in

U Kanadi završena blokada; Iz Pariza prosvjednici krenuli u Bruxelles

Slatka-Tajna.Eu

Završena blokada mosta u Kanadi / Prosvjednici u Parizu

Foto: Clement Lanot/Carlos Osorio/Chris Helgren / REUTERS

Most Ambassador bit će ponovno otvoren nakon što je policija rastjerala prosvjednike protiv COVID-mjera koji već šest dana blokiraju promet na mostu, objavio je visoki američki dužnosnik. Kanadska je policija, na temelju sudskog naloga od petka, u nedjelju privela nekoliko osoba, rastjerala prosvjednike i uklonila vozila koja su blokirala promet na mostu Ambassador u gradu Windsor pokrajine Ontario. U Parizu su sudionici tzv. “Konvoja slobode” napustili grad i krenuli prema Bruxellesu, gdje planiraju doći sutra. 

Kanadske vlasti planiraju danas ponovno otvoriti most Ambassador nakon što izvrše sve potrebne sigurnosne provjere, rekla je u priopćenju savjetnica Bijele kuće za domovinsku sigurnost Liz Sherwood-Randall, prenosi Reuters.

Windsorska policija objavila je da je nekoliko osoba uhićeno, no nije navela koliko točno, te da su zaplijenjena vozila koja su korištena u prosvjedu.

U nedjelju je policija pojačala svoje snage s više od 50 vozila, uključujući autobuse i blindirane automobile, a broj prosvjednika smanjen je na oko 45 dok ih je u subotu bilo oko 100.

Windsorska policija objavila je na Twitteru da vrijedi pravilo nulte tolerancije na nezakonite aktivnosti.

Naša nacionalna ekonomska kriza na mostu Ambassador danas je okončana, objavio je gradonačelnik Windsora Drew Dilkens na Twitteru.

Nakon što su prosvjednici od ponedjeljka kamionima, automobilima i kombijima blokirali promet u oba smjera, kanadski premijer Justin Trudeau obećao je američkom predsjedniku Joeu Bidenu brzu akciju za okončanje krize.

Kanadski je sudac tako u petak naredio prekid blokade mosta, inače najprometnijeg kopnenog graničnog prijelaza u Sjevernoj Americi.

Blokada je kanadsku automobilsku industriju stajala stotine milijuna dolara, tvrdi udruga proizvođača automobilskih dijelova u podnesku sudu od 10. veljače. Prema podacima kompanije IHS Markit, procijenjeno je da šteta za automobilsku industriju iznosi čak 850 milijuna dolara. Oko 40.000 ljudi svakodnevno je prolazilo tim mostom i prevožena je roba u vrijednosti 323 milijuna američkih dolara.

Prosvjedi su se proširili na tri granične točke, uključujući Albertu i Manitobu. Kanadska policija navodi da su prosvjede dijelom financirale pristaše iz SAD-a; Ontario je u četvrtak zamrznuo sredstva donirana putem američke platforme GiveSendGo.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










U Ottawi su danas protuprosvjednici, s građanima koji su nakon dugotrajnih demonstracija izgubili strpljenje, počeli blokirati vozila koja su se pokušavala pridružiti prosvjedima.

Protuprosvjednici blokirali vozače kamiona

Foto: Chris Helgren / REUTERS

Kanadski pokret prozvan u početku konvoj slobode, započet prije dva tjedna, bio je isprva usmjeren protiv odluke po kojoj se vozači kamiona moraju cijepiti ako žele prijeći granicu s SAD-om. No ubrzo se prometnuo u prosvjede protiv epidemioloških mjera i protiv vlade.

Kanadski prosvjedi nadahnuli su demonstrante da organiziraju slične blokade konvojima i u Sjedinjenim Državama, Francuskoj, Australiji i na Novom Zelandu.

Sudionici tzv. “Konvoja slobode” napustili Pariz i krenuli prema Bruxellesu

Nakon jučerašnjih okršaja prosvjednika protiv epidemioloških mjera i policije u Parizu, pri čemu je uhićeno stotinjak osoba, sudionici takozvanog “Konvoja slobode” napustili su glavni grad Francuske i krenuli prema Bruxellesu. Onamo planiraju doći sutra ujutro, unatoč upozorenjima da nisu dobrodošli te da će vlasti upotrijebiti silu kako bi spriječili blokadu gradskih prometnica.

video thumb

– Reći ćemo Europi da nam se pridruži kako bismo zajedno promijenili ono što nam se nameće. Prisiljeni smo cijepiti se da bismo zadržali svoja radna mjesta. Ne želimo da nas ugnjetavaju, želimo biti slobodan narod, poručuju prosvjednici.

– Na snazi je zabrana ulaska konvoja motornih vozila u Bruxelles. Policija će osigurati da se ona poštuje, rekao je Regis Kalut, glasnogovornik belgijske policije.

Solidarizirajući se s prosvjedima kanadskih vozača, stotine protivnika epidemioloških mjera izašle su na ulice Haaga. Čuli su se povici protiv vlade i njezine politike. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Manikura u znaku ljubavi

Orlovi osvojili Kup Republike Srpske