeti testove potpisali su poseban formular.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je dodatak Preporukama za postupanje s oboljelima, odnosno prekid karantene, a odnosi se na školarce. Prema izmjenama, učenici koji sudjeluju u redovitom samotestiranju oslobođeni su karantene u slučaju kontakta s osobom pozitivnom na koronavirus neovisno o cijepnom statusu i o tome jesu li preboljeli COVID ili nisu. Preporuke možete pročitati ovdje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Zavedite okusom ljubavi: Čokoladne strasti

Skijaš sa Jamajke na cilj stigao posljednji ali je sretan